Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal süreç başlatacağız!
Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal süreç başlatacağız!
Yusuf Yavuz Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ndeki sit alanında sarayın güvenliğini sağlamak için ya..
Yusuf Yavuz Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ndeki sit alanında sarayın güvenliğini sağlamak için ya..
Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ndeki sit alanında sarayın güvenliğini sağlamak için yapılmak istenen emniyet binasıyla ilgili plan değişikliği mahkeme tarafından durduruldu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, “Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal ve kurumsal süreçleri başlatacağız” dedi.
Atatürk Orman Çiftliği’nin koruma altındaki arazileri son yıllarda yapılaşmaya açılıyor.Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tarihi SİT alanında emniyet hizmet binası yapılması için hazırlanan plan değişikliğinin yürütmesi mahkemece durduruldu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davanın ardından başlayan yargı sürecinde mahkeme, tarihi sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları ve bu uygulamalar kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşai ve fiziki uygulama yapılamayacağına hükmetti. Yargının yürütmeyi durdurma kararında, korunan alanların kullanımını düzenleyen 1700 sayılı ilke kararına atıfta bulunulmasının önemine değinen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal ve kurumsal süreçleri başlatacağız” dedi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Yenimahalle’de bulunan Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tarihi SİT alanında emniyet hizmet alanı yapılmasına ilişkin plan değişikliğini yargıya taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kasım 2021’de onayladığı plan değişikliği, Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde bulunan ve tarihi sit niteliğindeki arazinin 3 bin metrekarelik kısmında yapılaşma öngörüyordu.
MİMARLAR ODASI SİT ALANINDAKİ PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE DAVA AÇTI
Cumhurbaşkanlığı külliyesinin doğusundaki alanı kapsayan üst ölçekli planlar ile uygulamaya yönelik 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planında yapılan değişikliğinin iptali için Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kararla ilgili yürütmeyi durdurma talebi reddedilmişti. Bunun üzerine davayı bir üst mahkemeye taşıyan Mimarlar Odası’nın itirazını kabul eden Bölge İdare Mahkemesi 5. Dava Dairesi, alt mahkemenin kararını bozarak dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Dava konusu parsel, Cumhurbaşkanlığı külliyesinin doğusunda yer alıyor.SARAYIN GÜVENLİĞİ İÇİN EMNİYET BİNASI YAPILACAKTI
Yargı kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği’nin plan değişiklikleriyle sürekli olarak talan ve ranta açılmak istendiğine işaret ederek, “Atatürk Orman Çiftliği’nde ağaçlandırılacak alan statüsünde olan tarihi SİT bölgesinde emniyet hizmet binası yapmak için plan değişikliği yaptılar. Saraya yakın alanda, sarayın güvenliği için yapılan emniyet hizmet binası plan değişikliğini yargıya taşıdık ve telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesin diye yürütmeyi durdurma ve iptal isteminde bulunduk. 11. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma talebimizi reddetti. Bölge İdare mahkemesine itiraz ettik, Bölge idare mahkemesi Atatürk Orman Çiftliği alanları tarihi sit alanıdır, emniyet hizmet binası yapamazsın dedi ve telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesin diye yürütmeyi durdurma kararı verdi” diye konuştu.
Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen cumhurbaşkanlığı külliyesinin inşaatı da yargıya taşınmıştı.MAHKEME KARARI ‘KAÇAK’ SARAYI DA İLGİLENDİRİYOR
Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde, tarihi sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları ve bu uygulamalar kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulamayacağını belirttiğine değinen Candan, yapılan plan değişikliğinin hukuka aykırı bulunduğunu belirtti. Yargı kararının korunan alanların kullanımına yönelik düzenlemeleri içeren 1700 sayılı ilke kararına dayandırılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu durumun ‘Kaçak Saray’ olarak andığı Cumhurbaşkanlığı külliyesini de yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek şunları dile getirdi:
Görsel kaynağı: (www.aoc.gov.tr)‘KAÇAK SARAYIN TAHLİYESİ İÇİN HUKUKSAL SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ’
“Bu kararla birlikte hem Atatürk Orman Çiftliği alanlarında emniyet hizmet binası yapılmasına olanak sağlayan plan değişikliğinin yürütmesi durduruldu, hem de 1700 sayılı ilke kararına atıfta bulunması ile Kaçak Sarayı’n kaçaklığını da ortaya koyan kararın altını bir kez daha çizilmiş oldu. Bu karar o açıdan da çok sevindiricidir. Kaçak Sarayın tahliyesi için hukuksal ve kurumsal süreçleri başlatacağız. Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyeti ihlal edilerek hukuk katledilerek yapılan ve her defasında ilke kararları değiştirilerek kılıf bulunmaya çalışılan Kaçak Saray ülkenin hukuk garabetinin simgesi olmuştur. Bu karar Atatürk Orman Çiftliği alanlarında yürüttüğümüz bütünlüklü hukuk sürecinde çok önemlidir. Bugün yaşadığımız tüm süreçler, ülkenin aynı zamanda kaçak bir yapıdan yönetilmesindendir. Bunun değişmesi kaçınılmazdır.”
Görsel kaynağı: (www.aoc.gov.tr)BİR SİT KIRICILIK DÖNEMİNİN ÖZETİ: ‘GÜÇLERİ YETİYORSA YIKSINLAR’
Ankara Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde, doğal ve tarihi sit alanı olarak korunan arazinin niteliği değiştirilerek ‘Başbakanlık’ binası olarak inşasına başlanan ancak zamanla bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesine dönüşen yapı topluluğu da bir tür ‘SİT’ kırıcı politikaların sonucu olarak ortaya çıktı. Konunun kamuoyunun gündeminden düşmediği 2014’te mahkemenin söz konusu arazinin sit statüsünün iptaline ilişkin kararın yürütmesini durdurmasının ardından konuşan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hukuksuz olarak yaptığımız hiçbir şey yok. Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de gidip oturacağım” açıklamasında bulunmuştu.Yusuf Yavuz
]]>