Mehmet Ural
Köşe Yazarı
Mehmet Ural
 

DİYET ve NEGATİF KALORİ

Negatif kalorili beslenme diyetleri gibi önemli diyet konusunda detaylı bir bilgi yazısı paylaşmanın faydalı olacağı düşüncesindeyim. Sağlığımız için doğru olanı yapmak ile doğru sandığımızı yapmak arasındaki fark SAĞLIĞIMIZ'dır. . Kültür ve Merak grubu olarak bu konunun sağlığımız için önemli olduğunu düşünüyoruz. Yazı sonunda isteyenler için paylaşıma açık link eklenmiştir. . Uzmanlara ve Bilinenlere Göre 'Negatif Kalorili' (?) Gıdalar Hakkında Gerçekten Bilmeniz Gerekenler . İnternet sonrasında hayatımızın bir parçası olan sosyal medya, hızlı kilo düzeltme, kilo verme tüyolarıyla dolu bir kaynak haline geldi. Bunlara bir örnek olarak; Popüler bir öneri, kereviz gibi 'negatif kalorili' yiyecekleri yemektir, çünkü kereviz yerseniz, yerken ve sindirdiğiniz sürece aldığınızdan daha fazla enerji yakarsınız. Diye dolaşan meşhur bilgiye de değinelim bu yazımızda. . Yazı içeriğini hazırlarken bazı bilgi kaynaklarını doğrudan yazının içinde paylaşmayı da uygun gördüm bu kez. Çünkü bir çok kişi konunun bilimsel dayanağı hakkında kesinlik arayışında olabilir. . Bazı yiyecekleri yemenin kalori almaktan çok kaybetmemize neden olduğu doğru mu? Ve bu yiyecekleri yemek kilo vermeye yardımcı olur mu? Üç beslenme ve fizyoloji uzmanına sorduk: 'Negatif kalorili yiyecekler var mı?'; işte bulduklarımız. . "Negatif kalorili yiyecekler var mı? sorusunun cevabına buradan da baktık. https://metafact.io/factchecks/1787-do-negative-calorie-foods-exist " . Kalori nedir ve ne işe yarar? Birleşik Krallık'taki De Montfort Üniversitesi'nden beslenme ve fizyoloji uzmanı Louise Dunford, " kalori , yiyeceklerdeki enerji içeriği için genellikle kilokalori (kcal) olarak ifade edilen bir enerji birimidir " diye açıklıyor . . Çoğu gıda ambalajı, o üründe kaç kalori olduğunu açıklayan etiketlerle birlikte gelir. Kalorileri yiyerek tüketiriz ve kalorileri enerji yakarak kullanırız. . Dunford şöyle diyor: " Enerji ihtiyaçlarımız üç bileşenden oluşuyor: ( İşte bu konuda detaylı bilgi isteyenler için incelediğimiz makalenin PDF linki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/pdf/1743-7075-1-5.pdf ) Vücudumuzun dinlenmesini sağlamak için gerekli olan enerji, yani vücudumuzun yaşayabilmemiz için temel işlemlerini gerçekleştirmesi için gerekli olan enerjidir. . Yemek yemenin termik etkisi, yemek yedikten sonra, besinler sindirilir ve emilirken metabolik hızın artmasıdır. . Aktivite ve egzersiz için gereken ek enerji." . Negatif kalorili yiyecekler nelerdir? Dunford, "Negatif kalorili yiyeceklerin arkasındaki teori, bazı yiyeceklerin, yiyecekleri sindirmek ve vücuda emmek için gereken enerji miktarından daha düşük kalorili (enerji) içeriğine sahip olmasıdır" diyor. . "Teoride bu kulağa mantıklı geliyor. Ama gerçekte, kereviz gibi en düşük kalorili yiyecekler bile, onları parçalamak ve vücutta emmek için gerekenden daha fazla kalori içerir." . 'Negatif kalorili' olarak etiketlenen bazı yiyecekler arasında kereviz, greyfurt, domates, salatalık, brokoli, marul ve havuç bulunur. . 'Negatif kalorili' yiyeceklerin var olduğuna dair kanıt nedir? Üç uzmandan ikisi, negatif kalorili yiyeceklerin var olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi . . Thinking Nutrition'dan beslenme uzmanı Tim Crowe, "Mütevazı kereviz sapı bile, yaklaşık yüzde 95'i su olmasına rağmen, karbonhidrattan (tam olarak 65 kJ) az sayıda kilojul içerir" diyor . . "Besinlerin sindirilme sürecinde vücudunuz için bir enerji maliyeti olsa da, buna yiyeceğin termik etkisi denir, ancak bu gıdadaki enerjinin yaklaşık yüzde 10'una eşittir. Yani kereviz bile diyetinize biraz kilojul ekler. Bu küçük sayı, kesinlikle negatif bir sayı değildir." . Bir yiyecek olmasa da, soğuk su kalorisi negatif olarak kabul edilmiştir. Güney Afrika'daki North-West Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Cornelie Nienaber-Rousseau şöyle diyor : "Suda enerji yoktur ve su vücut sıcaklığı aralığı dışında içildiğinde vücudun iç sıcaklığını korumak için bir miktar enerji harcar, yani su kaynaklı olarak adlandırılır." Bilginiz olsun; Buna termojenez etkisi denir. Soğuk su konusunda detaylı kaynak makalesi: https://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/weight-loss/question447.htm . Termojenes etkisi hakkında kapsamlı bir çalışma makalesi (İçerik hakında özet bilgi alt parağrafta.) https://academic.oup.com/jcem/article/91/9/3598/2656772 . Termojenez hakkında birkaç çalışma, bu etkinin kilo kaybı için faydalı olup olmayacağını araştırmaya çalıştı, ancak çoğu, soğuk su içtikten sonra hiç kalori harcamadığını veya minimum kalori harcadığını buldu. . Sakız - yiyecek olarak kabul etmeyebileceğimiz bir madde olsa da - aynı zamanda 'negatif kalorili' olarak kabul edildi. . Nienaber-Rousseau, yine de etkisinin minimum olduğunu söylüyor : "Çiğneme saatte yalnızca 11 kcal (46.2 kJ) yakar ve bu nedenle gerçek egzersiz olarak kabul edilemez. Çünkü bir çubuk sakız yaklaşık 10 kcal (42.0 kJ) içerir. Sakızın sağladığı enerjiyi yakmak için en az bir veya daha fazla saat çiğnenmeyi gerektirecektir." . 'Negatif kalorili yiyecekler' herhangi bir fayda sağlıyor mu? Kereviz, greyfurt ve salatalık kalori kaybetmemize neden olmuyorsa, neden etkili kilo verme diyetlerinde sıklıkla bulunurlar? . "Negatif kalorili yiyeceklere dayalı diyetler veya daha kabul edilebilir bir terim olan "serbest yiyecekler", enerji açığına neden oldukları için değil, bu yiyecekler mideyi enerji yoğun olmayan yiyeceklerle doldurarak açlığı giderdiği için işe yaramaz. ve egzersizle birleştiğinde, genel bir enerji açığı oluşturmak için alınandan daha fazla yakıtın yakılmasına neden olabilir, " diyor Nienaber-Rousseau. . Ayrıca konu hakkında Crowe'un dediği gibi : "Kereviz, marul ve brokoli gibi yiyecekler kilo vermenize nasıl yardımcı olabilir ki, ağzınız kerevizle doluysa, hamburger ve patates kızartmasına sığacak yer kalmaz." işte bir ilginç kilo verme önerisi değil mi? . Bu nedenle, "negatif kalorili" yiyecekler yemek, kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Ancak, onları sadece diyetinize eklememek önemlidir. . Dunford bu konuda şöyle diyor."Bu meyve ve sebzeleri öğünlere eklemek yerine bir tabakta daha yüksek kalorili öğeleri değiştirmek önemlidir, çünkü yalnızca sağlıklı öğeleri ekleyerek toplam kalori içeriğini artırırsınız. Örneğin, bir çizburger artı bir salata, tek başına bir çizburgerden daha fazla kalori içerir, " . İlginç bir şekilde, bunu yapmak psikolojik olarak zor olabilir – Nienaber-Rousseau, "çalışmalar, insanların ücretsiz bir yiyecek gibi sağlıklı bir yiyecek mevcut olduğunda bir yiyeceğin/yemeğin enerji içeriğini hafife alacağını gösteriyor - bu fenomen [bilinen] ' negatif kalori yanılsamasıdır '' . Dunford, "Ne yazık ki, negatif kalorili yiyecekler bir efsanedir ve kilo vermenin ve uzun vadede onu uzak tutmanın kolay bir yolu yoktur," diye özetliyor. . "Yiyecek ve içecek seçeneklerinizi kalıcı olarak daha sağlıklı olanlarla değiştirmek, tek başına kısa süreli diyet yapmaktan daha uzun süreli kilo kaybına yol açması daha olasıdır." . Evet işte bu konuda bir kaç farklı yayın içeriğinden derlediğimiz yazımız umarım birileri için bilgilendirici ve faydalı olur. Derleme ve çeviri: Mehmet Ural #ferrocan #KültürveMerak #Diyet #NegatifKalori #Beslenme #Sağlık . İçerik alıntısı konusunda lütfen kaynak gösteriniz. . Paylaşıma açık link. . https://www.facebook.com/groups/kulturvemerak/permalink/4900556556726480/ . . Bu yazı içeriği aşağıdaki iki temel yayın makalesinden yararlanılarak yazılmıştır. 