Şentop'tan Kılıçdaroğlu'nun "İstanbul'da seçimi yenileyelim" çağrısına yanıt
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı televizyon programında, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Biz size destek vereceğiz. Derhal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul’daki bütün belediyeler için hemen seçime gidelim. Yüreği varsa, cesareti varsa açıkça meydan okuyoruz" şeklinde yaptığı çağrıya yanıt verdi. Şentop, "Yerel seçimlerin herhangi ilde yenilenmesine dair bir imkan yok" dedi.
BirGün Gazetesinin aktardığına göre Şentop'un açıklamalarından satırbaşları şöyle:
"Anayasa ile ilgili hususa gelince tabii bunun çok muğlak kapalı bir ifade olduğunu düşünüyorum. Yeni bir anaysa yapmak mı anayasa değiştirmek mi? Anayasa değiştirmekse anayasanın hangi maddeleri değişecek ve hangi maddeleri ile ilgili destek verilecek? Yapılabilir mi yapılabilir elbette. TBMM'de 400'ün üzerinde bir oyla her türlü anayasa değişikliğini yapmak mümkün. Eğer bu anlamda getirilecek anayasa değişikliğine genel olarak bir destek verileceği ifade ediliyorsa bunun için yeterli sayı var bu yapılabilir. Vakit olarak da yeterlidir zaman bu anlamda. Ancak ben böyle bir açık çek olabileceğini doğrusu düşünmüyorum. Muhakkak maddeler üzerinde hangi maddelerin değişiklik teklifinin içine gireceği hangileriyle ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağı tartışılacaktır.
Bu aşamada böyle bir konu bu tür müzakereler tartışmalar çerçevesi dikkate alınırsa şüphesiz zaman alır yetişmesi kolay değil bunun. Ama biz destek veriyoruz ne getirirseniz bunu destekleyeceğiz deniyorsa o kolay yapılabilir. Sorun kalıcı olarak çözülmelidir. Hukuki düzenleme ile diyenler çoğunlukta. 400 üzeri oyla geçtiği zaman halk oylamasına sunulmuyor. Başörtüsü teklifinin geçeceğini düşünüyorum.
‘İMZA ATAMAZ’ TARTIŞMASI
Doğru değil, bilgisizlikten kaynaklanan bir iddia. Kanun değişikliği teklifine ilk imza atan başkan değilim. Bugüne kadar ben kendim kanun değişiklik teklifine imza atmamış isem, bugün bu değişiklik teklifine imza atıyorsam, benden önceki Meclis başkanları herhangi kanun teklifine imza atmamış ise ve ben ilk defa ben icat emiş olsam bu iyi niyetli tartışma olabilir ama öyle değil. Ben daha önce bir kanun teklifine imza atmışım. 27 Mayıs sonrası kurulan Yassıada mahkemelerinin kaldırılmasına yönelik düzenleme vardı, imza attım. O zaman Meclis başkanı imza atmasın diye tartışılmamış. Daha önceki Meclis başkanları da pek çok teklife imza atmış. Şimdi niye itiraz ediliyor diye düşündüğümüzde, ‘teklifin konusu’nu görüyorum. Gizli bir düşmanlık görüyorum.
ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI
TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alabilir, 5’te 3 çoğunluk ile yapabilir, sayın cumhurbaşkanı da bu kararı alabilir. Siyaseten baktığımızda erken seçimden bahsedebilmek mümkün değil. Seçimlerin 1-2 ay önce yapılması erken seçim değildir. Buna karar verebilecek TBMM ya da sayın cumhurbaşkanıdır. Sayın cumhurbaşkanının aday olması konusunda herhangi engel yok. Adaylıkla ilgili anayasa maddesi 101. madde tamamen değişmiş durumda.
İSTANBUL SEÇİMLERİNİN YENİLENEMSİ ÇAĞRISI
Yerel seçimlerin herhangi ilde yenilenmesine dair bir imkan yok. Meclis üyelinde eksiklik olduğu zaman listelerden ekleme yapılıyor. Başkan ayrıldığı zaman Meclis’ten seçim yapılıyor. Anayasaya göre yerel seçimler 5 yılda yapılır, seçimlerin yenilenmesi mümkün değil. Yerel seçimlerin yenilenmesine yönelik bir hüküm olmadığını biliyorum."
"BUNU HUKUKÇU OLMAYANLAR DAHA ÇOK TARTIŞIYOR"
Şentop, "Kılıçdaroğlu, Sayın Erdoğan'ı kastederek, 'Seçimi kaybedeceğini anlarsa, o takdirde 'Ben seçime girecektim ama YSK izin vermedi diyecek.' dedi. YSK'nin böyle bir yetkisi var mı?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:
"Bir hukukçu olarak, bir şeyi değerlendirebilmek için o şeyin hukuken kıymetli olması lazım. 'Zırva tevil kabul etmez' diye bir söz var. Aklınıza gelen her şeyi söyleyebilirsiniz ama bunun hukuki kıymet ifade etmesi için bir hukuki dayanakları olması, en azından kısmen de olsa bir hukuki yorum tekniğine dayanıyor olması lazım. Bu konu daha önce de birkaç kere gündeme getirildi. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın tekrar aday olması konusunda herhangi bir hukuki engel yok, bu çok açık. Konuyla ilgili akademik, uzunca bir makale yazdım. Biraz daha eklemelerle kitaba dönüşecek bir makale. Yani bunun bir kitabını yazdığımı söyleyebilirim. Anayasa Komisyonu Başkanı'yken yapılan tartışmaları da biliyorum. Komisyon raporu da var."
Şentop, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa'nın 101. maddesinin bütünüyle değiştiğini, yeni 101. maddenin, eski maddeyi yürürlükten kaldırdığını, yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı'nın iki defa seçilebileceğini bildirdi.
Yeni düzenlemeyle Erdoğan'ın tekrar aday alabileceğini belirten Şentop, "Hukuken bunun tartışılacak bir tarafı yok. Bunu hukukçu olmayanlar daha çok tartışıyor veya maddenin yenilendiğini bütünüyle bilmeyen, bunu araştırmadan konuşan, yani bilgisizlikle konuşanlar bu konuyu tartışıyor. O konuda herhangi bir tereddüt yok." dedi.