Prof.Dr. Tolga Yarman Uluslararası Başarılarına Bir Yenisini Daha Ekledi!
Prof.Dr. Tolga Yarman Uluslararası Başarılarına Bir Yenisini Daha Ekledi!
Prof.Dr. Tolga Yarman Amerikan Matematik Topluluğu Bilim Değerlendirme Kurulu'na seçildi
Prof.Dr. Tolga Yarman Amerikan Matematik Topluluğu Bilim Değerlendirme Kurulu'na seçildi
Prof.Dr. Tolga Yarman'ın, Arkadaşı Prof. Peter Rowlands Onuruna Düzenlenen Girit'teki Uluslarası Konferans'a, 23 Eylül'de Yaptığı Sunum: Atoma ve Kainata Aynı bir Bakış...
Prof.Dr. Tolga Yarman, bir ömür alan, son olaraksa, berabindeki birbirinden değerli omuzdaşları ve akademisyenle ile, Dünya'nın en prestijli bilim dergilerinden biri olan Annals of Physics'te, kaderin cilvesi bu ya, 19 Mayıs 2023'te yayınlanan (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000349162300132X), araştırma sonuçlarını, evvelce, Gazete Özgür İfade'ye özetlemişti (https://www.ozgurifade.com.tr/yazar/sizden-gelenler/prof-dr-tolga-yarman-bir-omur-alan-arastirmalarimi-ozetliyorum-155-kose-yazisi).
Prof.Dr. Tolga Yarman, yeni olarak, Arkadaşı Prof. Peter Rowlands onuruna 23 Eylül 2024'te, Girit'te düzenlenen uluslararası bir konferansa davet edildi. Oradaki topluluğa Zum üzerinden çalışmalarını özetleyen bir sunum yaptı.
Buna göre, en önce, gökyüzüne ve atoma aynı matematiksel araçlarla yüzyılı aşkın zamandır bakamıyor olmamıza ilişkin şizofreni (beyin yarılması), nihayet ortadan kalkabilir; atomdan galaksilere (her biri Güneşimiz gibi, milyarlaca yıldızdan oluşan) gökadalara, YARK (Yarman-Arık-Khometskii) kuramı zemininde aynı bir tasavvurla, bakılabiliyor, oluyor.
Big Bang (Büyük Patlama); Bang (Patlama) olmaktan çıkıyor... "Büyük" bile olmuyor... İki milyar ışık yılı yarıçaplı bir "kozmik yumurta", yumuşak bir şekilde, şu ki, bugün gözlemlenen her şeyi sağlayabiliyor olarak çözülmeye geçiyor. Önemlisi, bugün evrenin, sanki dışındaki bir başka evren tarafından çekiliyormuşcasına ivmelenmesine, açıklama getirebiliyor, oluyor.
"Karadelikler", yani zamanı durduran ve bütün uzunlukları tam sıfır uzunluğa, "saçma biçimde" irca eden tasavvur ortadan kalkıyor... Yüzmilyonlarca güneş kütlesinden oluşan gökcisimleri var olabiliyor ve bunların yüzeylerinde zaman alabildiğine, evet, yavaşlayabiliyor, ancak durmuyor. Uzunluklarsa, bırakın noktasallaşmayı bir tarafa, kısalmıyor, terine uzuyor!..
Prof.Dr. Tolga Yarman söz konusu sunumu İngilizce olarak yaptı. Sunumun video kaydını, yayına, Prof. Ozan Yarman, büyük emekle hazırladı. Sunum şu adresten izlenebiliyor:
https://www.youtube.com/watch?v=jIybPNNW5EU&t=537s ...
Video icin Yapay Zeka Perplexity, "ulusumuz adına", diyebiliriz, cok gurur bahşeden bir yorum yaptı. Bu yorum şuradan okunabiliyor:
https://www.perplexity.ai/search/can-you-watch-a-video-and-comm-zPE7DeW6S7mk5KC.SueSaw#3 ...
Son iki bağlantı Prof. Ozan Yarman'ın Youtube sayfasında
(https://www.youtube.com/@OzanYarman/featured), yer alıyor.
Vesileyle, Gazete Özgür İfade olarak, Prof. Ozan Yarman'ın, konuyla çok sarmaşan, Trantor adlı senfonik eserini dinlemenizi hararetle öneriyoruz:
https://www.youtube.com/watch?v=p4tkkTymhbk ...
Bu arada, Prof.Dr. Tolga Yarman'ın Amerikan Matematik Topluluğu Bilim Değerlendirme Kurulu'na seçildiğini müjdelemeyi isteriz...
Okurlarımıza, hep, güzel haberler verebilmek dileğiyle, sevgiler, saygılar sunuyoruz...