“Göz yumanları göreve çağırıyoruz”

Çınar TÜRKMEN

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, gazetemize bir ziyaret gerçekleştirerek Turgutbey yolunda kurulan asfalt şantiyesine ilişkin açıklamada bulundu.

Lüleburgaz’ın kuzeyinde, Turgutbey köyü ile Lüleburgaz Belediyesi sınırında kurulan Asfalt Plent Tesisi ile Lüleburgaz’daki hayatın yaşanmaz hale geleceğini savunan Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu’nca, bu tesisten çıkan gaz, toz, kül ve zehirli dumanların kuzeyden esen rüzgarlar ile Lüleburgaz halkını zehirleyeceğini, sıvı atıkların ise çevredeki tarım arazileri ve en yakındaki, Kaynarca ve Poyralı’dan doğup Lüleburgaz’a gelen dereleri zift akar duruma getireceği belirtildi.

HUKUK ARKADAN MI GELDİ?

Açıklamada, tesisin kuruluşunda Kırklareli Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri (DSİ), Tarım Müdürlüğü ve Lüleburgaz Kaymakamlığı’na herhangi bir bilgi verilmediğini, hukuksal hiçbir izin alınmadığı belirtilerek; “Anayasa, yasalar ve bu tür tesisleri kurma yönetmeliklerine uyulmamıştır. Görüldüğü gibi ‘biz yaparız hukuk arkadan gelir’ anlayışı uygulanmıştır. Bu durum ülkemizdeki hukuk tanımazlığın açık bir göstergesidir. Tesisin kurulduğu bölge; milyonlarca yılda oluşmuş, alüvyon ova toprağı olan 1. Derecede tarım toprağıdır. Bu tesis, Istrancalar’dan doğup bu verimli arazinin altından geçen yer altı suları Ergene Havzasını besleyen yer altı kaynak sularını da zehirleyecektir. Bu bölge aynı zamanda deprem kuşağı olan ülkemizde, Lüleburgaz Deprem Toplanma ve İskan Alanı olarak belirlenen arazidir. Tesisin hemen yanı başında, Lüleburgaz halkının, düğünlerini yaptığı, düğün salonu, kır bahçesi ve restoran vardır. Aynı zamanda hemen yanı başında, gıda üretim ve depolama tesisi bulunmaktadır. Bu tür tesislerin, gıda üretim ve depolama alanları ve insanlara hizmet veren sosyal tesislerin yanına kurulamayacağını belirten yasa ve yönetmelikler yok sayılmıştır. Bu tesisten çıkacak olan duman ve zehirli gaz ve partiküller, Lüleburgaz da yaşanan kanser vakalarında patlama yaratacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bu tesisin faaliyete başlamadan sökülüp farklı bir yere kurulması elzem bir durumdur” denildi.

“GÖZ YUMANLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Trakya Üniversitesi Halka Sağlığı Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz’ın asfalt tesislerinin çevreye, tarım alanlarına, hayvanlara, yakın çevresinde yaşayan halka ve bu tesislerde çalışanlara nasıl etki yaptığını bilimsel bir çalışma ile ortaya koyan raporunu da paylaşan Emek ve Demokrasi Platformu, rapora göre içinde pek çok kimyasal ve ağır metal bulunan asfaltın ısıtıldığında buharlaşarak havaya karıştığını bu maddelerin hava yolu ile taşınarak çevrede bulunan bitki ve hayvanlara da ulaşarak ortamdaki toprak ve sulara da taşındığını kaydetti.

Tesisin etkilerini minimuma indirebilmek için tesisin yerinin tüm bu etkileri yerleşim yerlerinden, hayvan yetiştirilen alanlardan, tarımsal alanlardan, yüzeysel ve yer altı su kaynaklarından güvenli uzaklıkta olacak biçimde seçilmesi gerektiği belirtilen açıklamada; “Tesisteki gaz atıklar filtre edilerek havaya karışması engellenmelidir. Depolama alanlarından yağmur vb. gibi yollarla asfalt ve içindeki kimyasalların yüzeysel ve yer altı su kaynaklarına, tarımsal alanlara karışması engellenmelidir. Tesisin yeri, hakim rüzgarların emisyonları yerleşim yerine doğru taşımayacağı biçimde seçilmelidir. Karayollarında seyretmekte olan taşıtlarda bulunan kişilerin emisyonlardan  etkilenmemesi için karayollarına olan mesafe ve hakim rüzgar yönü dikkate alınarak seçilmelidir. Tesis mevzuata uygun biçimde çalışması açısından düzenli biçimde denetlenmeli, kurallara uyulmaması durumunda yaptırımlar zaman geçirmeden uygulanmalıdır. Bilimin gösterdiği ışık doğrultusunda, halkın sağlığını, kanun ve yönetmelikleri de dikkate alarak bu duruma göz yumanları, halkın sağlıklı bir hayat sürebilmesi adına göreve çağırıyoruz” denildi.//Görünüm Gazetesi