DEVA Partili Karal’dan, Bakan Şimşek’indezenflasyon açıklamasına tepki: Verileri kağıt üzerinde düşüren TÜİK'e görehesaplamak da dezenflasyona etki sağladı mı Sayın Bakan?
DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı haziran ayı enflasyon oranlarının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sosyal medyadan yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan enflasyon verileri ile TÜİK’in açıkladığı veriler arasında ‘uçurum’ olduğunu belirten Milletvekili Karal, TÜİK’in enflasyonu düşük göstermek için elinden geleni yaptığını söyledi.
“85 milyon insanın gelecekten umudunu yitirmesine neden oldular”
ENAG verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi’nin haziran ayında yüzde 4,27 arttığını, yıllık artışın ise 113,08 olarak gerçekleştiğini kaydeden Karal, “Çarşı Pazar yangın yeriyken TÜİK ise aklımızla alay eder gibi aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de fiyat istikrarına ulaşana kadar bu programlarını kararlılıkla uygulayacaklarını söylüyor. 1 yıldır kararlılıkla uyguladıkları şey zamdan başka bir şey değil. 5 yılda yapılan yanlışları, milletin sırtına yüklemekten başka hiçbir şey yapılmadı. 1 yılda doları 19 liradan 34 liraya, mazotu 18,5 liradan 43 liraya, faizi yüzde 8,5'dan yüzde 50'ye çıkardılar. Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olmasını sağladılar. Emekliyi, işçiyi, memuru daha fazla yoksullaştırdılar. 85 milyon insanın gelecekten umudunu yitirmesine neden oldular.” diye konuştu.
“Milyonlarca asgari ücretliyi, emekliyi açlığa mahkum etmek de bu sürece katkı sağladı mı Sayın Bakan?”
Milletvekili Karal, Bakan Şimşek’in, TÜİK’in verilerini baz alarak ifade ettiği ‘Dezenflasyon süreci başladı’ şeklindeki açıklamalarına da tepki gösterdi. Karal, Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti:
“Bugün başladığını ifade ettiğiniz 'dezenflasyon süreci'ne acaba enflasyon verisini yükseltmemek için yüzde 38'lik elektrik zammını önceden açıklamak da etkili oldu mu Sayın Bakan? Vatandaş çarşıda, pazarda gerçek enflasyonu iliklerine kadar hissederken, gerçek enflasyon yüzde 100'ün üzerindeyken, verileri kağıt üzerinde düşüren TÜİK'e göre hesaplamak da etki sağladı mı Sayın Bakan? Pahalılık had safhadayken, vatandaş yokluktan inim inim inlerken 'enflasyonu artıracak' diye asgari ücrete zam yapmamak, emekliye refah payı vermemek de dezenflasyon sürecinin başlamasına etki etti mi Sayın Bakan? 'Kararlılıkla' uyguladığınızı politikalarla milyonlarca asgari ücretliyi, emekliyi açlığa; memuru, öğretmeni, polisi yoksulluğa mahkum etmek de bu sürece katkı sağladı mı Sayın Bakan?