1- https://metafact.io/factcheck_answers/3813 . 2- https://theconversation.com/can-food-have-negative-calories-nutritionist-debunks-the-idea-100986 ]]>
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2021 - Çarşamba
Mehmet Ural

DİYET ve NEGATİF KALORİ

Negatif kalorili beslenme diyetleri gibi önemli diyet konusunda detaylı bir bilgi yazısı paylaşmanın faydalı olacağı düşüncesindeyim. Sağlığımız için doğru olanı yapmak ile doğru sandığımızı yapmak arasındaki fark SAĞLIĞIMIZ'dır. . Kültür ve Merak grubu olarak bu konunun sağlığımız için önemli olduğunu düşünüyoruz. Yazı sonunda isteyenler için paylaşıma açık link eklenmiştir. . Uzmanlara ve Bilinenlere Göre 'Negatif Kalorili' (?) Gıdalar Hakkında Gerçekten Bilmeniz Gerekenler . İnternet sonrasında hayatımızın bir parçası olan sosyal medya, hızlı kilo düzeltme, kilo verme tüyolarıyla dolu bir kaynak haline geldi. Bunlara bir örnek olarak; Popüler bir öneri, kereviz gibi 'negatif kalorili' yiyecekleri yemektir, çünkü kereviz yerseniz, yerken ve sindirdiğiniz sürece aldığınızdan daha fazla enerji yakarsınız. Diye dolaşan meşhur bilgiye de değinelim bu yazımızda. . Yazı içeriğini hazırlarken bazı bilgi kaynaklarını doğrudan yazının içinde paylaşmayı da uygun gördüm bu kez. Çünkü bir çok kişi konunun bilimsel dayanağı hakkında kesinlik arayışında olabilir. . Bazı yiyecekleri yemenin kalori almaktan çok kaybetmemize neden olduğu doğru mu? Ve bu yiyecekleri yemek kilo vermeye yardımcı olur mu? Üç beslenme ve fizyoloji uzmanına sorduk: 'Negatif kalorili yiyecekler var mı?'; işte bulduklarımız. . "Negatif kalorili yiyecekler var mı? sorusunun cevabına buradan da baktık. https://metafact.io/factchecks/1787-do-negative-calorie-foods-exist " . Kalori nedir ve ne işe yarar? Birleşik Krallık'taki De Montfort Üniversitesi'nden beslenme ve fizyoloji uzmanı Louise Dunford, " kalori , yiyeceklerdeki enerji içeriği için genellikle kilokalori (kcal) olarak ifade edilen bir enerji birimidir " diye açıklıyor . . Çoğu gıda ambalajı, o üründe kaç kalori olduğunu açıklayan etiketlerle birlikte gelir. Kalorileri yiyerek tüketiriz ve kalorileri enerji yakarak kullanırız. . Dunford şöyle diyor: " Enerji ihtiyaçlarımız üç bileşenden oluşuyor: ( İşte bu konuda detaylı bilgi isteyenler için incelediğimiz makalenin PDF linki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/pdf/1743-7075-1-5.pdf ) Vücudumuzun dinlenmesini sağlamak için gerekli olan enerji, yani vücudumuzun yaşayabilmemiz için temel işlemlerini gerçekleştirmesi için gerekli olan enerjidir. . Yemek yemenin termik etkisi, yemek yedikten sonra, besinler sindirilir ve emilirken metabolik hızın artmasıdır. . Aktivite ve egzersiz için gereken ek enerji." . Negatif kalorili yiyecekler nelerdir? Dunford, "Negatif kalorili yiyeceklerin arkasındaki teori, bazı yiyeceklerin, yiyecekleri sindirmek ve vücuda emmek için gereken enerji miktarından daha düşük kalorili (enerji) içeriğine sahip olmasıdır" diyor. . "Teoride bu kulağa mantıklı geliyor. Ama gerçekte, kereviz gibi en düşük kalorili yiyecekler bile, onları parçalamak ve vücutta emmek için gerekenden daha fazla kalori içerir." . 