Başı Büyük Mahallesi Deprem Yaşanmadan Çözüm Bekliyor!

ÖZEL HABER 18.03.2025 - 14:44, Güncelleme: 18.03.2025 - 15:10 18665 kez okundu.
 

Başı Büyük Mahallesi Deprem Yaşanmadan Çözüm Bekliyor!

Başıbüyük Mahallesi Sakinleri her yönden mağduriyet yaşamaya devam ediyor…

Sefa Şahin Başıbüyük Mahallesi Maltepe’nin en eski yerleşim yerlerinden olup; Osmanlı İmparatorluğu ötesine uzanan tarihi kültür birikimine sahip bir yerdir. 767 senelik bir tarihi geçmişi olup, Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi bir köydür. 1329 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Pelekanon Savaşında (Maltepe Muharebesi) Orhan Bey ordusunu mahallemizde konuçlandırmış, burayı gözetleme tepesi ve üs olarak kullanmıştır. Başıbüyük mahallesinde Bizans İmparatorluğu döneminde Kilise olarak inşa edilen yapı günümüzde Cami olarak kullanılmaktadır. Başıbüyük mahallesi 1997 yılına kadar Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ait olup, dönemin belediye başkanı olan Bahtiyar Uyanık açtığı bir davayla bu yer üzerindeki hak sahiplerinin tapu tahsis belgelerinin tapuya çevrilmesi için girişimde bulunmuştur. Açılan bu dava 2004 yılında sonuçlanarak hakim kararı ile tapuların üzerine şerh konularak hak sahiplerine verilmek üzere Maltepe Belediyesine devri yapılmıştır. Oysa bu gün Maltepe Belediyesine emanet olarak verilen bu yerleri  belediye başkanları belediyenin kendi malı gibi göstermiş, bizleri hiçbir hak sahibi yapmadan kendi tasarruflarında kullanarak bizleri açık bir şekilde mağdur etmişlerdir. Maltepe eski Belediye Başkanı Ali kılıç döneminde hak sahiplerine tapu sözü verilmiş, ancak sözlerinde durmamışlardır. Mahallemizde hazineye ait yerlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2. Etap TOKİ Konutları yapılmıştır. Bizlerin bedelini ödeyerek aldığımız evler ise ne yazık ki çok eski ve depreme dayanıksızdır. Büyük İstanbul depreminin beklendiği bu günlerde hepimiz büyük risk altındayız. Defalarca yetkili mercilere başvurmamıza rağmen evlerimizin yenilenmesi konusunda hiçbir çalışma yapılmadı. İstanbul’un bir çok ilçesinde bina güçlendirme ve yenileme çalışmaları hızla devam ederken bizler olası bir depremde göçük altında kalma, malımızı ve canımız kaybetme riskiyle yaşamaya devam ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesinden en kısa sürede bu hayati soruna bir çözüm bekliyoruz.  
Başıbüyük Mahallesi Sakinleri her yönden mağduriyet yaşamaya devam ediyor…

Sefa Şahin

Başıbüyük Mahallesi Maltepe’nin en eski yerleşim yerlerinden olup; Osmanlı İmparatorluğu ötesine uzanan tarihi kültür birikimine sahip bir yerdir. 767 senelik bir tarihi geçmişi olup, Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi bir köydür. 1329 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Pelekanon Savaşında (Maltepe Muharebesi) Orhan Bey ordusunu mahallemizde konuçlandırmış, burayı gözetleme tepesi ve üs olarak kullanmıştır.
Başıbüyük mahallesinde Bizans İmparatorluğu döneminde Kilise olarak inşa edilen yapı günümüzde Cami olarak kullanılmaktadır.

Başıbüyük mahallesi 1997 yılına kadar Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ait olup, dönemin belediye başkanı olan Bahtiyar Uyanık açtığı bir davayla bu yer üzerindeki hak sahiplerinin tapu tahsis belgelerinin tapuya çevrilmesi için girişimde bulunmuştur.
Açılan bu dava 2004 yılında sonuçlanarak hakim kararı ile tapuların üzerine şerh konularak hak sahiplerine verilmek üzere Maltepe Belediyesine devri yapılmıştır.

Oysa bu gün Maltepe Belediyesine emanet olarak verilen bu yerleri  belediye başkanları belediyenin kendi malı gibi göstermiş, bizleri hiçbir hak sahibi yapmadan kendi tasarruflarında kullanarak bizleri açık bir şekilde mağdur etmişlerdir.
Maltepe eski Belediye Başkanı Ali kılıç döneminde hak sahiplerine tapu sözü verilmiş, ancak sözlerinde durmamışlardır.
Mahallemizde hazineye ait yerlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2. Etap TOKİ Konutları yapılmıştır.

Bizlerin bedelini ödeyerek aldığımız evler ise ne yazık ki çok eski ve depreme dayanıksızdır. Büyük İstanbul depreminin beklendiği bu günlerde hepimiz büyük risk altındayız. Defalarca yetkili mercilere başvurmamıza rağmen evlerimizin yenilenmesi konusunda hiçbir çalışma yapılmadı. İstanbul’un bir çok ilçesinde bina güçlendirme ve yenileme çalışmaları hızla devam ederken bizler olası bir depremde göçük altında kalma, malımızı ve canımız kaybetme riskiyle yaşamaya devam ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Maltepe Belediyesinden en kısa sürede bu hayati soruna bir çözüm bekliyoruz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.