Körfez’den Hazine’ye borç
Körfez’den Hazine’ye borç
Hazine dün yüzde 9 faizle 2 milyar dolarlık ek dış borçlanmaya giderken, borcun yüzde 55'i Orta Doğu'dan alındı. Reuters, Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar dolarlık ek kaynak aktaracağını, bunun 3 milyar dolar kadarlık kısmın yıl bitmeden geleceğini yazmıştı.
Hazine dün yüzde 9 faizle 2 milyar dolarlık ek dış borçlanmaya giderken, borcun yüzde 55'i Orta Doğu'dan alındı. Reuters, Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar dolarlık ek kaynak aktaracağını, bunun 3 milyar dolar kadarlık kısmın yıl bitmeden geleceğini yazmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 milyar dolarlık ek dış borçlanmaya gitti.
Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, 2022 yılı dış finansman programı çerçevesinde, ABD doları cinsinden Ocak 2028 vadeli tahvilin artırımı için Bank of America, Goldman Sachs ve J.P. Morgan'a dün yetki verildiği ve söz konusu ihracın aynı gün sonuçlandığı ve ihraç miktarının 2 milyar ABD doları olduğu belirtildi.
İhraç tutarı 8 Aralık 2022 tarihinde Hazine’nin hesabına geçecek.
DOLAR FAİZİ MERKEZ BANKASI’NIN TL FAİZİNE EŞİT
Açıklamada, kupon oranı yüzde 9,875 olan Ocak 2028 vadeli tahvilin yatırımcıya getirisinin yüzde 9, artırım miktarının ise 2 milyar ABD doları olduğu, bu ihraçla birlikte, Ocak 2028 vadeli tahvilin toplam tutarının 3,5 milyar ABD doları olduğu kaydedildi.
“Ocak 2028 vadeli tahvilin artırımına 150'ye yakın yatırımcı, artırım tutarının 2,5
katından fazla talep göstermiştir” denilen açıklamada, tahvilin yüzde 55'inin Orta Doğu, yüzde 22'sinin Birleşik Krallık, yüzde 13'ünün ABD, yüzde 6'sının diğer ülkeler ve yüzde 4'ünün Türkiye'deki yatırımcılara satıldığı belirtildi.
Bu tahvil ihracıyla birlikte 2022 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam
11 milyar ABD doları tutarında finansman sağlanmış oldu.
GEÇEN AYKİ İHRAÇTA ORTA DOĞU PAYI DÜŞÜKTÜ
7 Kasım’daki 1,5 milyar dolarlık ihraçta, tahvilin yüzde 33'ü ABD, yüzde 27'si Türkiye, yüzde 22'si Birleşik Krallık, yüzde 10'u diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 7'si Orta Doğu ve yüzde 1'i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştı.
7 Kasım’daki ihraçta yüzde 10 olan faiz, dünkü ihraçta yüzde 9 oldu. Faizdeki 1 puanlık düşüşün 32 baz puanı Türkiye’nin risk primindeki (CDS) düşüşten, 68 baz puanı ABD tahvil faizlerindeki düşüşten kaynaklandı.
PARA KATAR’DAN MI GELDİ?
Seçim öncesinde yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle zorluk yaşayan hükümet, son dönemde Körfez ülkelerinin kapısını çalmıştı.
Reuters, 25 Kasım tarihli haberinde, Katar ve Türkiye’nin toplam 10 milyar dolara ulaşacak yeni kaynak görüşmelerinde son aşamada olduğunu, 3 milyar dolar kadarlık kısmın yıl bitmeden geleceğini, swap, doğrudan yatırım ve Eurobond’un (döviz cinsi tahvil) masada olduğunu yazmıştı.
SUUDİ ARABİSTAN, ÇİN, BAE, RUSYA, KATAR, KORE
Suudi Arabistan da iki hafta önce Türkiye'ye 5 milyar dolar mevduat yapılması için müzakerelerde nihai aşamasında olduklarını açıklamıştı.
TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor. Bankacıların hesaplamalarına göre swapların 23-24 milyar doları halihazırda rezervlerde bulunuyor. Suudi Arabistan ile bugüne kadar swap ya da depo/mevduat ilişkisi ise bulunmuyordu.
Katar'ın swap anlaşması ise aynı tutar ile birkaç ay önce yenilenmişti.//Sözcü