Almanya Başbakanı Olaf Scholz Leopard Tanklarının Ukrayna'ya Tedarikine Yeşil Işık Yaktı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Leopard Tanklarının Ukrayna'ya Tedarikine Yeşil Işık Yaktı
Almanya, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını göndermeye ve Polonya gibi üçüncü ülkelerin de tank sevkiyatına onay verdi.
Almanya, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını göndermeye ve Polonya gibi üçüncü ülkelerin de tank sevkiyatına onay verdi.
Alman Parlamentosu'nda konuyla ilgili bir konuşma yapan Başbakan Olaf Scholz, kullanımına sunulmak üzere Alman ordusunun envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklarının 14 tanktan oluşan bir bölüğünün Ukrayna'ya sevkiyatına karar verildiğini belirtti.
VOA Türkçe'den Cem Dalaman'ın haberine göre Scholz, ayrıca Almanya’nın göndereceği tanklarının kullanımı için Ukraynalı askerlerin eğitimin bir an önce başlayacağını da açıkladı. "Rusya, Avrupa’nın sınırlarını değiştirmeyi hedefleyen korkunç bir savaş başlattı ve tüm ortak değerlerimizi hedef aldı" diyen Scholz, Almanya ve müttefiklerinin Avrupa’nın ortasında çıkarılan bu savaşa seyirci kalamayacağını söyledi.
Savaş başladığından bu yana Alman hükümetinin müttefikleri ile koordineli hareket etmeye büyük özen gösterdiğini söyleyen Başbakan Scholz, Leopard kararında da bu şekilde hareket etmenin doğru olduğunu ifade etti. Almanya’da kamuoyunun bir bölümünün Ukrayna’ya verilen silah yardımı nedeniyle kaygı içinde olduğunu ve savaşın boyutunun büyümesinden korktuğunu söyleyen Scholz, "Bana ve hükümete güvenmenizi rica ediyorum. Amacımız ülkemiz için riskleri en alt düzeyde tutmak. Bunu başaracağımıza eminim" diye konuştu.
Scholz, Leopardlar'ı gönderme konusunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’yi telefonla arayarak bilgilendirdiğini de açıkladı, ayrıca diğer NATO ve AB ülkelerinin ellerindeki Leopard tanklarını Ukrayna’ya vermelerine de onay verildiğini duyurdu.
Polonya, Finlandiya ve İspanya gibi müttefikler, Ukrayna'ya bu tankları göndermeye hazır olduklarını ve Berlin‘in onayını beklediklerini ifade etmiş, Polonya hükümeti dün tanklarının sevkiyatı için gerekli izin konusunda Almanya'ya resmi başvuru yapmıştı. Leopard tankları Almanya'da üretildiği için Ukrayna gibi başka ülkelerde kullanılması için Berlin'in onayının alınması gerekiyordu.
Scholz, Leopardlar'a Onayı Abrams’larla İlişkilendirmişti
Leopard tanklarının gönderilmesi konusunda uzun süredir hem yurtdışından hem de ülke içinde baskı altında olan ve NATO'nun Rusya ile doğrudan karşı karşıya kalmaması gerektiğini savunarak uzun süre direnen Olaf Scholz’un ilk adımı ABD’nin atmasını istediği ve Leopardlar'ın iznine karşılık, Amerikan Abrams tanklarının Ukrayna’ya verilmesini şart koştuğu öğrenilmişti.
Alman silahlarının 2. Dünya Savaşı'nda kullanıldığı Rusya gibi bir bölgeye silah gönderme konusunda hassasiyetlere de vurgu yapan Scholz, daha geçen hafta sonunda Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının tedariki konusunda taahhütte bulunmaktan kaçınmıştı.
Karara uluslararası tepkiler
Ukrayna’nın savaşın gidişatını değiştireceğini umduğu Leopardlar'ın sevkiyatına yeşil ışık yakması, uluslararası arenada büyük yankı buldu.
İngitere Başbakanı Rishi Sunak, Alman hükümetinin tankları tedarik etme kararını memnuniyetle karşıladığını duyurarak, bunun "NATO müttefikleri ve dostları tarafından alınmış doğru bir karar" olduğunu söyledi. Sunak, ülkesi tarafından sağlanan Challenger 2 tanklarıyla birlikte Leopard tanklarının Ukrayna'nın savunmasını güçlendireceğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Leopardlar'ı gönderme hamlesinin Fransa tarafından daha önce duyurulan AMX10-RC tanklarının teslimatına destek olacağını açıkladı.
Twitter hesabından "Teşekkürler @Federal Şansölye Olaf Scholz" yazan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Almanya'nın kararından memnun olduğunu belirterek, "Leopard tanklarının Ukrayna'ya teslim edilmesi Rusya'yı durdurmak için büyük bir adım" dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrij Melnik, tanklarla ilgili kararı "Bu sadece ilk adım olmalı" şeklinde yorumlarken, Almanya'nın bundan sonraki aşamada ülkesine Tornado ve Eurofighter savaş uçakları, savaş gemileri ve denizaltılar göndermesini istedi.
Berlin'deki Rusya Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Alman hükümetinin kararı "Almanya, Almanya'ya karşı olan tarihi sorumluluğunu terk etmiştir. Bu karar son derece tehlikeli ve çatışmayı yeni bir seviyeye taşıyacak" sözleriyle yorumlandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, "Moskova'ya karşı savaşın daha önceden planlandığı" yönündeki açıklamasını hatırlatarak, Almanya'nın Ukrayna'ya tank tedarik etme kararının da bunu doğruladığını belirtti.
Leopardlarla 5 kilometre uzaktaki hedefler vuruluyor
Almanya'nın ürettiği Leopard tankları, Polonya’nın yanısıra, Türkiye, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Macaristan ve Yunanistan gibi Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinde kullanılıyor. Alman ordusu Bundeswehr'in elinde farklı serilerden 312 Ledopard 2 bulunduğu, 99'unun onarımda olduğu söyleniyor. Dünya çapında hizmet veren ise yaklaşık 2 bin 670 Leopard 2 tankı mevcut. Yaklaşık 64 ton ağırlığındaki Leopard tankları, saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 120 milimetrelik top namlusuyla 5 bin metreye kadar hedefleri vurabiliyor.