TEDİRGİN İZLİYORUZ…
TEDİRGİN İZLİYORUZ…
Araştırmacı Gazeteci Yazar Erdal Direğin ülkemizin ışık hızıyla değişen gündemini son yazısında çok güzel işleyen bir yazı yazmış.
Araştırmacı Gazeteci Yazar Erdal Direğin ülkemizin ışık hızıyla değişen gündemini son yazısında çok güzel işleyen bir yazı yazmış.
Hepimizin içini ısıtan Yaren Leylek ile başladığı yazısı Ekrem İmamoğlu’nun tutklanmasıyla başlayan sıkıntılı süreci özetleyerek devam ediyor. Bu arada Üsküdar’ın başarılı Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ile ilgili verdiği tüyo ise hepimizde merak uyandırdı.
TEDİRGİN İZLİYORUZ…
İlk yazacağım yazı Bursa’nın Uluabat Gölü’nde Balıkçı Adem amca ve 14 yıldır her yıl gelen ve bu yıl 14 gün geciken Yaren Leylek olacaktı. Bakıldığında sosyal medya bu haberi fazlasıyla satın almış, merakla Yaren Leylek ne zaman gelecek? diye dikkat kesilmişti. Nihayet geldi Yaren, Adem amca gözyaşları ile karşıladı arkadaşını. Nasıl da güzel bir görüntüydü. Kalpleri yumuşattı. Eşi Nazlı da Yaren Leylek’i yuvasında bekliyordu. Nihayet sevenler kavuştu. İnsanlar güzel ve mutlu haberlere aç olarak yaşamını sürdürüyor. Tam bunlara hazırlanırken, hop gündem yine değişti.
Mesele Ekrem İmamoğlu veya Chp değil elbette. Türkiye’nin her yerinde sokaklara dökülenlerin derdi demokrasi, hak, hukuk ve geçim… Bu kadar büyük kalabalıkları toplamanız kolay değil. Hem de alınan valilik kararları ile eylem yapmak yasakken, yollar kapatılmışken, yüzbinlerce insanın aynı anda sokaklara dökülmesi hafife alınmayacak kadar ciddi gelişmelerdir.
Öncelikle canım ülkemin milyar dolarları bir günde yok oldu. Ekonomik program alt üst oldu. 1.5 yıldır sürdürülen ekonomik programın kazanımları yok oldu. Merkez Bankası yetkilileri toplantı üzerine toplantı yapıyor. Emeklilerden kısılan, asgari ücretlilerden kısılan maaşlar boşuna mıydı?
Bunu öngöremediler mi? Yazık değil mi bu ülkeye? Ve elbette bu yaşananları yabancı ülkelere anlatamıyoruz. Dış basında da bu görüntüler eş zamanlı olarak yayınlanıyor. ABD’den, İngiltere’ye, İtalya’dan, Hollanda’ya, Almanya’dan Avustralya’ya kadar ve bir çok ülkede Türkler sokak gösterileri yapıyorlar.
Bugün çok uzun yazmak tarafında değilim. Fakat toplum o kadar gerildi ki, bu enerjisini Saraçhane başta olmak üzere tüm Türkiye’de yapmış olduğu gösterilerle boşatmaya başladı. Alanlarda sağdan da soldan da insanlar birleşti. Bu anayasal hak. Şiddet olmadan protesto ve gösteri hakkı tanınmıştır. Hem de Anayasamız “izin almaksızın” der.
Dün, yani 23 Mart pazar günü 15 milyon insan sokaklarda şenlik havasında Cumhurbaşkanı adayını belirledi. Gerçekten her yerde uzun kuyruklar oluştu. Her yaştan herkes oy kullanmaya koştu. Yaşlı amcalar, dedeler, nineler bile koştu sandıklara. Bu durum sosyolojik analiz gerektiriyor. Çok barışçıl, şenlik havasında sandıklar doldu taştı. Hele çocukların Ekrem amcalarına ulaştırdıkları mesaj ve resimler yürek burktu.
Ekrem İmamoğlu tutuklanınca geçici olarak Başkanvekili İBB Meclis üyeleri tarafından 26 mart Çarşamba günü seçilecek. Şimdi burada kimin seçileceği ilgili konuşmalar başladı bile. Benim de yakından tanıdığım çok başarılı bir hanımefendi başkan var. Hepinizin tahin edeceği gibi kastım Üsküdar’ın başarılı Belediye Başkanı Sinem Dedetaş. Elbette bunlar hassas konular. Fakat hem Şehir Hatları Genel Müdürlüğü ve arkasından Üsküdar İlçesinde yapmış olduğu başarılı yönetimi ile liyakat sorunu yaşamadan İstanbul’u yönetebilecek kişi olarak görünüyor. Elbette Ekrem İmamoğlu’nun da çok güvendiği bir isim olduğu da kamuoyu tarafından bilinmekte. Bakalım, bekleyelim ve görelim.