ELEKTRİKTE SARMAL

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun elektrik şirketleri ile ilgili bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Eskiden devlet tarafından abonelerine satılan elektriğin, AKP yönetiminin 2013 yılından itibaren uygulamaya aldığı elektrik piyasası kanunu doğrultusunda aracılar vasıtasıyla abonelerin aleyhinde bir uygulama ile devlet yerine yandaş/paydaş şirketlerin kazanmasının önünü açmıştır dedi. Yapılan bu çalışma vatandaşın eletriği neden bu kadar pahalı kullandığını ve dudak uçuklatan faturaları açıklyor. Cezmi Orkun'un bu çalışmayı anlatan yazısı şöyle:

AKP yönetimi, Elektrik Piyasası Kanununu 14.3.2013 yılında 6446 No ve 28603 sayı ile yayınlamış olup söz konusu Kanun da lisans almak koşuluyla yürütülebilecek faaliyetleri ise Üretim, iletim, dağıtım, perakende satış, toptan satış, piyasa işletim, ithalat ve ihracat olarak belirtilmiştir. Bu faaliyetleri yürüten kuruluşlar;EÜAŞ(Elektrik Üretim Anonim Şirketi): Kamuya ait elektrik santrallerindeki üretimden sorumludur. Yalnızca termik ve hidroelektrik santrallerine sahiptir. 2020 yılı itibariyle Türkiye’deki üretimin yaklaşık olarak %20'sini karşılamaktadır. Kalan kısmı ise özel şirketler tarafından karşılanmaktadır.TEİAŞ(Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi): Elektrik santrallerinde üretilen enerji yüksek gerilim hatlarıyla şehirlerdeki trafo merkezlerine iletim faaliyetinden sorumludur.TEDAŞ(Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi): Orta ve düşük gerilim hatlarıyla elektriğin yerleşim yerlerindeki dağıtılmasından sorumludur. Dağıtım yapılan bölgedeki sayaçların okunması, bakımı ve genel aydınlatmasından dağıtım şirketleri sorumludur. Elektrik dağıtım faaliyetleri 21 farklı bölgeye ayrılmış ve mülkiyeti TEDAŞ’a ait olmak kaydıyla bu şirketlerin işletme hakkı özel sektöre devredilmiştir. Dolayısıyla TEDAŞ dağıtım şirketlerinin denetiminden sorumludur. Ayrıca lisanssız üretim tesislerinin, Güneş Enerji Santrali, Rüzgar Enerji Santrali ve Hidroelektrik Santrali gibi projelerin onayı da TEDAŞ’a tabidir.TETAŞ(Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi): Toptan satış faaliyeti için verilen lisans elektriğin toptan satışı ile birlikte serbest tüketicilere satışına, ithalat ve ihracatına da imkan verir. TETAŞ kamuya ait toptan satış şirketi olarak santrallerden ya da PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi)’den satın aldığı veya yurtdışından ithal ettiği elektriği bölgesel dağıtım şirketlerine, tedarikçi şirketlere, PMUM ya da iletim hattına doğrudan bağlı müşterilere satar ve yurtdışına ihraç eder.EPİAŞ(Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi): Piyasa işletim faaliyeti, toptan elektrik piyasalarının işletilmesi ve bu piyasalarda gerçekleştirilen faaliyetlerin mali uzlaştırma işlemleri ile söz konusu faaliyetlere ilişkin diğer mali işlemleri içeren piyasa işletiminden sorumludur. Enerji Borsası’ndan sorumlu olmak üzere kurulan EPİAŞ’ın hisseleri TEİAŞ, Borsa İstanbul ve doğalgaz piyasasındaki özel şirketler arasında paylaşılmıştır. Bu bağlamda TEİAŞ’a bağlı elektrik borsası PMUM, EPİAŞ’a devredilecektir. EPİAŞ ayrıca uluslararası elektrik piyasalarına katılma, ortak veya üye olma gibi haklara da sahiptir.Bu yapı doğrultusunda günümüz elektrik zamlarının nedenlerine bakıldığında, özellikle son iki yıldır devlet kurumu EÜAŞ, dağıtım şirketlerine sattığı elektriğin fiyatını(2.95 cent) düşürmüştür. Özel şirketler oldukça düşük bedelle elektriği satın almalarına rağmen tüketici faturalarında sürekli olarak artış(11.5 cent) yapmaktadır. Çünkü; AKP yönetimi, kredi borçları biriken ihale rekortmeni şirketleri kurtarmaya çalışıyor.

