Alarko Tarım şirketi genel müdürü Sayın Melika Koçoğlu Bloomberg HT Akıllı Tarım programı yapımcısı Sayın İrfan Donat'ın konuğuydu.
https://youtu.be/IkVH2QcOHDA?si=QkMHxeby7a_kyLLS
Jeotermalli seralarda örtü altı Tarım hedefi Türkiye'de;
2024'de 2.000 dönüm,
2028'de 5.000 dönüm
Kazakistan'da aynı miktarda.
Özel şirketler karlı bulmazsa böyle yatırım yapmaz.
Hala jeotermal kaynağa sahip olup, 1 m2 bile serası olmayan belediyelere duyurulur.
Sadece Kırsal tarım ve Kırsal kalkınma (Köykent örnektir) ile Ulusal kalkınma hedefleri tutturulamaz.
KENTKÖY
Kent ihtisas birlikleri
Kent ihtisas kooperatifleri
Kent ihtisas Köyleriyle
Kent çeperlerinde
Yerinde üretip tüketerek
Kent halkı için güvenli gıda üretimini anlatıyor.
SETÜBÖL
Sürdürelebilir Ekolojik Tarımsal Üretim destekli Bölgesel/ Yerelde kalkınmayı tarif ediyor.
Merkezi hükümete ihtiyaç duymadan, Yerel yönetimler ve Yerel Mülki idarelerin düzenleyici olanakları, planlama kabiliyeti ve kaynakları kullanılarak,
Bölge ekosistemi ve düşük karbon emisyonu avantajlarıyla tarım ve hayvancılık, turizm, çevre, sosyo ekonomik koşullar dikkate alınarak,
Köyleriyle birlikte İl- Ilçe- Beldenin STRATEJİK VİZYON VE YATIRIM PLANI hazırlanmalıdır.
Üzerinde mutabık kalınan plan ilçe- belde belediye meclisinde onaylanarak, girişimcilere uygun- güvenli yatırım ortamı oluşturulmalıdır.
Ölçek ekonomisine uygun min. 40-50 dekar seralarda, ihracat hedefli ekolojik tarımsal üretim sayesinde beldede işsizlik sorunu çözülür.
Belediyeler ile STK'ların (koop, birlikler) ortak projeleriyle, beldenin markasıyla iç pazara yönelik temel gıda ürünleri ve türev ürünler (Turşu- reçel- konserve- salça vb) üreterek sağlıklı ve düşük fiyatlı ürünler vatandaşa satılır.
Sinerjik olarak birbirini tamamlayan Kırsal ve Kentsel kalkınma çabaları sonrası, artık Bölgesel/ Yerelde kalkınma hedeflerini gerçekleştirmeyi konuşabiliriz.
Bu girişimcilik Bölgesel kalkınmada çarpan etkisi yaratacaktır. Aksi halde ölçek ekonomisi gözetilmeden, Tunceli veya Ovacık sosyalist Kentsel- Kırsal kalkınma modellerinde görüldüğü gibi beklenen kalkınma gerçekleşmeyeceği gibi sürdürülebilir (kendi kendini finanse edebilir) hedefli olmayacak ve sürekli belediye bütçesinden desteklenmek zorunda kalınacaktır.
Meselenin özeti budur..
Belediyelerin verdiği tarımsal destekler ile bütçe planlamaları bu şekilde düşünülürse çok kısa sürede gıda enflasyonunu ve fiyatlar seviyesini düşürmek mümkün olabilir.
Hemen başlanırsa en az bir sene beklemek gerekir.
Sevgiler ve saygılar sunarım.