DEVA Partili Karal: 59 Aydır Aralıksız Artan Tarımsal Maliyetleri Durdurmak İçin Hükümet Bir Adım Dahi Atmıyor

ÖZEL HABER 21.10.2024 - 15:06, Güncelleme: 21.10.2024 - 15:06 8219 kez okundu.
 

DEVA Partili Karal: 59 Aydır Aralıksız Artan Tarımsal Maliyetleri Durdurmak İçin Hükümet Bir Adım Dahi Atmıyor

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin Eylül 2019’dan bu yana aralıksız artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Çiftçinin maliyetleri tam 59 aydır artıyor ama hükümet bu artışı durdurmak için tek bir adım dahi atmıyor.

Maliyetler altında ezildiği için kendi geçimini dahi sağlayamayan, kendi karnını bile doyuramayan çiftçi, vatandaşı nasıl doyursun? Tarlada 2 lira olan sofraya 10 liraya geliyorsa çiftçi nasıl geçinsin, vatandaş nasıl gıdaya erişsin. İşte hükümetin tarımı getirdiği hal bu.” dedi.  DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi. Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,39, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 33,25 arttığını anımsattı.  “Hükümet, çiftçide üretim yapacak takat bırakmadı” 12 aylık ortalamada ise yüzde 43,15 artış yaşandığını kaydeden Karal, bu oranların, tarımsal girdi maliyetlerinde tam 59 aydır artış yaşandığını gösterdiğini ifade etti. Çiftçinin en büyük maliyeti mazot, elektrik, gübre, ve işçilik olduğunu belirten Karal, “Mazot fiyatları sadece son 1 yılda yüzde 100’den fazla arttı, 19 liradan, 43 liraya yükseldi. Tarımsal üretimde kullanılan elektriğe temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldı. Çiftçiler maliyetler altında eziliyor ama buna rağmen bir umut üretimi devam ettirmek istiyor ancak 5 yıldır artan maliyetlere çare bulmayan, üreticileri yeterince desteklemeyen hükümet, çiftçide üretim yapacak takat bırakmadı.” diye konuştu. “Maliyetlerle baş edemeyen çiftçi kendi karnını doyuramazken vatandaşı nasıl doyursun” Milletvekili Karal, bu yıl, üreticilerin en zorlu dönemlerinden birini yaşadığının altını çizdi. 10’larca çeşit üründe maliyetleri kurtarmadığı için ürünlerin tarlada kaldığını ve çiftçilerin çok büyük zarara uğradığını sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti:  “Çiftçinin maliyetleri tam 59 aydır artıyor ama hükümet bu artışı durdurmak için tek bir adım dahi atmıyor. Böyle bir durumda 5 yıldır aralıksız artan maliyetlerle çiftçi nasıl baş etsin de üretim yapsın? Maliyetler altında ezildiği için kendi geçimini dahi sağlayamayan, hükümetin yanlış tarım politikası sonucu oluşan zor şartlar nedeniyle kendi karnını bile doyuramayan çiftçi, vatandaşı nasıl doyursun? Tarlada 2 lira olan sofraya 10 liraya geliyorsa çiftçi nasıl geçinsin, vatandaş nasıl gıdaya erişsin. İşte hükümetin tarımı getirdiği hal ne yazık ki bu. Biz DEVA Partisi olarak, çiftçimizin hak ettiği değeri, emeğinin karşılığını sonuna kadar alması, tarımda ve hayvancılıkta kendine yeten, dünyaya gıda ihraç eden bir Türkiye için, ürünlerin tarlada kalmadığı, maliyetinin altında zararına satılmadığı bir ülke için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin Eylül 2019’dan bu yana aralıksız artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Çiftçinin maliyetleri tam 59 aydır artıyor ama hükümet bu artışı durdurmak için tek bir adım dahi atmıyor.

Maliyetler altında ezildiği için kendi geçimini dahi sağlayamayan, kendi karnını bile doyuramayan çiftçi, vatandaşı nasıl doyursun? Tarlada 2 lira olan sofraya 10 liraya geliyorsa çiftçi nasıl geçinsin, vatandaş nasıl gıdaya erişsin. İşte hükümetin tarımı getirdiği hal bu.” dedi. 
DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi. Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,39, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 33,25 arttığını anımsattı. 

“Hükümet, çiftçide üretim yapacak takat bırakmadı”
12 aylık ortalamada ise yüzde 43,15 artış yaşandığını kaydeden Karal, bu oranların, tarımsal girdi maliyetlerinde tam 59 aydır artış yaşandığını gösterdiğini ifade etti. Çiftçinin en büyük maliyeti mazot, elektrik, gübre, ve işçilik olduğunu belirten Karal, “Mazot fiyatları sadece son 1 yılda yüzde 100’den fazla arttı, 19 liradan, 43 liraya yükseldi. Tarımsal üretimde kullanılan elektriğe temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldı. Çiftçiler maliyetler altında eziliyor ama buna rağmen bir umut üretimi devam ettirmek istiyor ancak 5 yıldır artan maliyetlere çare bulmayan, üreticileri yeterince desteklemeyen hükümet, çiftçide üretim yapacak takat bırakmadı.” diye konuştu.
“Maliyetlerle baş edemeyen çiftçi kendi karnını doyuramazken vatandaşı nasıl doyursun”

Milletvekili Karal, bu yıl, üreticilerin en zorlu dönemlerinden birini yaşadığının altını çizdi. 10’larca çeşit üründe maliyetleri kurtarmadığı için ürünlerin tarlada kaldığını ve çiftçilerin çok büyük zarara uğradığını sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti: 
“Çiftçinin maliyetleri tam 59 aydır artıyor ama hükümet bu artışı durdurmak için tek bir adım dahi atmıyor. Böyle bir durumda 5 yıldır aralıksız artan maliyetlerle çiftçi nasıl baş etsin de üretim yapsın? Maliyetler altında ezildiği için kendi geçimini dahi sağlayamayan, hükümetin yanlış tarım politikası sonucu oluşan zor şartlar nedeniyle kendi karnını bile doyuramayan çiftçi, vatandaşı nasıl doyursun? Tarlada 2 lira olan sofraya 10 liraya geliyorsa çiftçi nasıl geçinsin, vatandaş nasıl gıdaya erişsin. İşte hükümetin tarımı getirdiği hal ne yazık ki bu. Biz DEVA Partisi olarak, çiftçimizin hak ettiği değeri, emeğinin karşılığını sonuna kadar alması, tarımda ve hayvancılıkta kendine yeten, dünyaya gıda ihraç eden bir Türkiye için, ürünlerin tarlada kalmadığı, maliyetinin altında zararına satılmadığı bir ülke için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.