Sedat Kaya
Köşe Yazarı
Sedat Kaya
 

KNİDOS’TA EUDOXUS’UN KEMİKLERİ SIZLIYOR.

Knidos yaklaşık 2400 yıl önce çok önemli bir bilim insanı yetiştirmişti.İsmi “onurlu ve iyi şöhretli” anlamına gelen Eudoxus’tu.Eudoxus, Knidoslu babası Aeschines gibi astronomdu.Gökyüzünü,güneşi,gezegenleri izler matematiksel hesaplar yapardı.Platon’un öğrencisiydi.Eş Merkezi Küreler Teorisi ile Güneş saatini bulan ve bir yılın uzunluğunun 365 gün 6 saat olduğunu açıklayan ilk bilim insanıydı. Knidos’ta 1967 yılında Korinth Tapınağı’nın güneyinde bir güneş saati gün yüzüne çıkartıldı. Beyaz mermerden yapılan bu eser sade bir biçimde işlenmişti. Güneş saatinin kadranını, stilize olarak verilmiş iki adet aslan ayağı taşırken, kadranda üç adet gündönümü eğrisi ve on bir adet saat çizgisi yer alıyordu.Bu saati kimin yaptığı bilinmiyor ama Eudoxus’un öğrencilerinden birinin eseri olması mümkün. Knidos Güneş Saati, zaman içinde çok yıprandı.Turistlerin dokunarak incelemesi ve çevresinde fotoğraf çektirmek istemesi nedeniyle silinme ve aşınma oluştu. Buna rağmen ne uyarıcı panolar, ne de bilgilendirme lehvaları konuldu.Saat her geçen gün biraz daha yıpranıyor.Öylesine sahipsiz ki, bir tanıtım levhası bile yok.Gelen turistler baktıkları eserin ne olduğunu bilmiyor.Knidos kazı ekibi ziyaretçilere yardımcı olmaya çalışsa da, herkese yetişmekte zorlanıyor.Atilla Kaptan(Aslan Atilla Yorulmaz) Knidos Güneş Saati’nin son halini ve turistlerin şaşkın bakışlarını görüntüledi.Garaville yetkililere soruyor.Bu derece önemli olan bu tarihi eserin yanına bir bilgilendirme panosu asmak bu kadar zor mu?Knidos bu kadar sahipsiz mi?Yazık. GARAVİLLE
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2023 - Perşembe
Sedat Kaya

KNİDOS’TA EUDOXUS’UN KEMİKLERİ SIZLIYOR.

sk3


Knidos yaklaşık 2400 yıl önce çok önemli bir bilim insanı yetiştirmişti.
İsmi “onurlu ve iyi şöhretli” anlamına gelen Eudoxus’tu.
Eudoxus, Knidoslu babası Aeschines gibi astronomdu.
Gökyüzünü,güneşi,gezegenleri izler matematiksel hesaplar yapardı.Platon’un öğrencisiydi.
Eş Merkezi Küreler Teorisi ile Güneş saatini bulan ve bir yılın uzunluğunun 365 gün 6 saat olduğunu açıklayan ilk bilim insanıydı.

sk
Knidos’ta 1967 yılında Korinth Tapınağı’nın güneyinde bir güneş saati gün yüzüne çıkartıldı. Beyaz mermerden yapılan bu eser sade bir biçimde işlenmişti. Güneş saatinin kadranını, stilize olarak verilmiş iki adet aslan ayağı taşırken, kadranda üç adet gündönümü eğrisi ve on bir adet saat çizgisi yer alıyordu.
Bu saati kimin yaptığı bilinmiyor ama Eudoxus’un öğrencilerinden birinin eseri olması mümkün. Knidos Güneş Saati, zaman içinde çok yıprandı.
Turistlerin dokunarak incelemesi ve çevresinde fotoğraf çektirmek istemesi nedeniyle silinme ve aşınma oluştu.

sk1

Buna rağmen ne uyarıcı panolar, ne de bilgilendirme lehvaları konuldu.
Saat her geçen gün biraz daha yıpranıyor.
Öylesine sahipsiz ki, bir tanıtım levhası bile yok.
Gelen turistler baktıkları eserin ne olduğunu bilmiyor.
Knidos kazı ekibi ziyaretçilere yardımcı olmaya çalışsa da, herkese yetişmekte zorlanıyor.
Atilla Kaptan(Aslan Atilla Yorulmaz) Knidos Güneş Saati’nin son halini ve turistlerin şaşkın bakışlarını görüntüledi.
Garaville yetkililere soruyor.
Bu derece önemli olan bu tarihi eserin yanına bir bilgilendirme panosu asmak bu kadar zor mu?
Knidos bu kadar sahipsiz mi?
Yazık.
sk2

GARAVİLLE

Haber Detay Altı LOGO

Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

22
Temmuz
21
Temmuz
25
Kasım