SGK’de VİP servis kuruldu mu?

GÜNDEM (Gazete Duvar) - Gazete Duvar | 16.03.2023 - 12:39, Güncelleme: 16.03.2023 - 12:39 9641+ kez okundu.
 

SGK’de VİP servis kuruldu mu?

SGK’de iktidara yakın kişilerin emeklilik işlemlerinın hızlı yapılması için özel bir birim kurulduğu iddia edildi.

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte SGK çalışanlarının iş yükü de arttı. 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. ANKA’nın haberine göre, SGK’de emeklilik işlemleri için özel bir birim kuruldu. Bu birimde çalışan personel için özel bir oda tahsis edildi. SGK emekçilerinin 'VİP' olarak tanımladıkları bu alanda sadece Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve TBMM’den özetle iktidara yakın kişilerden gelecek emeklilik başvurularının hızla sonuçlandırılmasına başlandı. Hatta bu birimde SGK’de çalışan personelin kendi emeklilik işlemlerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor. Normal şartlarda da iş yükü fazla olan SGK’de bir süredir EYT başvuruları nedeniyle personel hafta içi ve hafta sonu fazla mesaiye kalıyor. SGK emekçileri, bir süredir Türkiye’nin dört bir yanında yaşadıkları zorlukları kamuoyuyla paylaşarak üzerlerinde aşırı baskı olduğunu, tehdit ve gözdağıyla fazla çalışmaya zorlandıklarını belirtti. SGK emekçileri, "Aldığımız mesai, çay kahve, su, yemek ve yol parasını dahi karşılamıyor" diyor. ÇALIŞANLARA VERİLEN KUMANYA TEPKİ ÇEKMİŞTİ Öte yandan, EYT emeklilik işlemleri için SGK merkezlerinde hafta sonu mesaisi yapan personele cumartesi günü öğle yemeği olarak arasında zar gibi bir peynir, iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayrandan ibaret kumanya verilmişti. Çalışanlar, buna ilişkin de rahatsızlıklarını dile getirmişti. Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri her salı Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi önünde yaptıkları açıklamayla kurumda yaşadıkları soruları kamuoyu ile paylaşıyor. 14 Mart’ta yapılan son açıklamada da zaten fazla olan iş yüklerinin EYT’lilerin işlemleri nedeniyle daha da arttığını belirten emekçiler “sabrımızı sınamasınlar” şeklinde seslenmişlerdi. ÇALIŞANLAR AYDA 70 İLA 100 SAATE VARAN MESAİ YAPMAK ZORUNDA KALDI BES yöneticilerinin daha önce yaptıkları hesaplara göre; kurumun açıkladığı ortalama mesai saati 50. Ancak işin yetişmesi için cumartesi günleri 8 saat, günlük de 3 saat ayda 70 ila 100 saate varan mesai yapılıyor. Sosyal güvenlik emekçisinin ortalama 750 lira kadar emeğin karşılığında bir mesaiden hak kaybı var.             
SGK’de iktidara yakın kişilerin emeklilik işlemlerinın hızlı yapılması için özel bir birim kurulduğu iddia edildi.

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte SGK çalışanlarının iş yükü de arttı. 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

ANKA’nın haberine göre, SGK’de emeklilik işlemleri için özel bir birim kuruldu. Bu birimde çalışan personel için özel bir oda tahsis edildi. SGK emekçilerinin 'VİP' olarak tanımladıkları bu alanda sadece Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve TBMM’den özetle iktidara yakın kişilerden gelecek emeklilik başvurularının hızla sonuçlandırılmasına başlandı. Hatta bu birimde SGK’de çalışan personelin kendi emeklilik işlemlerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor.

Normal şartlarda da iş yükü fazla olan SGK’de bir süredir EYT başvuruları nedeniyle personel hafta içi ve hafta sonu fazla mesaiye kalıyor. SGK emekçileri, bir süredir Türkiye’nin dört bir yanında yaşadıkları zorlukları kamuoyuyla paylaşarak üzerlerinde aşırı baskı olduğunu, tehdit ve gözdağıyla fazla çalışmaya zorlandıklarını belirtti. SGK emekçileri, "Aldığımız mesai, çay kahve, su, yemek ve yol parasını dahi karşılamıyor" diyor.

ÇALIŞANLARA VERİLEN KUMANYA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Öte yandan, EYT emeklilik işlemleri için SGK merkezlerinde hafta sonu mesaisi yapan personele cumartesi günü öğle yemeği olarak arasında zar gibi bir peynir, iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayrandan ibaret kumanya verilmişti. Çalışanlar, buna ilişkin de rahatsızlıklarını dile getirmişti.

Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri her salı Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi önünde yaptıkları açıklamayla kurumda yaşadıkları soruları kamuoyu ile paylaşıyor. 14 Mart’ta yapılan son açıklamada da zaten fazla olan iş yüklerinin EYT’lilerin işlemleri nedeniyle daha da arttığını belirten emekçiler “sabrımızı sınamasınlar” şeklinde seslenmişlerdi.

ÇALIŞANLAR AYDA 70 İLA 100 SAATE VARAN MESAİ YAPMAK ZORUNDA KALDI

BES yöneticilerinin daha önce yaptıkları hesaplara göre; kurumun açıkladığı ortalama mesai saati 50. Ancak işin yetişmesi için cumartesi günleri 8 saat, günlük de 3 saat ayda 70 ila 100 saate varan mesai yapılıyor. Sosyal güvenlik emekçisinin ortalama 750 lira kadar emeğin karşılığında bir mesaiden hak kaybı var. 

 
 
 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.