Prof. Tolga Yarman ve Arkadaşları'nın Makaleleri Annals of Physics'te (AOP) Yayına Girdi

Prof. Tolga Yarman ve Arkadaşları'nın, belki "asrın makalesi" denilebilecek makaleleri, Dünya'nın en önde gelen ve Einstein'in ilk makalelerinin yayınlandığı Annals of Physics'te (AOP), en nihayet yayına girdi:

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000349162300132X 

 

Makalenin, Prof. Tolga Yarman'ın ağzından kısa özetini, evvelce şuradaki (https://www.ozgurifade.com.tr/haber-prof-tolga-yarman-ve-arkadaslari-gecen-yuzyilin-kainat-tasavvurunu-degistirdiler-2242) ve çok kısa sürede yirmibinden fazla ziyaretçimizin okuduğu haberimizde vermiştik.

 

Makale kısaca, Einstein'in yerçekimi nazariyesinin yerine geçecek bir nazariyeyi gündeme getiriyor ve Kainat tasavvurumuzu cidddi ölçüde değiştiriyor... "Karadelikler" ve "Big Bang" fikri, çöpe gidiyor... Nazariye, ışık zerresi ve alelade madde arasında ayrım yapmıyor. Etkileşimlerin kuvantum mekaniksel ve taneciksel olabileceği imkanları arasında tefrikte bulunmuyor. Yerçekimi yanı sıra, bütün alanlara, eşdeğer olarak uygulanabiliyor. Çok yüksek hızlarda taneciksel davranışla hareket eden cisimlerin yerçekiminden etkilenmeyeceğini öngörüyor.  

 

Prof. Yarman şöyle diyor:

- Nazariyenin, asıl heyecan verici tarafı  şu ki, etkileşmeyi, arada (posta dağıtım memurunun getirdiği mektup ornegindeki gibi) "nesne değiş tokuşu" olarak ya da olmaksızın, öngörebiliyor olmamız... Ilk halde etkileşme ışık hızından daha hızlı vukua gelemiyor, ancak etkileşme herhangi bir nesnenin değiş tokuşuyla olmamakta ise, o takdirde, sonsuz hızda gerçekleşebiliyor... Bu demek oluyor ki, her birimiz, bütün kainatı, varlığımızla etkileyebiliyor, aynı zamanda, bütün kainatın etkisini üstümüzde hissediyor, oluyoruz... Bu olguyu keşfettiğimiz zaman doğrusu, en çok ışık hızıyla yol alabilecek olmaya hapsolmaktan kurtulmanın sevincini yaşadım...

 

Prof. Tolga Yarman'in, makaledeki eşyazarları, Prof. Christian Marchal, Prof. Alexander Kholmetskii, Prof. Metin Arık ve Prof. Ozan Yarman... 

 

Prof. Tolga Yarman önümüzdeki Haziran Ayı'nda, nazariyelerini, Fransız Bilmler Akademisi'nde anlatacak...