Dağıtım ve/veya Tedarik şirketlerinin sebep olduğu ve AKP yönetiminin desteklediği fahiş artışlar sonucu kaybeden devlet ve faturalarına indirim yansımayan vatandaş olurken, kazanan hep özel şirketler oluyor. Mesela Enerjisa; 2021 yılının ilk üç ayında net karının, %48 büyüyerek 522 milyon TL'ye ulaştığını açıklamıştı. Aynı tarifeleri uygulayan CK, Alarko, Çalık-Kiler, Zorlu, Aksa, IC-İçtaş gibi enerji şirketleri de benzer karlara ulaşmışlardır. Ayrıca, Anadolu Ajansının verileri, 2019 yılının ilk üç ayında borsada işlem gören 7 özel elektrik şirketinin toplam aktif büyüklüğünün %25 oranında arttığını göstermektedir.

Değerli vatandaşlar, daha önce Devlet tarafından abonelerine satılan elektriği AKP yönetimi 2013 yılından itibaren uygulamaya aldığı elektrik piyasası kanunu doğrultusunda aracılar vasıtasıyla abonelerin aleyhinde bir uygulama ile devlet yerine yandaş/paydaş şirketlerin kazanmasının önünü açmıştır. Bu uygulama sonucu günümüzde tüketiciler büyük bir açmazla karşı karşıya kalmıştır. Çünkü; EPİAŞ ortaklık yapısı(EK) incelendiğinde; Dağıtım şirketlerinin ve tedarik şirketlerinin bu yapı içeresinde birden fazla yerde yer aldığı görülecektir.Öyle acımasız ve aç gözlü bir yapı oluşturulmuş ki, Devlet elektriği spot piyasa üzerinden tüketiciye aktarıyor. Ancak Spot piyasayı (EK: EPİAŞ ortaklık yapısı) oluşturan şirketlere bakıldığında yine karşımıza dağıtım ve tedarik şirketleri yanında %34.16 pay ile BİST ve burada pay sahibi özel şirketleri görürsünüz. Ayrıca, dağıtım şirketlerinin sorumlu olduğu iletim hatları iyileştirmesi yapılmadığından buradaki kayıplar da tüketicilere yükleniyor, fiyatlar yükseltilerek özel şirketlere kaynak aktarılıyor.Yani; Elektriği ucuza alan şirketler spot piyasa ortağı olmalarından dolayı tüketici fiyatlarındaki artışlarla her yönden servetlerine servet katıyor, bakım-onarım ve yenileme masraflarını da devletin ilgili kurumuna yaptırıyorlar. Elektrik fiyatlarındaki fahiş artış çizelgesine baktığımızda;• Dağıtım şirketleri aynı zamanda tedarik şirketidir. Kazançta 1.adım• Bu şirketler aynı zamanda spot piyasa içerisinde yer almaktadır. Kazançta 2.adım• Bu şirketler aynı zamanda BİST iştirakçilerindendir. Kazançta 3.adımDeğerli vatandaşlar, AKP yönetiminin, bir değil, iki değil tam üç kez Yandaş/Paydaş şirketlere kazanç sağladığını bunun için de biz vatandaşları nasıl soyduğunu anlatmaya çalıştım. Hiçbir vicdana sığmayan bu uygulamalar önümüzdeki günlerde de bu şirketlerin kredi borçları ödeninceye kadar daha da acımasız bir hal alacaktır. Sıra size geldiğinde yeter artık biz, en hafif tabirle bu kadar saf değiliz, biz; Milletin lehinde DOĞRU kararlar alan ve onları uygulayan DOĞRU bir yönetim istiyoruz demelisiniz.

DOĞRU PARTİ yönetimi, programında belirttiği üzere tüm elektrik hizmetlerinin kamu tarafından yapılmasını sağlayacak ve bugün uygulamada yer alan tüm aracıları devreden çıkararak vatandaşlarımızı rahata kavuşturacaktır. DOĞRU PARTİ iktidarında vatandaşlar kendi evlerinde kiracı olmaktan kurtulacak ve elektrik deki bu SARMAL bozulacaktır. Değerli vatandaşlar, sözümüz söz. Tüm elektrik hizmetleri kamu eliyle yürütülecektir.

Selam ve SaygılarımlaCezmi OrkunDoğru Parti Genel Başkan Yardımcısı(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)

EK: EPİAŞ Ortaklık YapısıEnerji Piyasaları İşletme A.Ş. EPİAŞ ortaklık yapısı.EPİAŞ; A Grubu hisseye sahip TEİAŞ'ın %30,B Grubu %30 ve C Grubu %4,16 hisseye sahip BİST ileC grubu hisseye sahip 97 özel sektör katılımcısının sahip olduğu %35,84 ortaklık yapısından oluşmaktadır. EPİAŞ C Grubu pay sahibi olacaklar için minimum katılım tutarı 50.000 TL, maksimum katılım tutarı ise 412.408 TL olarak belirlemiştir.

]]>