Diyarbakır Barosu’ndan "İnsan Hakları Ağı"
İki yıl sürecek çalışma kapsamında bölgede "insan hakları ağı" kurulacak.
VOA Türkçe’nin sorularına yanıt veren Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, çalışmanın, insan hakları eğitimine hukuk fakültelerinde yeterince yer verilmemesi nedeniyle yapıldığını söyledi.
Hollanda’nın destek verdiği ve "Yerelde haklara ve adalete erişim kapasitesinin güçlendirilmesi" adı verilen proje, bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi bünyesindeki cezaevi, LGBTİ+, mülteci hakları, toplumsal dava takip ile işkenceyi önleme komisyonları tarafından yürütülecek projede, bölgedeki 7 baro da yer alacak. Proje kapsamında 2 bin avukata eğitim verilecek. Avukatlarla birlikte 100 düzensiz göçmene de hakları anlatılacak.
Proje koordinatörü Aydın Yasin Karadeniz, çalışmanın amacının insan haklarına duyarlılık yaratmak olduğunu söyledi.
Projenin hak ihlallerinin takibinde önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade eden Karadeniz, “Projemizin amacı bölgede yaşanan hak ihlallerine karşı etkin savunuculuğunun tesisi, yurttaşların adalete erişimi noktasında baroların insan hakları merkezlerinin kapasitelerin geliştirilmesi, barolar arası deneyim aktarımında bulunmak, bölge baroları arası, STK'lar arası insan hakları ihlallerine karşı ortak hareket etme becerisi sağlamaktır” dedi.
Karadeniz, iki yıl sürecek proje sonunda insan hakları konulu geniş katılımlı bir konferans düzenleneceğini belirterek, sürecin sonunda "insan hakları ağı" kurulacağını vurguladı.
“İnsan hakları ihlallerinin azaltılması hedefleniyor”
Baro Başkanı Eren, son yıllarda hukuk fakültelerinin sayısındaki artış nedeniyle eğitim kalitesinin düştüğüne dikkat çekti. Eren, hukuk ve insan hakları eğitimi olmaması nedeniyle projenin, insan hakları alanında çalışan avukatların bu ihtiyacına yanıt olacağını söyledi.
Diyarbakır Barosu'nun 100 yıllık deneyimini diğer barolarla paylaşacağını ifade eden Eren şöyle konuştu:
“Hedef daha çok avukatlarının kapasitesini arttırmak. Avukatın kapasitesini arttırdığınız zaman bireyin uğradığı hak ihlallerine adaleti sağlama konusunda daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor. Adaletin tesisi konusunda da etkin bir rol üstlenmiş olur. İhlal alanlarının tamamı kamusal alanda söz konusu. Bu konudaki çalışmalarla, oradaki hak ihlallerinin yaşanması konusunda engelleyiciyi, ihlallerinin azalması konusunda ilgili kamu görevlilerinin daha fazla sorumluluk üstlenmesinde etken olacaktır.”