A.Baybars Göğez: Ülke Kalkınması Yerelden Başlar

ÖZEL HABER 05.03.2024 - 12:32, Güncelleme: 05.03.2024 - 12:46 17629+ kez okundu.
 

A.Baybars Göğez: Ülke Kalkınması Yerelden Başlar

Yerel Yönetimler ve Yerelden Kalkınma konularında araştırmacı yazar A.Baybars Göğez sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarını değerlendirdi. Marketlerde hepimizi şaşırtan ve almakta zorlandığımız sebze – meyve fiyatlarındaki artışın temel nedeninin denetimsizlik olduğunun altını çizdi.

A.Baybars Göğez  1970’lerde uygulanan bölbölgesel/ kentsel/ yerelde kalkınma politikalarının uygulanmadığını söylerken iktidarın ve muhalefetin gündeminde de üretim kaynaklı projelerin yer almamasına da dikkat çekti. Hükümetten bağımsız olarak da ‘’Yerelde Kalkınmayı ‘’başarabileceğimizi belirten A.Baybars Göğez konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:   A.Baybars Göğez   Uzun yazıları okumayı sevmesek de daha kısa anlatmayı beceremediğim için lütfen sabırla sonuna kadar okuyunuz. Yazmak da zor ve emek istiyor... Sebze- meyve  fiyatını artıran nakliye, lojistik ve işçilik maliyetleri. Aracıların karı eklenip, yeterince denetim yoksa katlanıyor. Üretici kazancı 5-10 TL'yi geçmiyor. Hatta bu sene limonda yaşadığımız gibi yeter ki gelin toplayın, dalında kalınca ağaca zarar veriyor, gelecek sene hiç ürün vermez diye yalvaranlar var. Farkında mısınız bilemem ama iktidar dahil kimsenin artan bu temel gıda fiyatlarını düşürmekle ilgili bir önerisi veya fikri yok. İktidar artırdı, o düşürsün diyenler var. Halbuki merkezi yönetimden çok Yerel yönetimlere görev düşüyor. Tahıl ürünleri, incir, fındık vb stratejik ürünler konumuz dışı. Taban fiyatı dahil kotalar koyan zaten devlet ve ilgili kurumlar tarafından yönetiliyor. Sorunun kaynağı olandan çözüm beklemek akıl tutulmasıdır. Unuttuğumuz bir şey var. Ne iktidar, ne de muhalefetin parti programı veya gündeminde bölgesel/ kentsel/ yerelde kalkınma gibi bir kaygı düşünce yok. 1970'li yıllarda vardı. Sanki bölgesel/ kentsel/ kırsal kalkınmayı hallettik, AB ve Dünya Bankası desteklerini çok iyi uyguladık da stratejik kalkınma hamlesini başlattık havası var. Gerçeğin öyle olmadığını hepimiz biliyoruz oysa. Temel gıda ürünlerini, Bölgesel kalkınma hedefli ve Yerel yönetim desteğiyle, Ölçek ekonomisine uygun ve ihraç edilebilir kalitede, Yerinde üretip tüketir ve denetlersek! Tarla/seradan tezgaha/ doğrudan tüketici ve ihtiyaç sahibine, sağlıklı ve düşük fiyatlı gıdalara kavuşuruz. Gıda enflasyonu ile mücadelede en azından bölgesel bazda başarılı oluruz. Önümüzdeki seçimlerde, çevresindeki köyler ve tarıma uygun alanlarda Yerinde üretip tüketmeye yönelik projesi olmayan adaylar geleceğin Yerel yönetim anlaşını kavrayamamış demektir. Kadınlar ve gençler başta olmak üzere işsizlik sorununu da böyle çözeriz. Hedefimiz; Kişi başı gelir seviyemizi tabana yayarak bölgemizin kalkınma ve refahını artırmak, buna bağlı olarak da Buthan krallığı gibi KİŞİ BAŞI MUTLULUK ENDEKSİNİ yükseltip SAĞLIKLI GIDAYA ULAŞMAK olmalıdır. Hükümetten bağımsız olarak YERELDE KALKINMAYI başarabiliriz. KENTKÖY kitabımı bu düşüncelerle yazdım. Sanırım daha iyi anlaşılması için birkaç kitap daha yazarak her fırsatta vatandaşlara bu bakış açısını anlatmaya ihtiyaç var. Fotoğraflar 5 Mart 2024 market tezgahları fiyatlarını yansıtmaktadır.
Yerel Yönetimler ve Yerelden Kalkınma konularında araştırmacı yazar A.Baybars Göğez sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarını değerlendirdi. Marketlerde hepimizi şaşırtan ve almakta zorlandığımız sebze – meyve fiyatlarındaki artışın temel nedeninin denetimsizlik olduğunun altını çizdi.

