KIRMIZI SOĞANDA ‘SALMONELLA SALGINI’ BELASI ALARMI

Kırmızı soğandan bulaşıyor: ‘Salmonella salgını paniği’
Halk Sağlığı Bildirimi: ABD’den ithal edilen kırmızı soğanla bağlantılı Salmonella enfeksiyonlarının patlak verdiğini raporladı.

24 Temmuz’dan bu yana, Kanada’da devam etmekte olan soruşturmada rapor edilen 55 hastalık daha var. Müfettişler, ABD’den (ABD) ithal edilen kırmızı soğanların muhtemel bir salgın kaynağı olduğunu belirlediler.

Salgın hakkında daha fazla bilgi sahibi oluncaya kadar, British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Ontario’daki bireylerin, ABD’den ithal edilen çiğ kırmızı soğan içeren herhangi bir gıda ürünü de dahil olmak üzere ABD’den Kanada’ya ithal edilen kırmızı soğan yememeleri tavsiye edilir. Bu yerlerdeki perakendecilere ve restoranlara ABD’den ithal edilen kırmızı soğanları kullanmamaları, satmamaları veya servis yapmamaları da tavsiye edilir. Kanada’da yetişen kırmızı soğan bu tavsiyeden etkilenmez.

Neden not almalısın
Kanada Halk Sağlığı Kurumu (PHAC), beş eyalette meydana gelen Salmonella enfeksiyonlarının ortaya çıkışını araştırmak için federal ve il halk sağlığı ortakları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (ABD CDC) ve ABD sağlık yetkilileri ile işbirliği yapmaktadır .

Kanada’da, bugüne kadar yapılan araştırma bulgularına dayanarak, ABD’den ithal edilen kırmızı soğanlara maruz kalma, salgının muhtemel bir kaynağı olarak tanımlanmıştır. Soruşturma altındaki hasta bireylerin çoğu hastalanmadan önce kırmızı soğan yediklerini bildirdi.

Kanada ve ABD’deki halk sağlığı ve gıda güvenliği ortakları arasındaki işbirliğine dayalı bir araştırma yoluyla, geri izleme bilgileri, kirlenmiş kırmızı soğanların ABD’den Kanada’ya ithal edildiğini ve orta ve batı Kanada’da dağıtıldığını göstermektedir. Kanada’da yetişen kırmızı soğan bu salgın ile ilişkili değildir. ABD’den ithal edilen kırmızı soğanlarda kontaminasyon nedenini belirlemek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Son hastalıkların PHAC’a bildirilmeye devam etmesi nedeniyle salgın devam etmektedir.

Bu yeni bilgi göz önüne alındığında ve salgın hakkında daha fazla bilgi verilene kadar , Kanada Halk Sağlığı Kurumu, Britanya Kolombiyası, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Ontario’daki kişilere, ABD’den Kanada’ya ithal edilen herhangi bir kırmızı soğan yememelerini tavsiye eder. ABD’den ithal edilen çiğ kırmızı soğan içeren ürünler. Bu yerlerdeki perakendecilere ve restoranlara ABD’den ithal edilen kırmızı soğanları kullanmamaları, satmamaları veya servis yapmamaları da tavsiye edilir. Kanada’da yetişen kırmızı soğan bu tavsiyeden etkilenmez.

Soruşturma devam ettikçe, ek kaynakların tanımlanması ve bu salgınla ilgili gıda geri çağırma uyarılarının yapılması mümkündür. Bu halk sağlığı bildirimi, soruşturma geliştikçe güncellenecektir.

Soruşturma özeti
30 Temmuz 2020 itibariyle , aşağıdaki eyaletlerde bu salgına bağlı 114 onaylanmış Salmonella Newport hastalığı vakası olmuştur: British Columbia (43), Alberta (55), Manitoba (13), Ontario (2) ve Prince Edward Ada (1). Prens Edward Adası’ndan bir kişi hastalanmadan önce Alberta’ya seyahat ettiğini bildirdi. Saskatchewan, bu salgıyla ilgili herhangi bir teyit edilmiş hastalık bildirmedi, ancak il halk sağlığı yetkilileri eyaletteki bazı Salmonella Newport hastalıklarını araştırıyor .

