104 CANIMIZ GİTTİ... UNUTMA, UNUTTURMA!

,.
Erdal Direğin

Organizasyonu 10 Ekim Barış Derneği üstlendi. Basının ilgisi her yıl ki anma törenlerinden çok fazlaydı. Bir gün önce açılışı yapılan ve polemik konusu yapılan Annelerin Çığlığı anıtı yüzünden bir gerilim hissediliyordu. İlk konuşmayı Anıtı yapan heykeltıraş Metin Yurdanur yaptı. Garın önündeki Nasreddin Hoca heykelini de yapan Metin Yurdanur 9 yıl önceki patlamalarda Nasreddin Hoca Heykeli’nin gülen gözleri kana bulandı. Yeni yapılan Annelerin çığlığı ve Annelerin gözyaşlarını simgeleyen anıtın kendisi ve anneler için ne kadar önemli olduğunu anlattı. Daha sonra Dernek yetkilileri sunumlarında sadece kurumsal olarak gelen Siyasi Partiler ve DKÖ’lerinin Genel Başkan düzeyinde konuşma hakları olduğundan söz etti. Elbette bu karar doğrudur. Böyle düşünülmüştür.

Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun basın açıklamasını okudu. Açıklamanın büyük bölümü bir gün önce Anıtın açılış törenine 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin özne değil de misafir olarak davet edilmesine ayırdı. CHP’nin tutumunu eleştirdi.

İlk konuşma Dem Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları tarafından yapıldı. İkinci konuşmayı EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan gerçekleştirdi. Sonrasında genel başkan seviyesi delindi ve DKÖ’lerinin ve sendikaların başkan yardımcı yada temsilcilerine söz verildi.

Sözün özü anma organizasyonunu hazırlayan ve yönetenler bir gün önce anıtın açılışına misafir olarak davet edilmelerine çok içerlemişler. İnanın bende çok hak veriyorum. Ancak bu durumu bir sitem olarak kamuoyuna duyurup anma törenine gölge düşürmeselerdi daha güzel olurdu. Ne olursa olsun anma töreninde özne Barış Derneği değil, kaybettiğimiz 104 canımız olmalıydı. Çünkü katılanlar sadece kaybettiğimiz vatandaşlarımızın yakınları değil, her siyasi görüşten insanımızın olduğu unutulmamalıdır.

Törene 20 yi aşkın CHP milletvekilleri katılmıştı. Toplumsal muhalefetin yükselmeye başladığı bu dönemde ayrımcılığa tabi tutulmak hoş olmadı. Bir gün önce Anıt açılışını da kişisel olarak uygun karşılamıyorum. Dernek yönetimini haklı olduğuna da bir kez daha işaret ediyorum. Ancak en azından Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde bir söz hakkı vermek 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğini küçültmez sadece yüceltirdi. Konu ile ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’a durumu sorduğumda “Biz ölen vatandaşlarımız için, kaybettiğimiz çocuklar için buradayız. Sonuna kadar da burada olacağız” demesi sorumlu bir siyaset insanı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi (Son Yerel Seçim sonrası birinci parti) böyle bir muameleyi hak etmiş midir? Hem de anıtın yapımını üstlenen, katkı koyan Ankara Büyük Şehir Belediyesi’nin bir CHP belediyesi olduğunu da unutmamak gerekir.

Gün ayrışma, birbirimizi itme zamanı değildir. Hatayı, yeni bir hata ile onarmak mümkün değildir. Önemli olan 10 Ekim Ankara Gar Katliamını unutmamak ve unutturmamak olmalıdır. Yere düşen sonbaharda yere düşen yaprak değil, 104 insanımızdır. Ruhları Şad olsun.
UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ !






Kapak Görsel BİANET