TÜMÖD'den 23 Nisan Mesajı

23 Nisan 1920, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı, demokrasimizin ve özgürlüklerimizin temellerinin atıldığı bağımsızlık mücadelemizde önemli bir dönemeçtir. 104 yıl önce açılan TBMM’nin kökeni, Ulusal Kurtuluş Savaşı’na dayanmaktadır. Bu meclis, hem ülkemizin kurtuluşuna, hem de yeni bir devletin kuruluşuna öncülük eden tarihi bir olguya sahiptir. Çürümüş ve yozlaşmış bir imparatorluktan yepyeni bir Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, demokratik ve laik bir yönetim biçiminin gerçekleşmesi, çağdaş ve aydınlık bir yaşam biçiminin belirlenmesi ve bunun için yapılan tüm yenilikler, 23 Nisan 1920 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik ettiği TBMM’nin attığı adımlarla gerçekleşmişti.

TBMM’nin açılışı, birinci yılından itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Çocuk Esirgeme Kurumu, 1929 yılından itibaren 23 ile 30 Nisan arasını Çocuk Haftası ve bu haftanın ilk günü olan 23 Nisan tarihini de Çocuk Bayramı olarak kutlamaya başlamıştır. Daha sonra bu iki bayram 1935 yılından itibaren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında birleştirilerek, kutlanmaya başlamıştır. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 104. yıl dönümünü gururla, bir kez daha kutluyoruz.

Ulusal Egemenlik Bayramı’nın amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışını kutlamaktır. Çocuk Bayramı’nın amacı ise Kurtuluş Savaşı sırasında yetim ve öksüz kalan çocukları şenlik ortamında sevindirmektir.

Devletimizin başlıca iki temel niteliği vardır; ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık. Ulusal egemenlik, ulusun kendi kendisini yönetmesidir. Tam bağımsızlık, başka bir devletin yönetimi altına girmemektir. Egemenliğin ülke içinde kullanımı ulusal egemenlik, ülke dışında kullanımı ise tam bağımsızlıktır. Günümüzde emperyalizm ile yok edilmek istenen bu iki temel nitelik, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine bağlı olarak, sonsuza dek hep var olacaktır.

Çocuklar, toplumumuzun en değerli varlıklarıdır ve onların sağlıklı bir şekilde büyümesi, eğitim alması ve geleceğe hazırlanması hepimizin sorumluluğudur. Ancak ne yazık ki, ülkemizde hala çocuk işçiliği, çocuk gelinler ve çocuk tacizleri gibi sorunlarla karşılaşmaktayız. Derin ekonomik kriz ve yoksulluk, çocukların eğitim haklarını engellemiş ve çocuk işçilerin artmasına neden olduğu gibi, çocuklarımızın fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Ülkemiz, tarihinde eşi görülmemiş ekonomik ve siyasi bunalımla karşı karşıyadır. İşsizlik, yoksulluk, açlık ekonomik krizle daha da artmıştır; yolsuzluk ve hukuk dışı uygulamalar insanlarda olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu durumdan çocuklarımız da etkilenmiş laik ve bilimsel eğitim alamayınca, çağdaş bilgi ve değerlerle donatılmayınca, çocukların birey olarak gelişimine ve topluma katkı sağlamasına olanak tanınmamaktadır.

Uzun yıllardır Kemalist Devrimlerin getirdiği ilkelere karşı olan siyasi iktidarlar döneminde hiçbir ulusal bayram gereği gibi kutlanamamaktadır. 23 Nisan’da da, ulusal egemenlik kavramı unutturularak, sadece çocuk bayramına vurgu yapılmaktadır. 104 yıl sonra ülkemizde ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık kavramları yok sayılmak istenmektedir.

Tüm Öğretim Elemanları Derneği olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimizle kutluyor, ulusal egemenliğimize sahip çıkmanın yanında, çocuklarımızın haklarının korunmasının ve sorunlarının çözümünün takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TÜMÖD Yönetim Kurulu Adına

Prof. Dr. Lale AFRASYAP

Genel Başkan