Bireyler Haziran ortasından Temmuz 2020 ortasına kadar hastalandı. 102 hastalık için bilgi mevcut. 102 kişiden 16’sı hastaneye kaldırıldı. Hiç ölüm rapor edilmedi. Hastalananlar 3 ile 100 yaş arasındadır. Olguların çoğu (% 56) kadındır.

Hastalanan kişiler, evde, restoranlarda ve özel tesislerde sipariş edilen menü öğelerinde kırmızı soğan yediğini bildirdi.

Kanada Gıda Denetim Ajansı (CFIA) gıda güvenliği soruşturması yürütüyor. Kontamine gıda ürünleri tespit edilirse, CFIA , ürünü gerektiği gibi geri çağırmak da dahil olmak üzere halkı korumak için gerekli adımları atacaktır .

ABD CDC’si de , bu salgında bildirilen hastalıklara benzer genetik parmak izi olan Salmonella Newport hastalıklarının patlak vermesini araştırıyor . Kanada ve ABD’deki müfettişler, ek hastalık kaynaklarını tanımlayabilen veya kırmızı soğandaki kontaminasyon nedenini belirlemeye yardımcı olabilecek salgın bilgilerindeki bilgi alışverişinde bulunmak ve ortak yönleri belirlemek için işbirliği yapmaya devam etmektedir.

Salgında daha yeni hastalıkların bildirilmesi mümkündür, çünkü bir kişinin hastalanması ile hastalığın kamu sağlığı yetkililerine bildirilmesi arasında bir süre vardır. Bu salgın için hastalık raporlama süresi iki ile dört hafta arasındadır.

En çok risk altında olanlar
Herkes Salmonella enfeksiyonu ile hastalanabilir , ancak 5 yaş ve altındaki çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler ciddi hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.

Salmonella enfeksiyonundan hastalanan çoğu insan birkaç gün sonra tamamen iyileşir. Bazı insanların bakteri ile enfekte olması ve hastalanmaması veya herhangi bir semptom göstermemesi, ancak yine de enfeksiyonu başkalarına yayması mümkündür.

Sağlığınızı korumak için ne yapmalısınız?
Britanya Kolombiyası, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Ontario’daki bireylerin, ABD’den ithal edilen çiğ kırmızı soğan içeren gıda ürünleri de dahil olmak üzere, Kanada’dan ABD’ye ithal edilen kırmızı soğanları yememeleri tavsiye edilir.

Bu yerlerdeki perakendecilere ve restoranlara ABD’den ithal edilen kırmızı soğanları kullanmamaları, satmamaları veya servis yapmamaları da tavsiye edilir. Kanada’da hasat edilen kırmızı soğan bu tavsiyeden etkilenmez.

Bireylerden evlerini bütün, dilimlenmiş veya doğranmış kırmızı soğan ve ayrıca hazır salatalar, sandviçler, sargılar veya daldırma gibi bir bileşen olarak kırmızı soğan içeren hazır yiyecekler için kontrol etmeleri istenir.

Evde kırmızı soğan varsa:
Kırmızı soğanın nerede büyüdüğünü gösteren bir etiket arayın. Ambalajın üzerine veya bir çıkartma üzerine basılabilir.
Ambalaj veya çıkartma ABD’den olduğunu gösteriyorsa, yemeyin. Atın ve ellerinizi yıkayın.
Etiketli değilse, yemeyin. Atın ve ellerinizi yıkayın.
Hazır salata, sandviç, şal veya daldırmada bulunan kırmızı soğanın ABD’den kırmızı soğan içerip içermediğini bilmiyorsanız, yemeyin. Atın ve ellerinizi yıkayın.
Kırmızı soğanların saklandığı alanlarda (buzdolabı ve dolaplar gibi) çekmeceleri veya rafları yıkayın ve dezenfekte edin.

