Rapor tehlikeye dikkat çekmişti: Lice Devlet Hastanesi’ne 6 yıldır güçlendirme yapılmadı

GÜNDEM (Gazete Duvar) - Gazete Duvar | 21.02.2023 - 20:40, Güncelleme: 21.02.2023 - 20:42 8475+ kez okundu.
 

Rapor tehlikeye dikkat çekmişti: Lice Devlet Hastanesi’ne 6 yıldır güçlendirme yapılmadı

Fay hattı üzerindeki Lice'de devlet hastanesi için 2017'de 'kolon ve kirişlerin güvenli olmadığı' yönünde rapor hazırlandı, güçlendirme istendi. Aradan geçen 6 yıla karşın binada çalışma yapılmadı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesi diri fay hattı üzerinde yer alıyor. 48 yıl önce 1978 yılında meydana gelen depremde, ilçe merkezi harabeye dönmüş, 2 bin 385 kişi yaşamını yitirmişti. Maraş depremi ile sarsılan illerden biri olan Diyarbakır’da gözler yeniden, hasar tespitinin yapıldığı, sağlam ve çürük raporlarının verildiği binalara çevrildi. Bu binalardan biri de fay hattı üzerindeki Lice ilçesinde bulunan Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi. 2017'DE İNCELEME YAPILDI, RAPOR HAZIRLANDI Amidahaber'den Gönül Morkoç'un haberine göre 185 personelin görev yaptığı, her gün onlarca hastanın hizmet aldığı Lice Devlet Hastanesi’nin deprem raporu 2017 yılında ihale ile özel bir mühendislik şirketine verildi. Şirket, hastanenin taşıyıcı unsurları, zemin etüdü başta olmak üzere birçok alanda inceleme yaptı. İncelemelerin sonucunda ayrıntılı rapor olarak hazırlandı. ‘KOLON VE KİRİŞLER GÜVENLİ DEĞİL’ Rapordaki tespitlere göre, binanın kolon ve kiriş elemanlarının 'yeterli güvenlik düzeyini sağlayamadığı'na dikkat çekilerek, “(…)Binaların ayrı ayrı performans düzeyleri ciltler halinde sunulmuş bulunup, tablo değerlerinden deprem ön incelemesini yaptığımız binanın gerek kolon ve gerekse de kiriş elemanlarının yeterli güvenlik düzeyini sağlayamadığını görüyoruz. Bu demektir ki; binanın güçlendirmeye ihtiyacı vardır.” GÜÇLENDİRME ÖNERİLERİ DE YAPILDI  Şirket detaylı raporunda güçlendirme çalışmaları için de önerilerde bulundu. Taşıyıcı sisteme, perde ilavesini yapılması talep edilen raporda, “Analiz sonucunda ayrıca kirişlerde perde ilavesi gerekmekte olup ihtiyaç olması halinde kolon mantolama ve gevrek hasar veren kolon, kiriş ve perdeler için lifli polimer sargı yöntemi önerilmektedir. Taşıyıcı sisteme yapılan perde takviyeleri neticesinde yine geçerli olan deprem yönetmeliği gereğince, depremin aşılma olasılığı yüzde 2’ye göre can güvenliğini, 50 yılda yüzde 10’a göre hemen kullanımı sağlayacak yeterlilikte olması gerekir.” 
Fay hattı üzerindeki Lice'de devlet hastanesi için 2017'de 'kolon ve kirişlerin güvenli olmadığı' yönünde rapor hazırlandı, güçlendirme istendi. Aradan geçen 6 yıla karşın binada çalışma yapılmadı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesi diri fay hattı üzerinde yer alıyor. 48 yıl önce 1978 yılında meydana gelen depremde, ilçe merkezi harabeye dönmüş, 2 bin 385 kişi yaşamını yitirmişti. Maraş depremi ile sarsılan illerden biri olan Diyarbakır’da gözler yeniden, hasar tespitinin yapıldığı, sağlam ve çürük raporlarının verildiği binalara çevrildi. Bu binalardan biri de fay hattı üzerindeki Lice ilçesinde bulunan Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi.

2017'DE İNCELEME YAPILDI, RAPOR HAZIRLANDI

Amidahaber'den Gönül Morkoç'un haberine göre 185 personelin görev yaptığı, her gün onlarca hastanın hizmet aldığı Lice Devlet Hastanesi’nin deprem raporu 2017 yılında ihale ile özel bir mühendislik şirketine verildi. Şirket, hastanenin taşıyıcı unsurları, zemin etüdü başta olmak üzere birçok alanda inceleme yaptı. İncelemelerin sonucunda ayrıntılı rapor olarak hazırlandı.

‘KOLON VE KİRİŞLER GÜVENLİ DEĞİL’

Rapordaki tespitlere göre, binanın kolon ve kiriş elemanlarının 'yeterli güvenlik düzeyini sağlayamadığı'na dikkat çekilerek, “(…)Binaların ayrı ayrı performans düzeyleri ciltler halinde sunulmuş bulunup, tablo değerlerinden deprem ön incelemesini yaptığımız binanın gerek kolon ve gerekse de kiriş elemanlarının yeterli güvenlik düzeyini sağlayamadığını görüyoruz. Bu demektir ki; binanın güçlendirmeye ihtiyacı vardır.”

GÜÇLENDİRME ÖNERİLERİ DE YAPILDI 

Şirket detaylı raporunda güçlendirme çalışmaları için de önerilerde bulundu. Taşıyıcı sisteme, perde ilavesini yapılması talep edilen raporda, “Analiz sonucunda ayrıca kirişlerde perde ilavesi gerekmekte olup ihtiyaç olması halinde kolon mantolama ve gevrek hasar veren kolon, kiriş ve perdeler için lifli polimer sargı yöntemi önerilmektedir. Taşıyıcı sisteme yapılan perde takviyeleri neticesinde yine geçerli olan deprem yönetmeliği gereğince, depremin aşılma olasılığı yüzde 2’ye göre can güvenliğini, 50 yılda yüzde 10’a göre hemen kullanımı sağlayacak yeterlilikte olması gerekir.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.