Baybars Göğez: Yerel Yönetimler Yeterince Denetlenmiyor!

ÖZEL HABER 12.07.2022 - 00:00, Güncelleme: 12.07.2022 - 00:00 8262+ kez okundu.
 

Baybars Göğez: Yerel Yönetimler Yeterince Denetlenmiyor!

Yerel Yönetimler ve Yerelden kalkınma konularında araştırmacı yazarBaybars Göğez Yerel yönetimler ve..

Yerel Yönetimler ve Yerelden kalkınma konularında araştırmacı yazar Baybars Göğez Yerel yönetimler ve şirketleri hakkında bir araştırma yaptığını açıkladı. Baybars Göğez faaliyet raporu olmayan, Web sitelerinde eksiklikleri olan belediyelere yaklaşık 150'ye yakın mail attığını, bunların içerisinde geri dönüş yapan, eksiklerini tamamlayan belediye sayısının maalesef 5'i geçmediğini söyledi. Bu duyarsızlığın liyakatli belediyecilik adına toplumun beklentilerinden çok uzak olduğunu söyleyen Baybars Göğez sözlerine şöyle devam etti: Bu konular siyasi partiler ve ilgililer tarafından dikkatle takip edilmeli. Denetim mekanizmaları çalıştırılmadığı sürece belediyelerdeki sistemsel sorunlar çözülemez ve ben bunu halka hizmet yolunda gerekli itina ve ciddiyetin gösterilmediği şeklinde yorumlarım. Sizlerle araştırmalarım sonucu ulaştığım verilerden bir kaç örnek paylaşmak istiyorum:Alfabetik sırayla ilerlerken Erzurum'a sıra geldi.Büyükşehirin 10 şirketi var. Hepsi AŞ statüsünde.Palen Enerji ve Erçimsan ise %10 ve %18 ortak olduğu iştirakleri.2018 yılında 59 YKÜ- Yönetim Kurulu Üyesi varken,2021 yılında 87 YKÜ var.YKB 6.500 TL, başkan vekilleri 4.500 TL, YKÜ 2.500 TL/ay huzur hakkı alıyor.Karşılaştırma için;Eskişehir BB'nin 5 AŞ ve 5 Ltd. Şti. var.Ltd. Şti de zaten YKÜ yok. 5 AŞ toplamında 6 YKÜ var. Diğer taraftan araştırma için BB ve ilçe belediyelerinin 2018 ve 2021 yılları faaliyet raporlarını inceliyorum.Personel sayıları ile GELİR ve GİDER miktarları ile şirketlerin;YKÜ sayılarıSermayeleriPersonel sayıları696 KHK göre çalışanlarŞirketlerin GELÎR tablolarıWeb sitesi ve faaliyet raporlarînda şirketlerin isimleriyle Personel ve mali bilgileri. Her ilçe belediyesinin en azından 1 tane Personel şirketi olması şart. 20 ilçe belediyesi ile şirketlerden 2018 ile 2021 faaliyet raporu olanlar (standarda uygun olmasa da) %3'ü geçmiyor. Diğer Bükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde de durum benzer. Faaliyet raporları SAYDAMLIK VE HESAP VEREBİLİRLİK adına kamuoyu için hazırlanması gereken bir denetim belgesidir. 5393 Sy. Belediye kanunu ve 5018 sayılı kanunlarla, meclis onayını takiben, belediye ve şirketlerinin bilgileri, personel sayıları ve mali durumlarını da içerecek şekilde, geçmiş 4-5 yıllık olarak Web sitesinde ilan edilmek zorundadır.6102 TTK Md. 398 göre de Şirketlerin Web sitelerinin tescil ve ilan edilmesi, BTH- Bilgi Toplumu Hizmetlerinin belgeler bölümünde Ticaret sicil gazeteleri, Genel kurul kararları ve Bilanço- Gelir tabloları son 4-5 yıllık olarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Son olarak bir kısım belediyenin ortak e-posta adresinin bulunmaması, Web sitelerinin çalışmaması ve içeriklerinin yetersizliğini de eklemek isterim. Örnek olarak ANTALYA Bükşehir Belediyesi 2018 ve 2021 ile BURSA BB 2021 Faaliyet raporları örnektir. ]]>
Yerel Yönetimler ve Yerelden kalkınma konularında araştırmacı yazarBaybars Göğez Yerel yönetimler ve..

