DEVA Partili Karal, iş kazalarını Meclis gündemine taşıdı
DEVA Partili Karal, iş kazalarını Meclis gündemine taşıdı
“2024 yılı itibarıyla Türkiye’de iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçi sayısı nedir?”
“2024 yılı itibarıyla Türkiye’de iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçi sayısı nedir?”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’de her yıl yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği iş kazalarını verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. İş kazalarının son olarak Balıkesir’deki bir fabrikada meydana gelen patlamada 11 kişinin hayatını kaybetmesiyle tekrar gündeme geldiğini anımsatan Karal, işçilerin hem ekonomik zorluklarla hem de iş kazalarıyla mücadele etmek zorunda kaldığını vurguladı.
DEVA Partili Hasan Karal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına iş kazalarına yönelik bir soru önergesi verdi. Türkiye’de her yıl yüzlerce emekçinin yaşamını yitirdiği iş kazalarının kazadan çok “iş cinayeti” olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Karal, kazaların birçoğunun, bireysel hataların ötesinde denetimsizlik, tedbirsizlik ve iş güvenliği kurallarının yeterince uygulanmamasının bir sonucu olduğunu kaydetti.
“İş sağlığı ve güvenliği önlemleri kağıt üzerinde kalıyor”
Balıkesir'in Karesi ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada yaşanan patlamada 11 işçinin hayatını kaybetmesinin, iş cinayetlerini tekrar gündeme getirdiğini ifade eden Karal, “İş kazalarına yönelik denetim raporları, birçok iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin kağıt üzerinde kaldığını, uygulamada büyük açıklar olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.
“İşverenlerin yeterince sorumlu tutulmaması, iş cinayetlerinin cezasız kalmasına ve olayların tekrarlanmasına neden oluyor”
Milletvekili Karal, adli süreçlerde işverenlerin yeterince sorumlu tutulmamasının, iş cinayetlerinin cezasız kalmasına ve yaşanan elim olayların tekrarlanmasına neden olduğunun altını çizdi. Karal, “Her bir işçi, sadece ailesinin değil, ülkemizin kalkınma çarklarının bir dişlisidir. Birçoğu asgari ücretle çalışan işçilerimiz ve aileleri ekonomik zorluklarla mücadele ederken, iş kazalarından da kendilerini korumaya çalışmaktadır. Bu nedene iş cinayetlerinin önüne geçilecek tedbirler alınmalı, caydırıcı cezalarla işverenler sorumlu tutulmalı ve geride kalan ailelere güçlü bir destek mekanizması sunulmalıdır.” şeklinde konuştu.
“2024 yılında kaç iş yeri denetlenmiştir ve bu denetimler sonucunda hangi yaptırımlar uygulanmıştır”
Milletvekili Karal, verdiği önergede Bakan Işıkhan tarafından şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
1) 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçi sayısı nedir? Bu kazaların sektörel dağılımı nasıldır?
2) İş kazalarının önlenmesi için yürütülen denetimlerin sıklığı ve etkinliği nasıl değerlendirilmektedir? 2024 yılında kaç iş yeri denetlenmiştir ve bu denetimler sonucunda hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
3) İş kazalarında sorumluluğu tespit edilen işverenlere yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır? Cezasızlık sorununa dair bir düzenleme planlanmakta mıdır?
4) İş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin geride kalan aileleri için hangi sosyal destek mekanizmaları devreye sokulmaktadır? Özellikle sigortasız çalışan işçilerin aileleri için özel bir planlama yapılmış mıdır?
5) İş güvenliği uzmanlarının yetki ve sorumluluklarının artırılmasına yönelik herhangi bir yasal düzenleme gündemde midir?
6) İş kazalarının önlenmesi ve iş sağlığı güvenliği farkındalığının artırılması için 2024 yılında Bakanlık tarafından yürütülen eğitim ve farkındalık kampanyaları nelerdir?