Sarallar suç örgütü lideri Alaattin İlyas Saral tutuklandı
Sarallar suç örgütü lideri Alaattin İlyas Saral tutuklandı
Sarallar suç örgütü lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, İstanbul Havalimanı'nda yakalanarak gözaltına alınmıştı. Emniyet'teki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Saral tutuklandı.
Sarallar suç örgütü lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, İstanbul Havalimanı'nda yakalanarak gözaltına alınmıştı. Emniyet'teki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Saral tutuklandı.
Sözcü'den Habip Atam'ın haberine göre İstanbul Havalimanı’nda yakalanarak gözaltına alınan Sarallar suç örgütü lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, Emniyet’teki işlemlerin ardından sevk edildiği adliyede tutuklandı.
DAVADA SON DURUM
Sarallar olarak bilinen organize suç örgütüne ilişkin 20’si tutuklu 168 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında müştekilerin dinlenilmesine devam edildi.
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Cezaevi’nin karşısındaki salonda görülen duruşmada 20 tutuklu sanık ve 10 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.
Müştekiler Rıfat Tan ve Melih Tan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Müşteki Melih Tan, dava konusu olayın tutuklu sanık Seyfi Erkan ve müşteki ağabeyi Rıfat Tan arasında para alışverişi olduğunu, Erkan’ın ağabeyine tefecilik yöntemiyle para verdiğini söyledi.
Sanık Erkan ile 2020’de İzmir’de buluştuklarında “Ben Sarallar ile hareket ediyorum.” diyerek kendilerini tehdit ettiğini öne süren Tan, aralarındaki gerilimin ardından oradan ayrıldıklarını belirtti.
Bu olaydan 20 gün sonra İzmir'de darbedildiğini anlatan Melih Tan, “İzmir’e kaçırılma meselesi yok. Biz oraya eğlenmeye gittik. İzmir’e gittiğimiz doğrudur. Sürekli tehditvari konuşmalar yapıyordu. Seyfi Erkan hariç diğer sanıklardan şikayetçi değilim. Seyfi Erkan yönünden davaya katılmak istiyorum.” dedi.
Duruşmada dinlenen müşteki Rıfat Tan ise sanık Erkan’dan geçmişte tefeyle para aldığını, 2012-2013 yıllarında borcunu bitirdiğini ancak bir süre sonra sanığın kendisinden yaklaşık 30 bin lira para istediğini söyledi.
Rıfat Tan, sanık Erkan’dan şikayetçi olduğunu kaydederek, bu sanık yönünden davaya katılmak istediğini belirtti.
Duruşmada tanık olarak dinlenen Kemal Yavuz, müştekiler Rıfat Tan ve Melih Tan'ın yeğenleri olduğunu dile getirdi.
Müşteki Melih Tan'ın kaçırıldığına inanmadığını ifade eden Yavuz, şunları söyledi:
“Ben bunun sadece düzmece olduğunu biliyorum. Güya kaçırmışlar. Tan kardeşlerin Seyfi Erkan’a borcu varmış, ödememişler diye duydum. Bunları Rıfat'tan öğrendim. Bunlar durumum iyi olduğu için beni olayın içine çekmeye çalışıp benden para almak istediler. Bu insanlar 2008 yılında bana zarar verdiler. Benim yeğenlerim çok makul insanlar değil, ticarette de hep zarar veren kişiler. Bu beyanlarının da tamamına yakını yalan.”
Heyet, dinlenmeyen müştekilerin yarın dinlenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan sanık Alaattin İlyas Saral’ın sorgusuna duruşmanın ardından başlandı.
Alınan savunmanın ardından heyet, Saral’ın üzerine atılı tüm suçlardan tutuklanmasına hükmetti.
Öte yandan tutuklu sanık Altan Saral’ın celse arasında tahliye edildiği öğrenildi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgüt elebaşının Alaattin İlyas Saral olduğu, bu örgütün ise Saral’ın yanı sıra sanıklar Erdal Acar, Fatih Sarıalioğlu, Mehmet Ulu, Ali Kaplan, Mustafa Fazlıoğlu, Osman Tellioğlu ve Tamer Çağlar tarafından yönetildiği belirtiliyor.
Örgüt elebaşlarından Erdal Acar’ın başta kumarhane sektörü ve eğlence mekanları olmak üzere örgüte devamlılığı olan maddi getiri sağladığı aktarılan iddianamede, bununla birlikte ünlüler arasındaki anlaşmazlıklara müdahil olup çözmesinden dolayı sanığın örgütün isminin her alanda duyulmasını sağladığı kaydediliyor.
Suç örgütünün elebaşlarından olan bazı sanıkların sorumluluk alanı ve birtakım eylemlerine yer verilen iddianamede, sanıkların yağma ve kumar oynamak için yer sağlama suçlarını işleyerek örgüte gelir temin ettikleri, örgüt yönetici ve üyelerinin geçimlerini bu yöntemle sağladıkları ve örgütün temel amacının yasal olmayan yollarla kişilerden cebir, tehdit kullanmak suretiyle zorla maddi menfaat temin etmek olduğu aktarılıyor.
İddianamede, suç örgütü üyelerinin, şikayette bulunan müştekileri tehdit ederek sindirip davalarından vazgeçirmeye çalıştıkları, bunu yaparken aralarında hiyerarşik bir yapının bulunduğuna yer veriliyor.
Örgüt elebaşlarının her birinin kendisine bağlı kadroların bulunduğu, örgüt içerisindeki görev dağılımına göre örgütsel faaliyet ve eylemde bulundukları ve birbirlerinin alanlarına mümkün mertebe müdahale etmediklerine dikkati çekilen iddianamede, görevlendirmelerin örgüt lideri tarafından yapıldığı, örgüt yöneticilerinin zaman zaman birbirleriyle görüşüp danıştıkları ve bazı eylemleri de birlikte gerçekleştirdikleri belirtiliyor.
İSTENEN CEZALAR
İddianamede, örgüt elebaşı Alaattin İlyas Saral’ın “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” ve “nitelikli yağma ” suçlarından 15 yıldan 27 yıla kadar, örgüt yöneticilerinden Erdal Acar’ın “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak veya yönetmek” ve birden fazla kez “nitelikli yağma” ve “nitelikli yağmaya teşebbüs” suçlarından 50 yıldan 79 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.
Sanıklardan Mehmet Ulu’nun aynı suçlardan 15 yıldan 27 yıla, Mustafa Fazlıoğlu’nun 5 yıldan 12 yıla, Fatih Sarıalioğlu’nun 30 yıldan 49 yıl 6 aya, Ali Kaplan’ın 35 yıldan 66 yıl 6 aya ve Osman Tellioğlu’nun 10 yıldan 19 yıl 6 aya kadar, sanık Tamer Çağlar’ın ise 25 yıldan 42 yıla kadar hapsi istenen iddianamede örgüt yöneticisi konumundaki toplam 8 sanığın, “örgüt üyesi” ve “örgüte yardım eden” konumundaki sanıkların işledikleri tüm suçlardan sorumlu oldukları, bu nedenle bu sanıklara verilecek cezalardan sorumlu tutularak aynı cezaya çarptırılmaları talep edildi.
Davanın tutuklu sanıklarından Ahmet Cengiz Karlı, cezaevinde yaşadığı rahatsızlık sebebiyle 18 Ocak’ta hayatını kaybetmişti.