Yerel Yönetimler ve Yerelden kalkınma konularında araştırmacı yazar Baybars Göğez Yerel yönetimler ve şirketleri hakkında bir araştırma yaptığını açıkladı.

Baybars Göğez faaliyet raporu olmayan, Web sitelerinde eksiklikleri olan belediyelere yaklaşık 150'ye yakın mail attığını, bunların içerisinde geri dönüş yapan, eksiklerini tamamlayan belediye sayısının maalesef 5'i geçmediğini söyledi. Bu duyarsızlığın liyakatli belediyecilik adına toplumun beklentilerinden çok uzak olduğunu söyleyen Baybars Göğez sözlerine şöyle devam etti:

Bu konular siyasi partiler ve ilgililer tarafından dikkatle takip edilmeli. Denetim mekanizmaları çalıştırılmadığı sürece belediyelerdeki sistemsel sorunlar çözülemez ve ben bunu halka hizmet yolunda gerekli itina ve ciddiyetin gösterilmediği şeklinde yorumlarım. Sizlerle araştırmalarım sonucu ulaştığım verilerden bir kaç örnek paylaşmak istiyorum:Alfabetik sırayla ilerlerken Erzurum'a sıra geldi.Büyükşehirin 10 şirketi var. Hepsi AŞ statüsünde.Palen Enerji ve Erçimsan ise %10 ve %18 ortak olduğu iştirakleri.2018 yılında 59 YKÜ- Yönetim Kurulu Üyesi varken,2021 yılında 87 YKÜ var.YKB 6.500 TL, başkan vekilleri 4.500 TL, YKÜ 2.500 TL/ay huzur hakkı alıyor.Karşılaştırma için;Eskişehir BB'nin 5 AŞ ve 5 Ltd. Şti. var.Ltd. Şti de zaten YKÜ yok. 5 AŞ toplamında 6 YKÜ var.

Diğer taraftan araştırma için BB ve ilçe belediyelerinin 2018 ve 2021 yılları faaliyet raporlarını inceliyorum.Personel sayıları ile GELİR ve GİDER miktarları ile şirketlerin;YKÜ sayılarıSermayeleriPersonel sayıları696 KHK göre çalışanlarŞirketlerin GELÎR tablolarıWeb sitesi ve faaliyet raporlarînda şirketlerin isimleriyle Personel ve mali bilgileri.

Her ilçe belediyesinin en azından 1 tane Personel şirketi olması şart.

20 ilçe belediyesi ile şirketlerden 2018 ile 2021 faaliyet raporu olanlar (standarda uygun olmasa da) %3'ü geçmiyor.

Diğer Bükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde de durum benzer.

Faaliyet raporları SAYDAMLIK VE HESAP VEREBİLİRLİK adına kamuoyu için hazırlanması gereken bir denetim belgesidir.

5393 Sy. Belediye kanunu ve 5018 sayılı kanunlarla, meclis onayını takiben, belediye ve şirketlerinin bilgileri, personel sayıları ve mali durumlarını da içerecek şekilde, geçmiş 4-5 yıllık olarak Web sitesinde ilan edilmek zorundadır.6102 TTK Md. 398 göre de Şirketlerin Web sitelerinin tescil ve ilan edilmesi, BTH- Bilgi Toplumu Hizmetlerinin belgeler bölümünde Ticaret sicil gazeteleri, Genel kurul kararları ve Bilanço- Gelir tabloları son 4-5 yıllık olarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

Son olarak bir kısım belediyenin ortak e-posta adresinin bulunmaması, Web sitelerinin çalışmaması ve içeriklerinin yetersizliğini de eklemek isterim.

Örnek olarak ANTALYA Bükşehir Belediyesi 2018 ve 2021 ile BURSA BB 2021 Faaliyet raporları örnektir.

]]>
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.