TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE: BAÇEM
BAÇEM hakkında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tarladan Hasada İyilik, Sağlık, Güzellik” temasıyla bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen, Türkiye ve dünyanın ilk ve tek Aromaterapi Festivali’nin açılışının haberini hazırlamak üzere İstanbul Medya olarak gittiğimizde bilgi sahibi olduk. Baçem yetkilileriyle Projenin detaylarını görüştüğümüzde öğrendikçe ülkemizin her ilinde uygulanması gereken bir proje olduğunu gördük. Giresun iline ve bölgeye artı değer kazandıran bu örnek projeyi sizlere tanıtmak istedik. Başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz olmak üzere bu projeyi hazırlayan, uygulayan ve destekleyerek emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın anlatımıyla BAÇEM:Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezini (BAÇEM) Burhaniye İlçemizde bina ve çevre alan düzenlemesi tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya başladık.
2015 Kasım ayından itibaren aktif olan BAÇEM’de yaptığımız çalışmalarla ülke çapında ün kazanmış, birçok projeye ilham kaynağı olmuş ve olmaya devam etmektedir.
Alanlarında uzman kadromuzla çiftçilerimize, öğrencilerimize ve merkezimize başvuran tüm vatandaşlarımıza tarımsal konularda rehberlik hizmeti veriyoruz.
Çiftçilerimize yönelik sertifikalı eğitim programları düzenleyerek tarımda bilinçlenmeye katkı sunuyoruz.
Tarım, ekoloji, doğa ve tıbbi bitkiler konularında atölye çalışmaları, seminer, kurs, festival, kongre, sempozyum organizasyonları yaparak pratik eğitim imkanları sağlamayı hedefliyoruz.
Merkezimizde bulunan 110 dönüm arazi üzerine tıbbi ve aromatik bitkiler tarımını yaparak çiftçilerimizi bitkisel ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan katma değeri yüksek ürünler ile tanıştırıyoruz.
Biyoteknoloji laboratuvarımızda tıbbi ve endemik bitkileri doku kültürü teknikleriyle hızlı ve klonal yöntemle fide, kozmetik ve ilaçta kullanılabilen doğal hammadde üretimi yapmayı hedefliyoruz.
Kaz Dağları’na düzenlediğimiz etkinlik ve festivaller ile bölge florasının doğal zenginliğini katılımcılara tanıtıyoruz.
Kurduğumuz “Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Endemik Bitkiler Bahçesi”nde tıbbi ve ekonomik değeri olan bitkilerin tanıtımını yaparak tarımsal girişimcilere ilham veriyoruz.
Balıkesir’in yerel tohum ve meyve çeşitlerini derliyor, kayıt altına alıp çoğaltarak korumaya alıyoruz.
Herbaryum ve tohum odasında bitki ve tohumların arşivini tutuyor, doğru bitkilerin tanımlanması konusunda başvuranlara tayin hizmeti sunmayı amaçlıyoruz.
BAÇEM’de kurulan kütüphanenin tarım, ormancılık, hayvancılık, ekoloji, tıp, eczacılık konularında ihtisas kütüphanesi olmasını amaçlıyoruz.
Bölgemizde ilk distilasyon ünitesi kurarak bölge çiftçimize rol model oluyor, yetiştirilen ürünlerin katma değerini arttırılmasına katkı sunuyoruz.
Üretim seralarında çelik, tohum vb. üretim materyalleri ile tıbbi-aromatik bitkiler ve Balıkesir’de ihtiyaç duyulan süs bitkilerinin fidelerinin üretimi yapıyoruz.
Tıbbi ve endemik bitkilerin korunup çoğaltılması, kültürünün yaygınlaştırılması, sürdürülebilir tıbbi bitki ticaretine model oluşturuyoruz.Tıbbi ve aromatik bitkilerden başta gıda kaynağı olmak üzere, farmakopelere uygun bitkisel ilaç ve kozmetik hammaddesi üretilmesi, bitkilerden son kullanıcıya yönelik krem, merhem, tablet, şurup gibi ürünler geliştiriyoruz.
Halihazırda yetiştirilen ürünlerin pazarlanmasında karşılaşılan, ürünün elde kalması veya tarlada heba olmasının önüne geçebilecek çalışmalarla çiftçinin önünün açıcı çalışmalar yapıyoruz.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarımızda Balıkesir’de tarımı yapılan aromatik bitkilerin uçucu yağ vb. içerik analizleri yapılarak bitkilerin en uygun üretim havzalarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Laboratuvarda, doğal kozmetik ürünler, gıda ve bitkisel ilaçlar için ar-ge çalışmaları yapılarak sanayiye yönelik pilot ölçekli üretim modelleri geliştiriyoruz.
Tarımsal konularda yatırım yapacak olan girişimcilere rol model oluyor, rehberlik hizmeti sunuyoruz.
TÜBİTAK vb. kuruluşlarla ortak projeler hazırlayarak sağlık, tarım ve ekoloji konularında uygulamalı eğitimlerle bilime özendiriyor; bilimsel bilginin önemine dikkat çekiyoruz.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak, çiftçinin, emeğin ve üretimin her zaman yanında yer almaktayız. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımıza bağlı olarak çalışmalarını yürüten BAÇEM, düzenlediği kurs, seminer, tarla günü etkinlikleri ile başta ilimiz olmak üzere Türkiye çapında teveccüh görmektedir. Ayrıca akademik düzeyde eğitimli personeli ile yürüttüğü projeleri ve bilimsel çalışmaları, çeşitli kongre ve sempozyumlarda sunarak bilim camiasında da varlığını göstermektedir. Burada yaptığımız tüm çalışmalar, üretilen bilgiler tarımsal üreticilerimizin hizmetindedir.
