Datça'da yat limanı tartışması

EĞİTİM 30.05.2024 - 19:06, Güncelleme: 30.05.2024 - 19:06 10452+ kez okundu.
 

Datça'da yat limanı tartışması

Halk ikiye bölündü!

Sedat Kaya Datça'da yapım aşamasında olan yat limanı Datçalıları ikiye böldü. Limanın yapılmasını isteyenler ile karşı çıkanlar bugün aynı bölgede basın açıklaması yapınca zaman zaman tartışmalar yaşandı, güvenlik güçleri araya girerek gerginliğe son verdi. Datça'nın Taşlık Koyu’nun yat limanı haline dönüşmesi sürecindeki ÇED olumlu kararına karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi, Muğla Çevre Platformu Derneği ve 12  yurttaş dava açmıştı. Bunun üzerine mahkeme tarafından tespit edilen bilirkişi heyeti ÇED olumlu kararına dava açanların itirazlarını değerlendirmek için liman inşaatının bulunduğu alana geldi.  Aynı saatlerde yat limanını isteyenlerle karşı çıkanlar da inşaat alanına girdi. İki grup arasında zaman zaman sert atışmalar oldu. Yat limanının yapılmasını isteyen bir grup Datçalı adına konuşan  Ersoy Akalın “Yüzer mendireğiyle, yüzer iskeleleriyle, atık alım, yakıt dolum tesisiyle ve tekne kapasitesi ile hem ihtiyacı karşılayacak hem de çevreye, deniz ekosistemine etkilerini minimuma düşürecek şekilde revize edilen bu projeyi Datça halkı olarak, Datçalılar olarak, esnaf ve denizciler olarak destekliyoruz” dedi. Karşı çıkanlar adına konuşan Aydın Bodur ise,  Yıllardır yapılmak istenen Yat Limanına karşı, yedisinden-yetmişine, yöre halkından-yerel yöneticilerine, itirazlarımızı dillendirdik. Halkın Katılımı Toplantılarında, İDK süreçlerinde bu itirazlarımızı anlattık durduk. Valiliğinden – Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığına – Cumhurbaşkanlığına kadar yazılı şikayetlerde de bulunduk. Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurularına çıktık. Basın açıklamaları yaptık. Protesto ettik…  Dinletemedik!  Datça Yarımadasını tamamıyla kültürel ve doğal özellikleriyle çocuklarımıza da miras bırakmak üzere Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Datça’nın korunması gereken kültürel-tarihi ve doğal özelliklerini maalesef hiçe saymayı tercih etti. Siyasi partilerinden, sivil toplum örgütlerine – halkından, yerel yöneticilerine dillendirdiğimiz itirazları pek dikkate almayan Bakanlık, allem etti, kallem etti: bu büyüklükte bir marina için yine de ÇED Onayını verdi! " ifadelerini kullandı.
Halk ikiye bölündü!

Sedat Kaya
Datça'da yapım aşamasında olan yat limanı Datçalıları ikiye böldü.
Limanın yapılmasını isteyenler ile karşı çıkanlar bugün aynı bölgede basın açıklaması yapınca zaman zaman tartışmalar yaşandı, güvenlik güçleri araya girerek gerginliğe son verdi.

Datça'nın Taşlık Koyu’nun yat limanı haline dönüşmesi sürecindeki ÇED olumlu kararına karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi, Muğla Çevre Platformu Derneği ve 12  yurttaş dava açmıştı.
Bunun üzerine mahkeme tarafından tespit edilen bilirkişi heyeti ÇED olumlu kararına dava açanların itirazlarını değerlendirmek için liman inşaatının bulunduğu alana geldi. 

Aynı saatlerde yat limanını isteyenlerle karşı çıkanlar da inşaat alanına girdi.
İki grup arasında zaman zaman sert atışmalar oldu.
Yat limanının yapılmasını isteyen bir grup Datçalı adına konuşan 

Ersoy Akalın “Yüzer mendireğiyle, yüzer iskeleleriyle, atık alım, yakıt dolum tesisiyle ve tekne kapasitesi ile hem ihtiyacı karşılayacak hem de çevreye, deniz ekosistemine etkilerini minimuma düşürecek şekilde revize edilen bu projeyi Datça halkı olarak, Datçalılar olarak, esnaf ve denizciler olarak destekliyoruz” dedi.
Karşı çıkanlar adına konuşan Aydın Bodur ise, 

Yıllardır yapılmak istenen Yat Limanına karşı, yedisinden-yetmişine, yöre halkından-yerel yöneticilerine, itirazlarımızı dillendirdik. Halkın Katılımı Toplantılarında, İDK süreçlerinde bu itirazlarımızı anlattık durduk. Valiliğinden – Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığına – Cumhurbaşkanlığına kadar yazılı şikayetlerde de bulunduk. Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurularına çıktık. Basın açıklamaları yaptık. Protesto ettik… 

Dinletemedik! 

Datça Yarımadasını tamamıyla kültürel ve doğal özellikleriyle çocuklarımıza da miras bırakmak üzere Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Datça’nın korunması gereken kültürel-tarihi ve doğal özelliklerini maalesef hiçe saymayı tercih etti. Siyasi partilerinden, sivil toplum örgütlerine – halkından, yerel yöneticilerine dillendirdiğimiz itirazları pek dikkate almayan Bakanlık, allem etti, kallem etti: bu büyüklükte bir marina için yine de ÇED Onayını verdi! " ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.