LADİK HABERİMİZ DSİ 7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜ HAREKETE GEÇİRDİ!

ÖZEL HABER 15.09.2023 - 20:12, Güncelleme: 15.09.2023 - 20:52 17484+ kez okundu.
 

LADİK HABERİMİZ DSİ 7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜ HAREKETE GEÇİRDİ!

22 Ağustos 2023 tarihinde yayımladığımız ‘’BU İHMALİN BEDELİNİ VATANDAŞ CANIYLA ÖDEYECEK’’ başlıklı haberde Ladik’te taşkın kontrol tesisinin üzerine yapılan otopark ve pazar yerinin yıkım ihalesini alan firmanın beton molozları dere yatağına döktüğünü belirterek olası bir taşkında vatandaşın mal ve can güvenliğine gelecek zararın boyutlarında ciddi artışlar yaratacağının altını çizmiştik.

Bu haberimiz üzerine DSİ 7. Bölge Müdürlüğü harekete geçti. DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve beraberindeki Teknik Heyet bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeleri DSİ 7. Bölge Müdürlüğü sosyal medya hesabından da duyurdu.   DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve beraberindeki Teknik Ekip Ladik İlçe Merkezinde ‘’Sel ve Taşkın Koruma’’ çalışmalarını inceledi ve sahadaki riski artıran faktörlerle ilgili harekete geçti.   Ne Olmuştu: Ladik ilçe merkezinde, ilçenin taşkın zararlarından korunması amacıyla 1970’li yıllarda taşkın kontrol tesisi yapıldı. Daha sonra bu tesisin 170 m’lik kısmı yine DSİ izni ile kavşak ve yol geçişi için kapatıldı.   Yine 1970 li yıllarda bu kez belediye yaklaşık 450 m’lik kısmını DSİ den izin almaksızın otopark ve pazar yeri olacak şekilde taşkın kontrol tesisinin üzerini kapatmış. DSİ her defasında bu yapının sökülmesi için yazı yazmış. Asıl sorun şu DSİ’nin yaptırım yetkisi yok sadece ikaz edebiliyor. Nihayet önceki dönem belediye başkanı zamanında sökülmesine karar verilmiş ancak bu yıl meclis kararı alınmış. kısa bir süre önce vefat eden belediye başkanı Nurhan Yapıcı Özel zamanında yıkımı için gerekli hamle yapılmış. İhaleyi DSİ Samsun bölge yapmıştır. İhale kapsamında kapalı olan kısımların yıkılması ve projesine uygun olarak taşkın kontrol tesisinin  inşası yer almaktadır. Ancak ihaleyi alan firma taşeronu tarafından yıkılan kısımların demirleri hurda olarak alınmış, betonarme kısımdan geriye kalan beton parçaları ise halen yatağın içinde bırakılmıştır. Firma  aldığı ihale şartlarını yerine getirmemekle suç işlerken; olası bir taşkında ihmalinden dolayı ilçe halkının can ve mal güvenliğini de riske atarak yaşanacak zararın boyutunu ciddi bir biçimde artırıyor. Karadeniz ve özellikle Samsun ilinin taşkın ayları temmuz ve ağustos aylarıdır. Uzun zamandır da yağış olmamıştır. Dere yatağına dökülen bu molozlar olası bir taşkında  mal ve can kayıplarında ciddi artış yaratabilir. DSİ’nin bu konuya bir an evvel müdahale etmesi ve taşkın kontrol tesisi içindeki inşaat artıklarının uzaklaştırılmasını sağlaması gereklidir. İnsanlarımızın hayatı hurda demirden daha kıymetlidir.  
22 Ağustos 2023 tarihinde yayımladığımız ‘’BU İHMALİN BEDELİNİ VATANDAŞ CANIYLA ÖDEYECEK’’ başlıklı haberde Ladik’te taşkın kontrol tesisinin üzerine yapılan otopark ve pazar yerinin yıkım ihalesini alan firmanın beton molozları dere yatağına döktüğünü belirterek olası bir taşkında vatandaşın mal ve can güvenliğine gelecek zararın boyutlarında ciddi artışlar yaratacağının altını çizmiştik.

Bu haberimiz üzerine DSİ 7. Bölge Müdürlüğü harekete geçti. DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve beraberindeki Teknik Heyet bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeleri DSİ 7. Bölge Müdürlüğü sosyal medya hesabından da duyurdu.  




DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve beraberindeki Teknik Ekip Ladik İlçe Merkezinde ‘’Sel ve Taşkın Koruma’’ çalışmalarını inceledi ve sahadaki riski artıran faktörlerle ilgili harekete geçti.
 

Ne Olmuştu:
Ladik ilçe merkezinde, ilçenin taşkın zararlarından korunması amacıyla 1970’li yıllarda taşkın kontrol tesisi yapıldı. Daha sonra bu tesisin 170 m’lik kısmı yine DSİ izni ile kavşak ve yol geçişi için kapatıldı.  
Yine 1970 li yıllarda bu kez belediye yaklaşık 450 m’lik kısmını DSİ den izin almaksızın otopark ve pazar yeri olacak şekilde taşkın kontrol tesisinin üzerini kapatmış. DSİ her defasında bu yapının sökülmesi için yazı yazmış. Asıl sorun şu DSİ’nin yaptırım yetkisi yok sadece ikaz edebiliyor.

Nihayet önceki dönem belediye başkanı zamanında sökülmesine karar verilmiş ancak bu yıl meclis kararı alınmış. kısa bir süre önce vefat eden belediye başkanı Nurhan Yapıcı Özel zamanında yıkımı için gerekli hamle yapılmış.

İhaleyi DSİ Samsun bölge yapmıştır. İhale kapsamında kapalı olan kısımların yıkılması ve projesine uygun olarak taşkın kontrol tesisinin  inşası yer almaktadır.
Ancak ihaleyi alan firma taşeronu tarafından yıkılan kısımların demirleri hurda olarak alınmış, betonarme kısımdan geriye kalan beton parçaları ise halen yatağın içinde bırakılmıştır.
Firma  aldığı ihale şartlarını yerine getirmemekle suç işlerken; olası bir taşkında ihmalinden dolayı ilçe halkının can ve mal güvenliğini de riske atarak yaşanacak zararın boyutunu ciddi bir biçimde artırıyor.
Karadeniz ve özellikle Samsun ilinin taşkın ayları temmuz ve ağustos aylarıdır. Uzun zamandır da yağış olmamıştır.

Dere yatağına dökülen bu molozlar olası bir taşkında  mal ve can kayıplarında ciddi artış yaratabilir.

DSİ’nin bu konuya bir an evvel müdahale etmesi ve taşkın kontrol tesisi içindeki inşaat artıklarının uzaklaştırılmasını sağlaması gereklidir.
İnsanlarımızın hayatı hurda demirden daha kıymetlidir.



 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.