DEVA Partili Karal, orman yangınlarındaki artışı meclis gündemine taşıdı

ÖZEL HABER 11.11.2024 - 15:35, Güncelleme: 11.11.2024 - 15:35 13065 kez okundu.
 

DEVA Partili Karal, orman yangınlarındaki artışı meclis gündemine taşıdı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında orman yangını sayısında büyük artış olduğuna dikkat çekerek verdiği soru önergesinde, “Yangın sayısındaki artışta Bakanlığın ihmali olduğuna ilişkin inceleme ve denetleme yapılmış mıdır?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkiye’nin doğal orman varlıkları açısından zengin bir ülke olmasına rağmen çeşitli çevresel ve beşeri faktörler nedeniyle orman alanlarının her geçen gün tehdit altına girdiğini belirten Milletvekili Karal, ormanların ülkenin ekolojik dengesi, karbon yutak alanları ve biyolojik çeşitlilik açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı. “Yangınla mücadeledeki personel yetersizliği ve araç eksiklikleri orman yangınlarını olumsuz etkiliyor” Orman yangınları, kaçak kesimler, yerleşim alanlarına açılma gibi sorunların ormancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini riske attığını belirten Karal, “Ülkemiz 23 milyon hektardan fazla orman varlığına sahipken bu alanlar, nüfus artışı, kentsel genişleme ve yasa dışı faaliyetler nedeniyle gün geçtikçe daralıyor. Bunun yanı sıra ormanları en çok tehdit eden afetlerden biri yangınlar. Ülkemizde her yıl yüzlerce hektarlık orman alanı yangınlar nedeniyle yok oluyor. İnsan kaynaklı çıkan yangınlar başta olmak üzere iklim değişikliği, kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi faktörler yangın riskini artırırken orman içindeki yapılaşma, orman yangınlarına müdahaleyi de zorlaştırıyor. Ayrıca yangınla mücadeledeki personel yetersizliği ve araç eksiklikleri süreci olumsuz etkiliyor.” diye konuştu. “Ormancılık politikaları, yeterince kapsamlı önlemler alınmaması nedeniyle istenilen başarıya ne yazık ki ulaşamıyor” Milletvekili Karal, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında orman yangını sayısında çok büyük artış görüldüğünü kaydetti. Bu yangınlarda da binlerce hektarlık alanın küle döndüğünü ifade eden Karal, “Ülkemizde ormancılık politikaları, yeterince kapsamlı önlemler alınmaması nedeniyle istenilen başarıya ne yazık ki ulaşamıyor. Özellikle orman alanlarının korunması ve rehabilitasyonu konusunda yapılacak çalışmaların etkinliğinin artırılması elzemdir.” şeklinde konuştu. Karal, verdiği önergede Bakan Yumaklı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi: 1.   2024 yılı Kasım ayı itibarıyla Türkiye genelinde çıkan orman yangını sayısı nedir? Bu yangınlarda kaç hektar ormanlık alan zarar görmüştür? 2.  2023 yılına oranla 2024 yılında orman yangınlarının artış göstermesinin nedenleri nelerdir? Yangın sayısındaki artışta Bakanlığın ihmali olduğu değerlendirilmekte midir? Buna ilişkin inceleme ve denetleme yapılmış mıdır? 3. Türkiye’deki orman varlığını korumak için hangi önleyici politikalar uygulanmaktadır ve bu politikaların etkileri nasıl değerlendirilmektedir? 4. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan teknolojik altyapı, araç ve gereçler güncel ihtiyaçları karşılamakta mıdır? Yeni araç ve personel alımı planlanmakta mıdır? 5. Orman alanlarında kaçak yapılaşmaya karşı hangi denetimler uygulanmaktadır ve orman alanlarının yapılaşmaya açılmasını engellemek için alınan tedbirler nelerdir?
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında orman yangını sayısında büyük artış olduğuna dikkat çekerek verdiği soru önergesinde, “Yangın sayısındaki artışta Bakanlığın ihmali olduğuna ilişkin inceleme ve denetleme yapılmış mıdır?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Türkiye’nin doğal orman varlıkları açısından zengin bir ülke olmasına rağmen çeşitli çevresel ve beşeri faktörler nedeniyle orman alanlarının her geçen gün tehdit altına girdiğini belirten Milletvekili Karal, ormanların ülkenin ekolojik dengesi, karbon yutak alanları ve biyolojik çeşitlilik açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

“Yangınla mücadeledeki personel yetersizliği ve araç eksiklikleri orman yangınlarını olumsuz etkiliyor”

Orman yangınları, kaçak kesimler, yerleşim alanlarına açılma gibi sorunların ormancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini riske attığını belirten Karal, “Ülkemiz 23 milyon hektardan fazla orman varlığına sahipken bu alanlar, nüfus artışı, kentsel genişleme ve yasa dışı faaliyetler nedeniyle gün geçtikçe daralıyor. Bunun yanı sıra ormanları en çok tehdit eden afetlerden biri yangınlar. Ülkemizde her yıl yüzlerce hektarlık orman alanı yangınlar nedeniyle yok oluyor. İnsan kaynaklı çıkan yangınlar başta olmak üzere iklim değişikliği, kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi faktörler yangın riskini artırırken orman içindeki yapılaşma, orman yangınlarına müdahaleyi de zorlaştırıyor. Ayrıca yangınla mücadeledeki personel yetersizliği ve araç eksiklikleri süreci olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

“Ormancılık politikaları, yeterince kapsamlı önlemler alınmaması nedeniyle istenilen başarıya ne yazık ki ulaşamıyor”

Milletvekili Karal, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında orman yangını sayısında çok büyük artış görüldüğünü kaydetti. Bu yangınlarda da binlerce hektarlık alanın küle döndüğünü ifade eden Karal, “Ülkemizde ormancılık politikaları, yeterince kapsamlı önlemler alınmaması nedeniyle istenilen başarıya ne yazık ki ulaşamıyor. Özellikle orman alanlarının korunması ve rehabilitasyonu konusunda yapılacak çalışmaların etkinliğinin artırılması elzemdir.” şeklinde konuştu.

Karal, verdiği önergede Bakan Yumaklı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1.   2024 yılı Kasım ayı itibarıyla Türkiye genelinde çıkan orman yangını sayısı nedir? Bu yangınlarda kaç hektar ormanlık alan zarar görmüştür?

2.  2023 yılına oranla 2024 yılında orman yangınlarının artış göstermesinin nedenleri nelerdir? Yangın sayısındaki artışta Bakanlığın ihmali olduğu değerlendirilmekte midir? Buna ilişkin inceleme ve denetleme yapılmış mıdır?

3. Türkiye’deki orman varlığını korumak için hangi önleyici politikalar uygulanmaktadır ve bu politikaların etkileri nasıl değerlendirilmektedir?

4. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan teknolojik altyapı, araç ve gereçler güncel ihtiyaçları karşılamakta mıdır? Yeni araç ve personel alımı planlanmakta mıdır?

5. Orman alanlarında kaçak yapılaşmaya karşı hangi denetimler uygulanmaktadır ve orman alanlarının yapılaşmaya açılmasını engellemek için alınan tedbirler nelerdir?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.