HAARP Gemisi ve Depremler Arasında Bir Bağlantı Varmı?
HAARP Gemisi ve Depremler Arasında Bir Bağlantı Varmı?
Her depremin ardından duyduğumuz ‘’depremleri Haarp gemisi’’ ile ilişkilendiren söylemler gerçeği yansıtıyor mu? Biz de bu iddiaya son noktayı koymak üzere Prof. Dr. Tolga Yarman’a sorduk. Yaşadığımız depremleri Haarp gemisinin tetiklemesi doğru olabilir mi?
Her depremin ardından duyduğumuz ‘’depremleri Haarp gemisi’’ ile ilişkilendiren söylemler gerçeği yansıtıyor mu? Biz de bu iddiaya son noktayı koymak üzere Prof. Dr. Tolga Yarman’a sorduk. Yaşadığımız depremleri Haarp gemisinin tetiklemesi doğru olabilir mi?
Yaşadığımız deprem felaketleri hepimizi derinden yaralarken ortaya atılan bir iddia kamuoyunu oldukça meşgul ediyor. Bu iddia depremler ile Haarp gemilerinin ilişkilendirilmesi. Azımsanmayacak bir kesim bu düşünceyi destekliyor. Biz de Özgür İfade Gazetesi olarak bu konuyu dünya çapında çok saygı duyulan Bilim Adamı ve Akademisyen Prof. Dr. Tolga Yarman’a sorduk.
Özgür İfade Gazetesi: Hocam 6 Şubat depremlerinden bu yana ülkemizde yaşanan depremlerin Haarp gemisi tarafından suni olarak üretildiği söylentileri dolaşmakta. Öyle ki son yaşanan İstanbul depreminde yaşanan deprem ile yine bu senaryo ilişkilendirildi. Bu senaryoya inananların sayısı da oldukça fazla. Teknik olarak böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Bilim insanı olarak bu iddiaya nasıl bakıyorsunuz.
Prof. Dr. Tolga Yarman: Soru için teşekkür ediyorum...
HAARP, "High-frequency Active Auroral Research Program", yani Yüksek frekansli elektromanyetik ışınım neşri suretiyle atmosferimizin, 70 km - 400 km irtifaları arasında yer alan, üst tabakası olan iyonosferin özelliklerinin araştırılmasını işaret eden, bir deyimlemedir. İyonosfer, iyonlaşmış, yani en az bir elektronunu kaybetmiş hava moleküllerinden oluşur...
HAARP, Alaska'dadır. Yaklaşık 4 MW gücünde, bir yüksek frekanslı elektromanyetik ışınım neşir gereci bulundurur.
Bir defa, bu gereç göreceli olarak yüksek sayılabilecek bir güçte olsa da, olağan kullanım sürelerinde, depremlerin ortaya çıkardığı enerjiyi çıkarabilmesi, yakından uzaktan mümkün değildir.
Ortalama yani işte, 500 kilitonluk, yani epey büyük bir atom bombasının salacağı enerji, yuvarlak 2x10^(15) Joule'dür. 10^(15) demek, milyon kere milyar demektir.
Joule, ya da Türkçe okunuşuyla, Jul, bir enerji birimidir. 4 Jul, bir gram suyun sıcaklığını bir derece yükseltmek için gerekli enerjidir.
Buna mukabil, yuvarlak 1000 MW'lık Keban Barajı'nın bir ay boyunca işletilmesi halinde bahşettiği enerji, 2.5x10^(15) Joule'dür. Bu değer demek ki, 1 adet büyük boy atom bombasının kapsadığı kadar enerji etmektedir ve tabii dikkat, bir lahzada değil, bir ayda istihsal edilmektedir.
7.1 yani iste Gölcük Depremi'nden bir parça daha küçük bir depremin açığa çıkardığı enerji, yaklaşık 2.8x10^(15) joule olmaktadır. Bu değer demek ki, 1000 MW turtarında bir güce sahip olduğunu varsaydığımız Keban Barajı'nın yuvarlak bir ayda ürettiği kadar enerji etmektedir.
HAARP'ın gücü 4 MW'tı, ki, bu güçte bir tesisi, bütün enerjisini soğurabileceğimiz varsayımıyla, bir ay boyunca çalıştırsak, deminki enerji hacminin ancak 250'de biri kadar bir enerji üretebiliyor oluyoruz.
Bunun hepsini yeryüzünün 10 kilometre altındaki bir şeyleri karıştırmak için kullanmak istersek, ürettiğimiz enerjinin çok cuz'i bir kesrini, o derinliğe kadar iletebiliriz, ancak...
Bütün bunlara bakınca, HAARP gibi bir gereçle, Gölcük depreminin ortaya çıkardığı hacimde bir enerjiyi var edebilmek, katiyetle mümkün değildir.
Ayrıca böyle bir enerjiyi, toprağa vereceğiz demek, toprağın altında muhakkak surette bir deprem oluşturabileceğiz demek, değildir... Toprağa bir parça ısıtabilir ve fakat deprem için gerekecek kırığın kırıntısını elde edemeyebiliriz :)) ...
**
Sorunuza cevabım, budur.
Özgür İfade Gazetesi: Bizi ve okurlarımızı bu konuda aydınlattığınız için çok teşekkür ediyoruz.
Fotoğraf: Teyit.org