İsrail muhalefetinden yargı düzenlemesine tepki: Tarih sizi yargılayacak

DÜNYA (Gazete Duvar) - Gazete Duvar | 21.02.2023 - 15:01, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:02 19087+ kez okundu.
 

İsrail muhalefetinden yargı düzenlemesine tepki: Tarih sizi yargılayacak

İsrail'de yargının yetkilerinin sınırlandırılmasını öngören düzenleme birinci turda meclisten geçti. Tasarının yasalaşması için iki turda daha meclisten onay alması gerekiyor.

İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerinin sınırlandırılmasını öngören kanun teklifi, yapılan birinci oylamada meclisten geçti. Muhalefet partileri, kanunlaşması için üç oylamanın tamamlanması gereken yasa teklifine tepki gösterdi. On binlerce protestocunun ülke genelinde düzenlendiği gösterilerin ardından gece saatlerinde yapılan oylamada 63 milletvekili teklifin kabul edilmesi yönünde oy kullanırken, 47 milletvekili tasarının aleyhine oy kullandı.  ‘POLONYA, TÜRKİYE, MACARİSTAN… SIRADA BİZ VARIZ’ AA’nın haberine göre, yasa tasarısı hakkında açıklamada bulunan İsrail Başbakanı ve Likud Partisi Genel Başkanı Benjamin Netanyahu, mecliste yapılan oylamayı ‘büyük bir gün, büyük bir gece’ olarak tanımladı. Buna karşılık, ana muhalefet Yesh Atid partisi lideri ve eski başbakan Yair Lapid, yasa tasarısına tepki göstererek, "Tarih sizleri bu gece için, demokrasi, ekonomi, güvenliğe zararınız, İsrail halkını parçalara ayırıp umursamadığınız için yargılayacak” dedi.  Yeş Atid Partisi Milletvekili Ram Ben-Barak da sosyal medyadan paylaştığı mesajda, "Nazi partisi de bir demokrasi olarak başladı ve bir diktatörlük olarak sona erdi. Bugün demokratik bir şekilde ilerliyormuş gibi görünen ve sizin liderlik ettiğiniz süreçler bizi Polonya, Türkiye ve Macaristan’da olduğu gibi bir diktatörlüğe götürecek. Sırada biz varız” dedi. Şalom gazetesinin aktardığına göre, Netanyahu, Ben-Marak’ın Nazi benzetmesini kınadı. Netanyahu, ‘‘Muhalefet artık çığırından çıktı. Ram Ben-Barak utanç verici ve skandal bir şekilde İsrail hükümetini Nazilerle karşılaştırıyor. Protesto liderleri koalisyon üyelerini evlerine hapsetmeye çalıştı. Muhalefet üyeleri, meclis genel kurulunda İsrail bayrağını küçük düşürdü’’ dedi. Ne olmuştu? Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlandıran ve yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu. Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, ‘yarı-anayasa’ olarak kabul edilen ‘temel yasalara’ aykırı gördüğü durumlarda Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesi, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisini Yüksek Mahkeme’den almayı içeriyor. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının ‘güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunmasının bozulması üzerinde toplandığını’ söylemişti.  Netanyahu hükümetinin verdiği teklifin yasalaşabilmesi için Meclis’te yapılacak üç oturumda da onay alması gerekiyor. Yasa teklifi ikinci oylamadan önce tekrar Meclis Anayasa, Kanun ve Yargı Komitesinde görüşülecek. İsrail kamuoyunda Mecliste üç oylamanın tamamlanması halinde Yüksek Mahkemenin yasayı iptal edip etmeyeceği de tartışılıyor.
İsrail'de yargının yetkilerinin sınırlandırılmasını öngören düzenleme birinci turda meclisten geçti. Tasarının yasalaşması için iki turda daha meclisten onay alması gerekiyor.

İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerinin sınırlandırılmasını öngören kanun teklifi, yapılan birinci oylamada meclisten geçti. Muhalefet partileri, kanunlaşması için üç oylamanın tamamlanması gereken yasa teklifine tepki gösterdi.

On binlerce protestocunun ülke genelinde düzenlendiği gösterilerin ardından gece saatlerinde yapılan oylamada 63 milletvekili teklifin kabul edilmesi yönünde oy kullanırken, 47 milletvekili tasarının aleyhine oy kullandı. 

‘POLONYA, TÜRKİYE, MACARİSTAN… SIRADA BİZ VARIZ’

AA’nın haberine göre, yasa tasarısı hakkında açıklamada bulunan İsrail Başbakanı ve Likud Partisi Genel Başkanı Benjamin Netanyahu, mecliste yapılan oylamayı ‘büyük bir gün, büyük bir gece’ olarak tanımladı. Buna karşılık, ana muhalefet Yesh Atid partisi lideri ve eski başbakan Yair Lapid, yasa tasarısına tepki göstererek, "Tarih sizleri bu gece için, demokrasi, ekonomi, güvenliğe zararınız, İsrail halkını parçalara ayırıp umursamadığınız için yargılayacak” dedi. 

Yeş Atid Partisi Milletvekili Ram Ben-Barak da sosyal medyadan paylaştığı mesajda, "Nazi partisi de bir demokrasi olarak başladı ve bir diktatörlük olarak sona erdi. Bugün demokratik bir şekilde ilerliyormuş gibi görünen ve sizin liderlik ettiğiniz süreçler bizi Polonya, Türkiye ve Macaristan’da olduğu gibi bir diktatörlüğe götürecek. Sırada biz varız” dedi.

Şalom gazetesinin aktardığına göre, Netanyahu, Ben-Marak’ın Nazi benzetmesini kınadı. Netanyahu, ‘‘Muhalefet artık çığırından çıktı. Ram Ben-Barak utanç verici ve skandal bir şekilde İsrail hükümetini Nazilerle karşılaştırıyor. Protesto liderleri koalisyon üyelerini evlerine hapsetmeye çalıştı. Muhalefet üyeleri, meclis genel kurulunda İsrail bayrağını küçük düşürdü’’ dedi.

Ne olmuştu?

Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlandıran ve yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu. Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, ‘yarı-anayasa’ olarak kabul edilen ‘temel yasalara’ aykırı gördüğü durumlarda Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesi, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisini Yüksek Mahkeme’den almayı içeriyor.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının ‘güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunmasının bozulması üzerinde toplandığını’ söylemişti.  Netanyahu hükümetinin verdiği teklifin yasalaşabilmesi için Meclis’te yapılacak üç oturumda da onay alması gerekiyor. Yasa teklifi ikinci oylamadan önce tekrar Meclis Anayasa, Kanun ve Yargı Komitesinde görüşülecek. İsrail kamuoyunda Mecliste üç oylamanın tamamlanması halinde Yüksek Mahkemenin yasayı iptal edip etmeyeceği de tartışılıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.