12.Kavacık Üzüm Festivali Gerçekleşti.
Sevgi Tokatlıoğlu
Kavacık köyü dağların içinde bir orman köyü. Burada sulama olanakları oldukça kısıtlı. Bu nedenle yağmur sularıyla ürün almak mümkün oluyor ancak. Ürün olarak; başta üzüm olmak üzere, zeytin, ceviz, badem, incir, elma, armut, ayva ve köy halkının kendi ihtiyacını karşılayacak kadar sebze üretimi yapılıyor. Köyde genel geçim kaynağı olarak coğrafi işareti olan muhteşem Kavacık üzümü yetiştiriliyor. Üzüm yaş olarak satışa sunulurken, kuru üzüm, üzüm pekmezi, üzüm sirkesi, üzüm çekirdeği gibi yan ürünlerde üretiliyor. Festivalin amacı bu muhteşem üzümü ülkemize ve dünyaya tanıtarak, köy halkının satışını arttırmanın yanında bu değerli ürünün üretimine devam edilmesi, yok olmaması, tüketicilerin de kolay ulaşması, tanıması için çaba taşıyor.
14-15 Eylül 2024'te düzenlenen 12. Kavacık Üzüm Festivali'nde ilk gün halk oyunları gösterisi, üzüm yarışması ödül töreni, aşık atışması, eski Kavacık fotoğrafları sergisi, bando gösterisi, değerli sanatçı "Belkıs Akkale" konseri sonucunda tamamlandı. Festivalin açılışında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı Halil Kınay ile birlikte, kalabalık bir halk topluluğu katıldı. Başkanlar konuşmalarında, kırsal kalkınma ve yöresel ürünlerin korunması konusunun önemini ve desteklerini dile getirdiler. Çeşitli siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meslek örgütleri temsilcileri gibi topluluklar ve halk biraradaydı.
Festival coşkusu ile muhteşem doğa içerisinde sağlıklı doğal ürünlerden bol bol alış veriş yapıldı. Eğlenceli vakit geçirildi. Karabağlar Belediye'sinin belirli noktalardan otobüs servisi tahsis etmesiyle insanlar Festival'e rahatlıkla ulaşabildiler. Köyün girişinde trafikle ilgilenen yetkililer karmaşa olmasını önlemişlerdi.Toplu taşıma olanağı ile kişisel araç sayısı azalmış ve belirli bir alanda park sağlanmıştı. Kanımca bu ince detay daha rahat bir ortam oluşturmuştu.
Festival'in ikinci günü, Kavacık'lı ressam Meryem Düzgünkaya'nın yaşamını konu alan kısa belgesel film gösterisi sunuldu. Meryem hanım ve Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay konuşma yaptılar. Daha sonra kavacık resimleri görselleri yanındaki alanda ressam Meryem Düzgünkaya'nın tablolarının bulunduğu sergiyi Başkan Helil Kınay halkla birlikte gezdiler. Ressamla resimler hakkında konuştular. Halk başkan ve Meryem hanıma yoğun ilgi gösterdiler.
Ogün hava kapalıydı hafif yağmur damlacıkları serpiştirdi. Ama ilgi artarak devam etti. Kavacık'tan ayrılanların yerine özel araçlarla insanlar gelmeye devam ettiler. Müzik yayını devam ederken, alanda canlı heykeller, bando gösterileri, maskotlar ( üzüm salkımı görünümü içinde), macuncular, şerbetçiler göze çarpıyordu. Sahnede halk oyunu gösterisi izlendi. Oldukça uzun bir alana yayılmış, standalarda muhteşem kavacık siyah üzümü yanında, eskiden Kavacık'ta üretilen ürün verimi az olan ancak faklı bir aromaya sahip iri beyaz çekirdekli üzümde azda olsa bulunuyordu. Başka üzüm çeşitlerini de bulmak mümkündü. Her yerde tablo gibi buğulu, iri Kavacık'ın coğrafi işaretli siyah üzümü görsel bir şölen sergiliyordu. Üzüm alırken seçim yapmak zordu doğrusu, hepsinden almak istiyor insan.
Ürün olarak; yaş üzüm dışında kuru üzüm, üzüm pekmezi, üzüm sirkesi, nar ekşisi, ceviz, badem, çeşitli meyveler, kudret narı, Kavacık üzümü fidanları, tarhana, köy ekmekleri sıcacık fırından çıkarılarak halka sunuluyordu. Erişte, takılar, çantalar, giysiler, antika bakırlar vb çeşitlilik vardı.Yaz-kış ürün satışı yapan; Kavacık kadın Kooperatifi'de standında ürün çeşitleri ile oradaydı. Gözlerinizi uzaklara yönlendirdiğiniz de tepeleri dağları, sık orman ve yamaçlara baktığınızda ulu ağaçları üzüm bağlarını görebiliyorsunuz. Hem lezzete hem doğaya duyuyorsunuz. Şehirden uzaklaşmak ve saklı cennet olan Kavacık köyünü Festival'e gelmişken gözlemlemek muhteşem.. Festival sanatçı Sedat Yüce konseriyle sona erdi.