Yüksek yargıdaki Can Atalay krizi için kim ne dedi?
Yüksek yargıdaki Can Atalay krizi için kim ne dedi?
Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması tartışma yarattı. İşte siyasilerden hukukçulara yargı krizi hakkında yapılan açıklamalar ve yorumlar.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması tartışma yarattı. İşte siyasilerden hukukçulara yargı krizi hakkında yapılan açıklamalar ve yorumlar.
Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında 18 yıl kesinleşmiş hapis cezası verilen ve cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında geçtiğimiz ay "hak ihlali" kararı vererek Atalay'ın tahliyesinin sağlanmasına ve kendisine 50 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Çarşamba günü ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına uyulmamasına karar verdi. Atalay hakkındaki mahkûmiyet hükmünün kesinleştiğini belirten Yargıtay, kararı Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi işlemlerine başlanması için TBMM Başkanlığı'na gönderdi.
Yargıtay ayrıca Anayasa hükümlerini ihlal ettiği ve yetki sınırlarını aştığı gerekçesiyle hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Açıklamanın ardından hukukçular ve siyasiler arasında arasında tartışma başladı. Peki yaşanan gelişmelere kim ne dedi?
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili “Bu bir darbe girişimidir” dedi.
- Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından "Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti olan milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin verdiği kararlarda ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. Maddesini yok sayıyor. Oysa dokunulmazlığa ilişkin 83. madde 14. maddedeki durumları hariç tutar. Anayasanın bu amir hükmüne rağmen AYM anayasaya aykırı kararlar vermeye devam ediyor" ifadelerini kullanarak Yargıtay'ın tutumunu destekledi.
- Türkiye Barolar Birliği ise "Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa Mahkemesinin Can Atalay başvurusunda verdiği ihlal kararı üzerine bugün aldığı 'uymama' ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması şeklindeki kararı Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsüdür," açıklamasını yaparak ilgili Yargıtay üyelerinin derhal açığa alınarak haklarında disiplin soruşturması başlatılması gerektiğini vurguladı.
- Adalet eski Bakanı Abdülhamit Gül sosyal medya hesabından "Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir" ifadelerini kullandı.
- Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Osman Can da "Cümle kurmakta zorlanıyorum. Anayasa Mahkemesi anayasal yetkisini kullandığı için, anayasal yetkisine aykırı davranan Yargıtay tarafından suçlanıyor ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuluyor" yorumunu yaptı.
- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Meclis'e yönelik darbe yapıldığı' şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür" ifadelerini kullandı.
- Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmasına ilişkin, "Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk. Helal olsun bize" yorumunu yaptı.
- İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını tanımaması ve ihlal kararı yönünde oy kullanan üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi. Zoryu veparti üyeleri Yargıtay’a sembolik olarak Anayasa kitapçığı bıraktı.
-
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, TBMM'de basın açıklaması yaptı. Davutoğlu, "Hukuk düzenimize yapılan bir darbe var. Bireysel başvuru hakkı insan hakkının bir parçasıdır" dedi.
- Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili "Muhalif bütün siyasi partilerin net bir duruşa sahip. Umarım yargı darbesi girişimini hep birlikte püskürteceğiz" dedi. // Gazete Oksijen