A.Baybars Göğez  1970’lerde uygulanan bölbölgesel/ kentsel/ yerelde kalkınma politikalarının uygulanmadığını söylerken iktidarın ve muhalefetin gündeminde de üretim kaynaklı projelerin yer almamasına da dikkat çekti.

Hükümetten bağımsız olarak da ‘’Yerelde Kalkınmayı ‘’başarabileceğimizi belirten A.Baybars Göğez konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 


A.Baybars Göğez

 

Uzun yazıları okumayı sevmesek de daha kısa anlatmayı beceremediğim için lütfen sabırla sonuna kadar okuyunuz. Yazmak da zor ve emek istiyor...

Sebze- meyve  fiyatını artıran nakliye, lojistik ve işçilik maliyetleri. Aracıların karı eklenip, yeterince denetim yoksa katlanıyor.

Üretici kazancı 5-10 TL'yi geçmiyor.

Hatta bu sene limonda yaşadığımız gibi yeter ki gelin toplayın, dalında kalınca ağaca zarar veriyor, gelecek sene hiç ürün vermez diye yalvaranlar var.

Farkında mısınız bilemem ama iktidar dahil kimsenin artan bu temel gıda fiyatlarını düşürmekle ilgili bir önerisi veya fikri yok. İktidar artırdı, o düşürsün diyenler var. Halbuki merkezi yönetimden çok Yerel yönetimlere görev düşüyor.

Tahıl ürünleri, incir, fındık vb stratejik ürünler konumuz dışı. Taban fiyatı dahil kotalar koyan zaten devlet ve ilgili kurumlar tarafından yönetiliyor.

Sorunun kaynağı olandan çözüm beklemek akıl tutulmasıdır.

Unuttuğumuz bir şey var. Ne iktidar, ne de muhalefetin parti programı veya gündeminde bölgesel/ kentsel/ yerelde kalkınma gibi bir kaygı düşünce yok. 1970'li yıllarda vardı.

Sanki bölgesel/ kentsel/ kırsal kalkınmayı hallettik, AB ve Dünya Bankası desteklerini çok iyi uyguladık da stratejik kalkınma hamlesini başlattık havası var. Gerçeğin öyle olmadığını hepimiz biliyoruz oysa. Temel gıda ürünlerini, Bölgesel kalkınma hedefli ve Yerel yönetim desteğiyle, Ölçek ekonomisine uygun ve ihraç edilebilir kalitede, Yerinde üretip tüketir ve denetlersek!

Tarla/seradan tezgaha/ doğrudan tüketici ve ihtiyaç sahibine, sağlıklı ve düşük fiyatlı gıdalara kavuşuruz. Gıda enflasyonu ile mücadelede en azından bölgesel bazda başarılı oluruz.

Önümüzdeki seçimlerde, çevresindeki köyler ve tarıma uygun alanlarda Yerinde üretip tüketmeye yönelik projesi olmayan adaylar geleceğin Yerel yönetim anlaşını kavrayamamış demektir.

Kadınlar ve gençler başta olmak üzere işsizlik sorununu da böyle çözeriz.

Hedefimiz;
Kişi başı gelir seviyemizi tabana yayarak bölgemizin kalkınma ve refahını artırmak, buna bağlı olarak da Buthan krallığı gibi KİŞİ BAŞI MUTLULUK ENDEKSİNİ yükseltip SAĞLIKLI GIDAYA ULAŞMAK olmalıdır.

Hükümetten bağımsız olarak YERELDE KALKINMAYI başarabiliriz.

KENTKÖY kitabımı bu düşüncelerle yazdım. Sanırım daha iyi anlaşılması için birkaç kitap daha yazarak her fırsatta vatandaşlara bu bakış açısını anlatmaya ihtiyaç var.
Fotoğraflar 5 Mart 2024 market tezgahları fiyatlarını yansıtmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.