İZMİR'İN TARİHİ ASANSÖR'Ü VE DARİO MORENO SOKAĞI

Sevgi Tokatlıoğlu

Izmir'in Karataş semti ile Halil Rıfat paşa caddesi arasında bulunan tarihi asansör günümüzde de aktif şekilde kullanılıyor. Asansörle yukarı çıktıktan sonra asansörün çıkış kapısının karşında bulunan merdivenleri takip ederek Hatay semtine ulaşılabiliyor. Bu merdivenlerden de insanlar manzara seyredebiliyor. 




Yukarda asansörün cafesi, ve restoranı bulunuyor. Buraları İzmir Büyükşehir Belediyesi işletiyor.  Muhteşem manzara eşliğinde dostlarla sohbet ederek birşeyler yemenin zevkini yaşayabilirsiniz. Yeni evli çiftler zaman zaman gelip burada fotoğraf çekimleri yaptırıyorlar. Her mevsim yerli ve yabancı turistler kafileler halinde ziyarete geliyorlar. Okullardan da gezilerde yapılıyor. Eskiden halkın kullandığı burada Yaşar Aksoy ( İzmir'li gazeteci,yazar, şair ve yük.Müh.) parkıda vardı şimdi etrafı tellerle kapatıldı, çünki heyelan riski var. Aşağıdan yukarıya baktığınızda dik, yüksek kayalıklar çok heybetli görünüyor. Parkta bu kayalıkların üstünde bulunuyor. 


Asansör içinde yer alan tarihi metin

Asansör iki adet yanyana kabinden oluşuyor. Kabin içinde bir tarafında İzmir'in haritası diğer tarafında İngilizce Asansör tarihini anlatan metin ortada eski bir asansör resmi ve Türkçe metin bulunuyor. Asansör çalışırken pencereden manzarayı görebiliyorsunuz. Duvar kısmında ise eski İzmir resimleri var. Çalışırken film şeridi gibi bu resimler geçiş yapıyor. Ayrıca asansör, dünyaca ünlü sanatçı Dario Moreno'nun şarkıları eşliğinde çalışıyor. Asansörün kulesinin yanlarındaki mini balkonlardan İzmir'in eşsiz manzarasını gözlemliyorsunuz. Ayrıca jetonla gözlem dürbününden de gözlem yapılıyor. Dürbünün yan tarafında görme engelliler için kabartma kitabede bulunmaktadır. 

 

 Karataş semtinden Asansör sokağına girdiğinizde cafe, Bar, Club gibi işletmeler bulunuyor. Çiftlik ürünü satan bir yer, takı vb mücevher satan bir işletme, birde  veteriner var. Bazen de seyyar takı tezgahları oluyor sokakta. Özellikle hafta sonları ve akşamları oldukça kalabalık oluyor. 
Asansör sokağında; Musevi Cemaatinden ünlü ve değerli sanatçı Dario Moreno çocukluğunda bu sokakta yaşamıştır. Onun yaşadığı ev de ziyarete açıktır. Evin girişinde Dario Moreno'nun tanıtım metni bulunmaktadır. Sokağın adı da burada yaşadığı için "Dario Moreno " sokağı olarak adlandırılmıştır. 


Bu resim binanın tam köşesine sanatçının her iki sokakta nda yarısı görünsün diye kaplanmış. 

Dario Moreno kendi çabasıyla Fransızca öğrenmiş, müzisyen ve oyuncudur. Fransa'da 1950_1960 yıllarda ün kazanmıştır. 3 Nisan 1921_1 Aralık 1968 yılları arasında yaşamıştır. Genç yaşta 47 yaşında yaşamını yitirmiştir.

Bende bu bölgede oturduğum için, hemen hemen hergün tarihi asansörü kullanıyorum. İyi ki var çünki Karataş'a sahile inmek için muhteşem. Bisikletle de asansöre binebilirsiniz. Asansör 10 kişilik. Nezaket kuralları ile bisikletli, bebek arabalı, yada elinde poşet, çanta olan insanlara kapılar, asansörü kullanan insanlar tarafından ve güvenlik elemanları yardımıyla açılıp yol veriliyor. Ayrıca Dario Moreno sokağının iki tarafında bulunan yıllanmış manolya ağaçları çiçek açtığında muhteşem kokular eşliğinde orada oturmak, yada yürümek harika...Sizde İzmir'e geldiğinizde mutlaka  tarihi asansöre uğrayıp manzarayı seyretmelisiniz. Gençlerin zevkle vakit geçirdikleri Dario Moreno sokağı oldukça neşeli..