Değerli çiftçilerimizi, tarımsal üretimle ülke tarımına katkı sunmayı bekleyen herkesi merkezimizde ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı belirtir, tarımsal üretimlerinizde hasadınızın bereketli, ürününüzün kaliteli olmasını dilerim.
Yücel Yılmaz
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı
Üretim Seraları Üretim SeralarıBAÇEM’in Hedefleri şu şekilde belirlenmiş:-Kırsal mahallelerde yaşayan çiftçilere kırsal kalkınma hedefi doğrultusunda farklı üretim alanlarına yönlendirebilmek amacıyla tıbbi ve aromatik bitki fidelerinin sağlanması ve tarımsal danışmanlık hizmetlerinin verilmesi.-Üreticilerin bilinçlendirilmesi ve ürün kalitesinin artırılması amacı ile çiftçilere eğittim seminerlerinin düzenlenmesi ve tarımsal yayın faaliyetlerinin yürütülmesi,-Çiftçilere alternatif ürün olarak katma değeri yüksek ürünlerin tanıtılması,-Çiftçilerin yetiştirdiği ürünlerin Pazar değerinin artıracak yöntemler geliştirip model oluşturarak ürünlerin elde kalması veya tarlada heba olmasının önüne geçilmesi,-Balıkesir ilinde yaygın tarımı yapılan tarla ve bahçe bitkilerinin üretiminden hasada karşılaşılan sorunlara pratik çözüm önerilerinin geliştirilmesi,
Kurutma tesisi Bölümü-Tıbbi ve endemik bitki türleri de dahil olmak üzere bitkilerin doku kültürü teknikleriyle hızlı ve klonal çoğaltılması, doku kültürü ile standart etken madde içeren bitki droglarının üretilebilmesi; bitkilerin üretilip çoğaltılması, kültürünün yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir tıbbi bitki ticaretine model oluşturulması,-Tıbbi ve aromatik bitkilerden başta gıda kaynağı olmak üzere, Avrupa ve Türk Farmakopelerine uygun bitkisel ilaç ve kozmetik hammaddesi üretilmesi- Son kullanıcı ürünlerini (bitkisel ilaç ve kozmetik hammadde üretimi, krem, madde, üretimi, krem merhem, tablet, şurup) elde etmek için uygun tarım modelleri geliştirerek hedef pazara doğrudan üretim sağlanması,-Tarımla ilgili farklı konu başlıklarında sertifikalı eğitim programlarının düzenlenmesi,-Ulusal ve uluslararası kongre, festival gibi faaliyetlerin yapılması, tıbbi bitkilerle ilgili eğitimler verilmesi, staj imkanlarının sunulması-Tarımsal üretimle ilgili bilinç düzeyine katkı sunulabilmesi amacıyla ulusal ölçekli sürekli yayın çıkarılması-Tıbbi ve aromatik bitkiler, bitki biyolojisi ve labaratuvarları kurarak; fide dağıtımı yapılan bölgelerdeki tıbbi bitkilerin analiz sonuçlarına göre, en kaliteli ve en verimli bölgelerin tespit edilmesi,-Su kaynaklarımızın doğru ve etkin kullanılması için çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi,-Sözleşmeli tarım modelleri geliştirip çiftçimizden doğrudan ürün alarak pazar sorununa çözüm getirecek adımların atılması.
BAÇEM’de Düzenlenen Kurs, Atölye Çalışmaları Başlıkları:-Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği-Tıbbi Çaylar-Tıbbi Bitkisel Ürünlerle Doğal Bitki Koruma-Doğal Merhem ve Krem yapımı-Baharat Bitkileri ve Baharat Karışımları HazırlamaBoya Bitkileri ve Doğal Boyamacılık-Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma-Doğal Sabun ve Doğal KozmetikFitoterapi, Aromaterapi, Homeopati(Hekim ve Eczacılara Yönelik)-Uçucu ve Sabit Yağ Üretimi (çiftçiye, sektöre ve yatırımcıya yönelik)-Bahçıvanlık ve Peyzaj Kursu-Zeytin Budama Kursu
Tıbbi Aromatik Bitkiler Ar-Ge LabaratuvarıBAÇEM’de Üretilen Ürünler:-Tıbbi ve Aromatik bitkilerden , uçucu yağlar, hidrosoller, bitki çayları, tütsüler, bitki demetleri, sabun, merhem, ve krem gibi kozmetik ürünler-Zeytin ve zeytin ürünleri-Tıbbi, aromatik ve peyzaj bitkisi, fide ve fidanları-Yem Bitkilerinden balya ve silajMeyvelerden kuru meyve, sirke, marmelat, reçel vb. ürünleri
Distilasyon ÜnitesiMerkeze bağlı 5 ilçede 219 (2000 ağaç) dekar zeytinlik bulunmaktadır.
2018’de Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği tarafından Konya’da düzenlenen “Altınbaşak” Tarım Şehirleri Yarışmasında Büyükşehir Belediyeleri arasında dereceye girerek BAÇEM en iyi proje dalında üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Golden City Awards Şehircilik Oskar ödüllerinde BAÇEM ‘’10’un Kalbi Tarım’’ projesiyle ödüle layık görülmüştür.BAÇEM Ürünleri internet satış mağazasıhttps://satis.bacem.com.tr/https://bacem.com.tr/
Satış Mağazası ]]>