Ocak verileri belli oldu: Dış ticaret açığında yeni rekor

EKONOMİ 02.02.2023 - 00:00, Güncelleme: 02.02.2023 - 00:00 11668+ kez okundu.
 

Ocak verileri belli oldu: Dış ticaret açığında yeni rekor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yılın ilk ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Verilere göre, ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi.

Türkiye ekonomisi yeni yılın ilk ayında rekor dış ticaret açığı verdi. BirGün gazetesinin haberine göre Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanan geçici verilere göre Ocak'ta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise 33,7 milyar dolar oldu. Bu rakamların ardından dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor seviyeye çıktı. Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Ocak ayında ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Muş, ithalatın ise ocak ayında 33,7 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. ENERJİ İTHALATINDA ARTIŞ Muş, şunları kaydetti: "İhracatımız, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirmiş ve en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşmıştır. Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir." Muş, son dönemde altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu anlatarak, ocak ayında toplam altın ithalatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.(AA)
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yılın ilk ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Verilere göre, ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi.

Türkiye ekonomisi yeni yılın ilk ayında rekor dış ticaret açığı verdi. BirGün gazetesinin haberine göre Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanan geçici verilere göre Ocak'ta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise 33,7 milyar dolar oldu. Bu rakamların ardından dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor seviyeye çıktı.

Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Ocak ayında ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Muş, ithalatın ise ocak ayında 33,7 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.

ENERJİ İTHALATINDA ARTIŞ

Muş, şunları kaydetti:

"İhracatımız, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirmiş ve en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşmıştır. Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir."

Muş, son dönemde altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu anlatarak, ocak ayında toplam altın ithalatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.(AA)

Haber Detay Altı LOGO

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.