Bir mağazadan kırmızı soğan satın alırsanız:
Kırmızı soğanın nerede büyüdüğünü gösteren bir etiket arayın. Ambalajın üzerine veya bir çıkartma üzerine basılabilir.
Ambalaj ABD’den olduğunu gösteriyorsa, satın almayın.
Eğer ambalajlanmamış bir ürünse veya etiketlenmemişse, satıcıya kırmızı soğanın ABD’den gelip gelmediğini sorun
Mağazalardaki kırmızı soğanın ABD’den olmadığını doğrulayamıyorsanız, satın almayın.
Bir restoranda salata veya kırmızı soğan içeren başka bir gıda maddesi sipariş ederseniz veya gıda tesislerinde, kırmızı soğanların ABD’den gelip gelmediğini sorun, eğer yaptılarsa veya bilmiyorlarsa, yemeyin.
Restoranlar ve perakendeciler, kırmızı soğan torbaları veya kutuları üzerindeki etiketi kontrol etmeli veya tedarikçilerine kırmızı soğanlarının kaynağını sormalıdır.
Tedarik zincirindeki tedarikçiler, distribütörler ve diğerleri, ABD’den ithal edilen kırmızı soğanları göndermemeli veya satmamalıdır.
Size bir Salmonella enfeksiyonu veya başka bir gastrointestinal hastalık teşhisi konmuşsa, başkaları için yemek pişirmeyin.
Restoranlarda veya marketlerde gıda güvenliği ile ilgili endişelerinizi bildirmek için veya bir restorandan veya diğer gıda kuruluşlarından gıda zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız yerel halk sağlığı yetkilinize başvurun.

belirtiler
Salmonella enfeksiyonu olarak adlandırılan Salmonella enfeksiyonu belirtileri, enfekte bir hayvandan, kişiden veya kontamine olmuş bir üründen Salmonella bakterisine maruz kaldıktan 6 ila 72 saat sonra başlar .
Belirtiler şunları içerir:
ateş, titreme, ishal, karın krampları, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma

Bu semptomlar genellikle 4 ila 7 gün sürer. Sağlıklı insanlarda, salmonelloz genellikle tedavi olmadan temizlenir, ancak bazen antibiyotik gerekebilir. Bazı durumlarda, ciddi hastalık meydana gelebilir ve hastaneye yatış gerekebilir. Salmonella bakterileri ile enfekte olan insanlar birkaç gün ila birkaç hafta arasında bulaşıcı olabilir. Semptomlar yaşayan veya altta yatan tıbbi durumları olan kişiler, Salmonella enfeksiyonu geçirdiğinden şüphelenirse sağlık uzmanlarına başvurmalıdır .

Kanada Hükümeti ne yapıyor
Kanada Hükümeti, Kanadalıların sağlığını enterik hastalık salgınlarından korumaya kararlıdır.
Kanada Halk Sağlığı Kurumu, insan sağlığı soruşturmasını bir salgına sürüklemekte ve durumu izlemek ve bir salgını ele alma adımlarında işbirliği yapmak için federal, il ve bölgesel ortaklarıyla düzenli temas halindedir.

Health Canada, belirli bir maddenin veya mikroorganizmanın varlığının tüketiciler için sağlık riski oluşturup oluşturmadığını belirlemek için gıda ile ilgili sağlık riski değerlendirmeleri sunar.

Kanada Gıda Denetim Ajansı, gıda güvenliği araştırmalarını olası bir salgının gıda kaynağı konusunda yürütmektedir. Kanada Hükümeti, bu soruşturmayla ilgili yeni bilgiler elde edildiğinde Kanadalıları güncellemeye devam edecektir.

Epidemiyolojik bilgi
Şekil 1, bu salgının haftalara göre yeni vaka sayısını gösteren epidemiyolojik bir eğridir. Salgın araştırmacıları bu bilgileri hastalıkların ne zaman başladığını, ne zaman zirve yaptığını ve ne zaman takip ettiklerini göstermek için kullanır. Bir kişinin hastalandığı andan hastalığın raporlandığı ve testin salgına bir bağlantı olduğunu doğruladığı birkaç hafta sürebilir. (canada.ca, newswire.ca)
02 Ağustos 2020 / ÖZGÜR İFADE

ozgurifade

Next Post

SKANDAL… KORONA VAKALARI GİZLENİYOR!

Paz Ağu 2 , 2020
SAĞLIK SKANDALI: Korona vakaları eksik rapor ediliyor! İşte sağlık skandalının kanıtı: Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte artan Koronavirüs vakalarına dikkat çekerek, son 4 gündür günlük 100’lü rakamların aşıldığını belirtti. Baruş, “Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var…Sağlık Bakanlığı’nın verileri […]

Son Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: