Sizden Gelenler
Köşe Yazarı
Sizden Gelenler
 

Hakan Dedeoğlu Yazdı: BİZLER " ERGENE BOYUNDA, MİTİNG YAPMADIK!. "

Lüleburgaz’a bağlı Ovacık Köyü’nde 20 yıl önce 9 Haziran 2002 tarihinde Ergene Nehri’nin kirliliğini protesto eden Trakyalı doğaseverlerle, 20 yıl sonra yani 9 Haziran 2022 Perşembe günü Ergene boyunda tekrar bir araya geldik. Ergene Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla yapılan mitingin üzerinden tam 20 yıl geçti. Aradan geçen sürede Ergene Nehri’nde nelerin değiştiğini görmek için 20 yıl önce neredeyse çocuk yaşlarda o mitinge katılanlarla, dün bir kez daha birlikte olduk. Aslında yıllar içinde “Ergene’nin kokusuna alışmıştık ama, çevresinde yaşayanlar gibi de alışmamıştık. Dün gerçekten hepimizin gözleri yandı. Sadece gözlerimizde değil. En önemlisi de, nefes alma sorunu.. SORUNLARDAN KAÇARAK KURTULAMAYIZ 20 yıl önce Ovacık köyündeki okulda maskeleri taktığımızda ‘bu işi abartıyorsunuz’ demişti bazı insanlar, ama abartmadığımız 20 yıl sonra COVİD 19 ile hem de tüm dünya ile birlikte tanışmış ve maske gerçeğini kabul etmiş olduk. Şimdi bir 20 yıl daha beklemeyelim, istiyoruz. O günkü çocuklarımızın torunu olmadan bizler bu işi çözmek istiyoruz. Biz miting yapmıyoruz, çünkü ergene muhteşem bir geçmişe sahip! Aslında çok sevdiğimiz bir insanın mezarına gider gibi geldik buraya. ERGENE DE OLAĞANÜSTÜ BİR KİRLİLİK VAR Son 30 yıldır ölüm kusuyor ve hepimiz ölüyoruz, bunu değiştirmek zorundayız. Ergene’nin olumsuz değişimi her şeyimizi yok ediyor. Endişe etmemek mümkün değil. Bölgede son yıllarda ölen 10 kişinin neredeyse 7’si kanser, bu meseleyi oldukça ciddi şekilde dile getirmemiz ve çözüm bulmamız gerekiyor. BU AKAN SU, YATAK SUYU DEĞİL Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz/Büyükkarıştıran havzasında toplam 1850 fabrika var, Trakya’nın genelinde ise 2750 fabrika her gün ortalama 5 milyon metreküp suyu çekip kirletip genellikle çataklara, derelere ve sonunda ergene nehrine bırakıyorlar. SUYUN KIYMETİNİ BİLMEK ZORUNDAYIZ. Fabrikaların kullandığı suyu bir kere değil, ortalama üç kez daha arıtarak kullanmalıyız. Bugün burada fabrikaların kullanıp, kirliliği ile bizi buluşturduğu suyla karşı karşıyayız. Kirlilik olağanüstü!. Aşırı derecede siyanür dahil her türlü kimyasalın olduğu bir kirlilikle muhatabız. Yeraltı suları konusunda son yıllarda bölgemizdeki şartlar değişiyor. Şu an Tekirdağ bölgesinde su önemli bir sorun, bazı çevreler sanayi bölgesini batıya yani Edirne’ye doğru kaydırmaya çalışıyorlar. Bu konuda çok planlı ve dikkatli olmak zorundayız. “İkitelli konusu ise cabası!” GIDA GÜVENLİĞİ Ergene’mi geri istiyoruz, tüm dünyanın büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Konunun halkımızın daha sağlıklı bir geleceği adına ne kadar önemli olduğunu ve her geçen gün hayat pahalılığıyla ne yazık ki hep birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla; Sebebi ne olursa olsun, Ergene Ovası verimli topraklarıyla, sularıyla özellikle de Ergene Nehri ile korunması gereken çok önemli bir bölgemizdir. Saygılarımla.. ERGENEMİ GERİ İSTİYORUM! ]]>
Ekleme Tarihi: 10 Haziran 2022 - Cuma
Sizden Gelenler

Hakan Dedeoğlu Yazdı: BİZLER " ERGENE BOYUNDA, MİTİNG YAPMADIK!. "

Lüleburgaz’a bağlı Ovacık Köyü’nde 20 yıl önce 9 Haziran 2002 tarihinde Ergene Nehri’nin kirliliğini protesto eden Trakyalı doğaseverlerle, 20 yıl sonra yani 9 Haziran 2022 Perşembe günü Ergene boyunda tekrar bir araya geldik.

