Sayın başkanlar ve yöneticiler,
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediyeler, 2053 Karbon Nötr hedefi çerçevesinde İklim Uyum Eylem Planları ile Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm Planları hazırlıyorlar. Bir kısmını okudum/ okuyorum. Kurum personeli veya karar alıcı pozisyonda bulunan çoğu yöneticinin kendi kuruluşunun ve karşılaştırmak için benzer birkaç planı okuduğunu düşünmüyorum.
Özellikle borsaya kayıtlı çok uluslu kurumsal şirketler ile 2026 yılında AB Yeşil Mutabakatı gereği SKDM- Sınırda Karbon Düzenleme Mevzuatı kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olan ihracatçı şirketler ile OSB- Organize Sanayi Bölge yöneticileri de Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm Planları hazırlamaya çalışıyorlar.
Açıkçası okuduğum planlar ve raporlar yetersiz ve rastladığım genel önlemler şu başlıklarda toplanıyor;
*Eğitim vermek
*CO2 salımını önlemek üzere yakalamak- depolamak- saklamak- dönüştürmek yerine, ağaç dikip RES- GES santrali kurarak nötr olmaya çalışmak.
*Araç filosunu elektrikli araçlarla yenilemek.
*Fabrika alanı geniş ve boş alanlar çoksa, ağaçlar ve gölgeliklerle ISI ADALARI oluşturmak vb.
Hepimiz baca gazlarının ayrıştırılarak temiz CO2'nin yakalanması ve depolanmak üzere sıvı hale getirilerek Tuz gölü altı veya güneydoğudaki eski petrol yataklarında saklanabileceğini biliyoruz. Nakliye ve depolama tanklarının maliyetine katlanan kaç firma bu yolu deniyor?
Aşağıdaki yazımda, AB tarafından da onay görüp tercih edilen yöntem olan; Gri/ atık sulardan YERİNDE DÖNÜŞTÜRMEYLE BİYODİZEL VE HAYVANSAL GIDA ELDE ETME modeli olarak ALG YAĞI çıkarma önerisi bulunuyor. Her atık su farklı özellikte olduğu için dikkatli bir ön hazırlık ve dikkatli simülasyonlar gerekebilir. Yazı biraz uzun ve teknik detayları olsa da, bilinmeyen/ az bilinen bir konuda daha kısa yazmak yetersiz oluyor. Veya daha kısa yazmayı ben beceremiyorum.!!
Kısaca bu belediyeler için neden yararlı diye soran olursa;
Geleceğin Biyodizel yakıtı, çevreye bitki biyodizelinden daha uyumlu ve tam olarak karbon nötr olup, dekar başına bitki yağına göre 20- 30 kat daha fazla ALG YAĞI elde edilir. Mevcut biyolojik arıtma tesisleri çok daha işlevli hale gelebilir.
ALG ATIK SU İÇİNDEKİ AĞIR METALLERİ ARITARAK TARIMSAL SULAMAYA UYGUN ATIK SU HALİNE GETİREBİLİR..!
TOPLU TAŞIM İÇİN ÖTV İNDİRİMİ TALEP ETMENİZE GEREK KALMAZ SAYIN BELEDİYE BAŞKANLARI.!
Detaylar yazının içinde var.
Temiz su/ Jeotermal su ve temiz CO2 hasatından Spirulina elde etme konusunda hiçbir sorun zaten yok. Bu konuda yazılarım bloğumda mevcuttur.
Fazla zaman kalmadı. Belediyeler ve OSB yöneticileriyle ihracat odaklı çalışan sanayi kuruluşları dün, geçen ay hatta geçen yıl önlemler almaya başlamış olmalıydılar. Aksi halde "Yaw süreyi uzatın, henüz hazır değiliz" vb talepler karşılanmayabilir.
Bilgilendirme ve farkındalık yaratma çabalarım ile yazılarım devam edecek. Umarım yararlı olur.
Çözümler belli. Kongreler ve çalıştaylarla zaman kaybetmeden biran önce düşünceden eyleme geçmek lazım.
İletişim bilgilerim aşağıdadır.
Saygılarımla,
Ahmet Baybars GÖĞEZ
0 544 5607293