Sektörlerin eleman aradığı ve milyonların iş aradığı çok kritik bir o kadar da kronikleşen akut bir problem ivedilikle çözülmesi de elzem. ( Ara eleman )
Bazı keskin sesler duyuyorum çoğunlukla aileleri eleştiren. Beyaz yaka metazorisi yapıldığına dair çocukluğundan itibaren, kısmen katılıp doğru buluyorum. Bu yükü ailelere yüklemek de ne haddime. Tabii ki duvarlarla doğmuyoruz biz onları yaşanmışlıklarla inşa ediyoruz.
Ülkemizin en önemli sorunlarından biri ara eleman eksikliği…
Tam şu zamanlarda üniversite mezunu işsizler ordusuna katılmak üzere büyük bir çaba gösteriyor gençlerimiz, aralarında ki maraton muazzam. Herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil üstelik...
Lakin algı şu ya: Ara eleman eksikliğine nokta koyacak, meslek liseleri, mesleki eğitim merkezlerine hak ettikleri değer verilmesi şöyle dursun hala, öğrencilerin başarısız, beceriksiz olanlarının ve ebeveynlerinin yeri belli olsun diye çırak verilen çocukların (toplanma alanı) olarak görülmeye devam ediyor. Bu sebepten de herhangi bir düzelme olmuyor yazık ki.
Ülkemiz genç nüfusa sahip, son yıllarda da mesleki ve teknik eğitimde önemli mesafeler kaydedildi.
Mesleki ve teknik eğitim almış, ara eleman diye adlandırılan iş gücü reel sektörün kalbi durumunda…
Gençlerimiz ve aileleri iyi bir iş bulmanın tek çaresinin üniversite okumak olduğu algısını yıkmalı. Birçok gencimiz üniversiteden mezun oluyor ve ne aradıkları işi bulabiliyorlar ne de işveren aradığı elemanı bulabiliyor.
İyi şartlarda iş bulma algısını evirmeli, emek yoğun işlere talebi arttıracak teşvikler verilmeli acilen.
Başta üretim sektörleri olmak üzere iş dünyası nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşıyor. Birçok sektörde yüksek maaşlara rağmen usta bulunamıyor. Tekstil, sanayi ve hizmet sektörü akut istihdam krizi yaşıyor.
Türkiye genelinde 3 milyonun üzerinde işsiz bulunuyor ne yazık ki.
İyi ahlakını, doğruluğunu, kardeşliğini, yardım severliğini yitirmemiş sosyo - ekonomik düzenin mihenk taşı sanat ve zanaat sahibi esnaflarımızın da kanayan yarası, çırak, kalfa, usta azlığı hatta yokluğu.
En çok bolluk getiren yağmur alınteridir...
Gençlerimize Atatürk'ün de nasihat ettiği gibi; “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız var; çalışkan olmak.”