Prof. Dr. Tolga Yarman
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Tolga Yarman
 

Anayasa’da “Türk” Tartışması

Eski ya da yeni, fark etmez, Anayasa’nın adı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” değil midir? Evet, öyledir. “Türkiye Cumhuriyeti” ne demektir? “Türk’ün Kurduğu Cumhuriyet”. “Türk’ün Kurduğu Cumuriyet’te Oturan’a”, doğallıkla “Türk” denir. Atatürk’ün dediği budur. “Türkiye Cumhuriyeti” deyiminden rahatsız olmayacaksın, ama bunun eşdeyişinden yani “Türk’ün Kurduğu Cumhuriyet” lafzından rahatsız olacaksın. Hoş durmuyor, doğrusu… ** Bu bir… İkincisi, sen kimsin: – Türkiyeliyim. Pekiyi, ama, “Türkiyeliyim” demek, ne demek: –  Türk’ün kurduğu ülkede ikamet ediyorum! Bu demek. Ben, seni,  “Benim kurduğum ülkede ikamet eden” değil, “Benimle beraber o ülkeyi kuran” olarak, bilmek istiyorum. Ama, sen zorla, “Ben Türküm” demek yerine, “Türk’ün kurduğu ülkede, ikamet edenim”, demek istiyorsun… Bu benim içimi acıtıyor. Çünkü, “sen” ve “ben” yok, burada; “biz” varız…   “Türk” sözcüğünün özünü, öyle ya da böyle hırpalayanları, Allah nasıl bilirse öyle yapsın!.. Tamam, ama onların vebalini, ne bana ne kendine çıkart!.. Yine de, ne demek istiyorsan, onu de, “Türkiyeliyim” de, “Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşıyım” de, ama benim, “Türküm”dememe, lütfen karışma. “Türklük”le öyle bir şişinmem yok, ancak, ben Türküm, yani bu toprakların çocuğuyum, bu toprakların görenekleriyle yoğruldum. Bu ne kadar böyle ise, aynı zamanda bir dünya aydınıyım. Bir dünya aydını olarak Hubble Teleskopu’nun gözüyle evreni seyre dalmışken, yalnız, bu topraklarda ne pahasına oturduğumuzu, unutmam… Bu bağlamda Anayasamız’ın, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası”, olduğunu, demek  ki “Türk’ün Kurduğu Cumhuriyet’in Anayasası” olduğu olgusunu, hatırımdan uzak tutmam! Sen de tutma… Anayasa’dan, “Türk” sözcüğünü; bunun kapağından, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” başlığını çıkartmak, çıkartmayı düşünmek dahi, abestir. Anayasamızın kapağıdan “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” başlığını çıkartmayı, önermek için ise, yürek ister. “Türk” sözcüğünü Anayasa’dan çıkartma yönünde hamleler yapan, “soru taklaları” atan anket şirketleri, demek ki, önce şu soruyu sormalılar: – Anayasamızın başlığından, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası”, ibaresi çıkartılsın mı, çikartılmasın mı? Hodri meydan!.. Prof.Dr. Tolga YarmanEğitişim dergisi- Nisan 2012  
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2023 - Salı
Prof. Dr. Tolga Yarman

Anayasa’da “Türk” Tartışması

Eski ya da yeni, fark etmez, Anayasa’nın adı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” değil midir?

Evet, öyledir.

“Türkiye Cumhuriyeti” ne demektir?

“Türk’ün Kurduğu Cumhuriyet”.

“Türk’ün Kurduğu Cumuriyet’te Oturan’a”, doğallıkla “Türk” denir.

Atatürk’ün dediği budur.

“Türkiye Cumhuriyeti” deyiminden rahatsız olmayacaksın, ama bunun eşdeyişinden yani “Türk’ün Kurduğu Cumhuriyet” lafzından rahatsız olacaksın. Hoş durmuyor, doğrusu…

**

Bu bir…

İkincisi, sen kimsin:

– Türkiyeliyim.

Pekiyi, ama, “Türkiyeliyim” demek, ne demek:

–  Türk’ün kurduğu ülkede ikamet ediyorum!

Bu demek.

Ben, seni,  “Benim kurduğum ülkede ikamet eden” değil, “Benimle beraber o ülkeyi kuran” olarak, bilmek istiyorum. Ama, sen zorla, “Ben Türküm” demek yerine, “Türk’ün kurduğu ülkede, ikamet edenim”, demek istiyorsun… Bu benim içimi acıtıyor. Çünkü, “sen” ve “ben” yok, burada; “biz” varız…

 

“Türk” sözcüğünün özünü, öyle ya da böyle hırpalayanları, Allah nasıl bilirse öyle yapsın!.. Tamam, ama onların vebalini, ne bana ne kendine çıkart!..

Yine de, ne demek istiyorsan, onu de, “Türkiyeliyim” de, Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşıyım” de, ama benim, “Türküm”dememe, lütfen karışma. “Türklük”le öyle bir şişinmem yok, ancak, ben Türküm, yani bu toprakların çocuğuyum, bu toprakların görenekleriyle yoğruldum. Bu ne kadar böyle ise, aynı zamanda bir dünya aydınıyım. Bir dünya aydını olarak Hubble Teleskopu’nun gözüyle evreni seyre dalmışken, yalnız, bu topraklarda ne pahasına oturduğumuzu, unutmam… Bu bağlamda Anayasamız’ın, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası”, olduğunu, demek  ki “Türk’ün Kurduğu Cumhuriyet’in Anayasası” olduğu olgusunu, hatırımdan uzak tutmam!

Sen de tutma…

Anayasa’dan, “Türk” sözcüğünü; bunun kapağından, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” başlığını çıkartmak, çıkartmayı düşünmek dahi, abestir.

Anayasamızın kapağıdan “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” başlığını çıkartmayı, önermek için ise, yürek ister.

“Türk” sözcüğünü Anayasa’dan çıkartma yönünde hamleler yapan, “soru taklaları” atan anket şirketleri, demek ki, önce şu soruyu sormalılar:

– Anayasamızın başlığından, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası”, ibaresi çıkartılsın mı, çikartılmasın mı?

Hodri meydan!..

Prof.Dr. Tolga Yarman
Eğitişim dergisi- Nisan 2012

Haber Detay Altı LOGO

 

Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

27
Mayıs
28
Ekim
28
Mayıs
15
Şubat
05
Eylül