Ergene Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla yapılan mitingin üzerinden tam 20 yıl geçti. Aradan geçen sürede Ergene Nehri’nde nelerin değiştiğini görmek için 20 yıl önce neredeyse çocuk yaşlarda o mitinge katılanlarla, dün bir kez daha birlikte olduk.

Aslında yıllar içinde “Ergene’nin kokusuna alışmıştık ama, çevresinde yaşayanlar gibi de alışmamıştık. Dün gerçekten hepimizin gözleri yandı. Sadece gözlerimizde değil. En önemlisi de, nefes alma sorunu..

SORUNLARDAN KAÇARAK KURTULAMAYIZ

20 yıl önce Ovacık köyündeki okulda maskeleri taktığımızda ‘bu işi abartıyorsunuz’ demişti bazı insanlar, ama abartmadığımız 20 yıl sonra COVİD 19 ile hem de tüm dünya ile birlikte tanışmış ve maske gerçeğini kabul etmiş olduk.

Şimdi bir 20 yıl daha beklemeyelim, istiyoruz.

O günkü çocuklarımızın torunu olmadan bizler bu işi çözmek istiyoruz. Biz miting yapmıyoruz, çünkü ergene muhteşem bir geçmişe sahip! Aslında çok sevdiğimiz bir insanın mezarına gider gibi geldik buraya.

ERGENE DE OLAĞANÜSTÜ BİR KİRLİLİK VAR

Son 30 yıldır ölüm kusuyor ve hepimiz ölüyoruz, bunu değiştirmek zorundayız. Ergene’nin olumsuz değişimi her şeyimizi yok ediyor. Endişe etmemek mümkün değil. Bölgede son yıllarda ölen 10 kişinin neredeyse 7’si kanser, bu meseleyi oldukça ciddi şekilde dile getirmemiz ve çözüm bulmamız gerekiyor.

BU AKAN SU, YATAK SUYU DEĞİL

Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz/Büyükkarıştıran havzasında toplam 1850 fabrika var, Trakya’nın genelinde ise 2750 fabrika her gün ortalama 5 milyon metreküp suyu çekip kirletip genellikle çataklara, derelere ve sonunda ergene nehrine bırakıyorlar.

SUYUN KIYMETİNİ BİLMEK ZORUNDAYIZ.

Fabrikaların kullandığı suyu bir kere değil, ortalama üç kez daha arıtarak kullanmalıyız.

Bugün burada fabrikaların kullanıp, kirliliği ile bizi buluşturduğu suyla karşı karşıyayız. Kirlilik olağanüstü!. Aşırı derecede siyanür dahil her türlü kimyasalın olduğu bir kirlilikle muhatabız.

Yeraltı suları konusunda son yıllarda bölgemizdeki şartlar değişiyor. Şu an Tekirdağ bölgesinde su önemli bir sorun, bazı çevreler sanayi bölgesini batıya yani Edirne’ye doğru kaydırmaya çalışıyorlar. Bu konuda çok planlı ve dikkatli olmak zorundayız.

“İkitelli konusu ise cabası!”

GIDA GÜVENLİĞİ

Ergene’mi geri istiyoruz, tüm dünyanın büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Konunun halkımızın daha sağlıklı bir geleceği adına ne kadar önemli olduğunu ve her geçen gün hayat pahalılığıyla ne yazık ki hep birlikte yaşıyoruz.

Dolayısıyla; Sebebi ne olursa olsun, Ergene Ovası verimli topraklarıyla, sularıyla özellikle de Ergene Nehri ile korunması gereken çok önemli bir bölgemizdir.

Saygılarımla..

ERGENEMİ GERİ İSTİYORUM!

]]>
Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

18
Mayıs
21
Ağustos
28
Haziran
23
Haziran
16
Haziran