Göç İdaresi'nden Suriyeliler'le İlgili İddialara Yalanlama

GÜNDEM (VOA Türkçe) - VOA Türkçe | 02.03.2023 - 14:59, Güncelleme: 02.03.2023 - 14:59 9120+ kez okundu.
 

Göç İdaresi'nden Suriyeliler'le İlgili İddialara Yalanlama

Depremler sonrasında çok sayıda Suriyeli'nin sınırdan Türkiye'ye giriş yaptığı, Türkiye’de yaşayan ve depremden etkilenen çok sayıda Suriyeli'nin de İstanbul gibi büyük şehirlere götürüldüğü gibi iddialar gündeme getirildi. Ancak Göç İdaresi Başkanlığı bu iddiaları yalanladı.

Mülteciler Derneği depremin hemen ardından yaptığı bilgilendirmede, etkilenen 10 ilde ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyeliler'den bölgeden ayrılırken yol izin belgesi istenmeyeceğini kaydetti. Dernek, geçici koruma altındaki Suriyeliler'in deprem bölgesinden ayrıldıktan sonra İstanbul dışında yakınlarının bulunduğu bir ile gitmeleri durumunda, gitmiş oldukları şehirdeki göç idaresine müracaat ederek 90 gün süreli yol izin belgesi almaları gerektiğini de belirtti. Özdağ'ın iddiasına yalanlama Ancak Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bir kanalda katıldığı programda, "600 bin Suriyeli'nin İstanbul'a götürüldüğünü" iddia etti. Göç İdaresi Başkanlığı’ndan iddiaya ilişkin dün akşam yapılan açıklamada, "bir televizyon programında 600 bin Suriyeli'nin İstanbul'a götürüldüğüne ve bilet paralarının Göç İdaresi Başkanlığı tarafından karşılandığına” ilişkin iddiaların gerçek dışı olduğu bildirildi. Açıklamada ayrıca “deprem bölgesinde yaşayan yabancıların farklı illere çıkışlarının kayıtlı ve izinli olarak sağlandığı” kaydedildi. Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeliler'in bir ilden diğerine seyahat etmek istediklerinde hem şehirden ayrılırken "yol izni" almaları, hem de vardıkları şehirlerde Göç İdaresi Müdürlüğü’ne kayıt yaptırmaları gerekiyor. "42 bin Suriyeli gönüllü olarak ülkesine geri döndü" Diğer yandan depremlerden bu yana Suriye’den Türkiye’ye “göç akını yaşandığı” iddiaları bulunuyor. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, "sınırlarımız açık, Suriyeliler gelmeye devam ediyor" açıklamasında bulunurken, bu iddiayı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar önceki gün yaptığı açıklamayla yalanladı. Akar, “Hiçbir şekilde, Suriye tarafından Türkiye'ye doğru herhangi bir göç ve intikal olmamıştır. Böyle birtakım rivayetler çıktı. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Türkiye'de yerleşik, evini, yakınını, çocuğunu kaybeden ve ülkesine dönmek isteyen yaklaşık 42 bin Suriyeli, gönüllü olarak ülkesine geri döndü" diye konuştu. Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de Şubat 2023 itibariyle 3 milyon 500 bin 964 geçici koruma kapsamında Suriyeli bulunuyor. Özellikle depremin vurduğu Hatay ve Gaziantep gibi şehirlerde yoğun bir Suriyeli nüfusu bulunuyor. Göç İdaresi Başkanlığı'nın deprem öncesi Şubat 2023 verilerine göre Gaziantep'te 460 bin, Hatay'da ise 354 bin Suriyeli yaşıyordu.
Depremler sonrasında çok sayıda Suriyeli'nin sınırdan Türkiye'ye giriş yaptığı, Türkiye’de yaşayan ve depremden etkilenen çok sayıda Suriyeli'nin de İstanbul gibi büyük şehirlere götürüldüğü gibi iddialar gündeme getirildi. Ancak Göç İdaresi Başkanlığı bu iddiaları yalanladı.


Mülteciler Derneği depremin hemen ardından yaptığı bilgilendirmede, etkilenen 10 ilde ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyeliler'den bölgeden ayrılırken yol izin belgesi istenmeyeceğini kaydetti.

Dernek, geçici koruma altındaki Suriyeliler'in deprem bölgesinden ayrıldıktan sonra İstanbul dışında yakınlarının bulunduğu bir ile gitmeleri durumunda, gitmiş oldukları şehirdeki göç idaresine müracaat ederek 90 gün süreli yol izin belgesi almaları gerektiğini de belirtti.

Özdağ'ın iddiasına yalanlama

Ancak Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bir kanalda katıldığı programda, "600 bin Suriyeli'nin İstanbul'a götürüldüğünü" iddia etti.

Göç İdaresi Başkanlığı’ndan iddiaya ilişkin dün akşam yapılan açıklamada, "bir televizyon programında 600 bin Suriyeli'nin İstanbul'a götürüldüğüne ve bilet paralarının Göç İdaresi Başkanlığı tarafından karşılandığına” ilişkin iddiaların gerçek dışı olduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca “deprem bölgesinde yaşayan yabancıların farklı illere çıkışlarının kayıtlı ve izinli olarak sağlandığı” kaydedildi. Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeliler'in bir ilden diğerine seyahat etmek istediklerinde hem şehirden ayrılırken "yol izni" almaları, hem de vardıkları şehirlerde Göç İdaresi Müdürlüğü’ne kayıt yaptırmaları gerekiyor.

"42 bin Suriyeli gönüllü olarak ülkesine geri döndü"

Diğer yandan depremlerden bu yana Suriye’den Türkiye’ye “göç akını yaşandığı” iddiaları bulunuyor. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, "sınırlarımız açık, Suriyeliler gelmeye devam ediyor" açıklamasında bulunurken, bu iddiayı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar önceki gün yaptığı açıklamayla yalanladı.

Akar, “Hiçbir şekilde, Suriye tarafından Türkiye'ye doğru herhangi bir göç ve intikal olmamıştır. Böyle birtakım rivayetler çıktı. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Türkiye'de yerleşik, evini, yakınını, çocuğunu kaybeden ve ülkesine dönmek isteyen yaklaşık 42 bin Suriyeli, gönüllü olarak ülkesine geri döndü" diye konuştu.

Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de Şubat 2023 itibariyle 3 milyon 500 bin 964 geçici koruma kapsamında Suriyeli bulunuyor.

Özellikle depremin vurduğu Hatay ve Gaziantep gibi şehirlerde yoğun bir Suriyeli nüfusu bulunuyor. Göç İdaresi Başkanlığı'nın deprem öncesi Şubat 2023 verilerine göre Gaziantep'te 460 bin, Hatay'da ise 354 bin Suriyeli yaşıyordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.