'Negatif kalorili' olarak etiketlenen bazı yiyecekler arasında kereviz, greyfurt, domates, salatalık, brokoli, marul ve havuç bulunur. . 'Negatif kalorili' yiyeceklerin var olduğuna dair kanıt nedir? Üç uzmandan ikisi, negatif kalorili yiyeceklerin var olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi . . Thinking Nutrition'dan beslenme uzmanı Tim Crowe, "Mütevazı kereviz sapı bile, yaklaşık yüzde 95'i su olmasına rağmen, karbonhidrattan (tam olarak 65 kJ) az sayıda kilojul içerir" diyor . . "Besinlerin sindirilme sürecinde vücudunuz için bir enerji maliyeti olsa da, buna yiyeceğin termik etkisi denir, ancak bu gıdadaki enerjinin yaklaşık yüzde 10'una eşittir. Yani kereviz bile diyetinize biraz kilojul ekler. Bu küçük sayı, kesinlikle negatif bir sayı değildir." . Bir yiyecek olmasa da, soğuk su kalorisi negatif olarak kabul edilmiştir. Güney Afrika'daki North-West Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Cornelie Nienaber-Rousseau şöyle diyor : "Suda enerji yoktur ve su vücut sıcaklığı aralığı dışında içildiğinde vücudun iç sıcaklığını korumak için bir miktar enerji harcar, yani su kaynaklı olarak adlandırılır." Bilginiz olsun; Buna termojenez etkisi denir. Soğuk su konusunda detaylı kaynak makalesi: https://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/weight-loss/question447.htm . Termojenes etkisi hakkında kapsamlı bir çalışma makalesi (İçerik hakında özet bilgi alt parağrafta.) https://academic.oup.com/jcem/article/91/9/3598/2656772 . Termojenez hakkında birkaç çalışma, bu etkinin kilo kaybı için faydalı olup olmayacağını araştırmaya çalıştı, ancak çoğu, soğuk su içtikten sonra hiç kalori harcamadığını veya minimum kalori harcadığını buldu. . Sakız - yiyecek olarak kabul etmeyebileceğimiz bir madde olsa da - aynı zamanda 'negatif kalorili' olarak kabul edildi. . Nienaber-Rousseau, yine de etkisinin minimum olduğunu söylüyor : "Çiğneme saatte yalnızca 11 kcal (46.2 kJ) yakar ve bu nedenle gerçek egzersiz olarak kabul edilemez. Çünkü bir çubuk sakız yaklaşık 10 kcal (42.0 kJ) içerir. Sakızın sağladığı enerjiyi yakmak için en az bir veya daha fazla saat çiğnenmeyi gerektirecektir." . 'Negatif kalorili yiyecekler' herhangi bir fayda sağlıyor mu? Kereviz, greyfurt ve salatalık kalori kaybetmemize neden olmuyorsa, neden etkili kilo verme diyetlerinde sıklıkla bulunurlar? . "Negatif kalorili yiyeceklere dayalı diyetler veya daha kabul edilebilir bir terim olan "serbest yiyecekler", enerji açığına neden oldukları için değil, bu yiyecekler mideyi enerji yoğun olmayan yiyeceklerle doldurarak açlığı giderdiği için işe yaramaz. ve egzersizle birleştiğinde, genel bir enerji açığı oluşturmak için alınandan daha fazla yakıtın yakılmasına neden olabilir, " diyor Nienaber-Rousseau. . Ayrıca konu hakkında Crowe'un dediği gibi : "Kereviz, marul ve brokoli gibi yiyecekler kilo vermenize nasıl yardımcı olabilir ki, ağzınız kerevizle doluysa, hamburger ve patates kızartmasına sığacak yer kalmaz." işte bir ilginç kilo verme önerisi değil mi? . Bu nedenle, "negatif kalorili" yiyecekler yemek, kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Ancak, onları sadece diyetinize eklememek önemlidir. . Dunford bu konuda şöyle diyor."Bu meyve ve sebzeleri öğünlere eklemek yerine bir tabakta daha yüksek kalorili öğeleri değiştirmek önemlidir, çünkü yalnızca sağlıklı öğeleri ekleyerek toplam kalori içeriğini artırırsınız. Örneğin, bir çizburger artı bir salata, tek başına bir çizburgerden daha fazla kalori içerir, " . İlginç bir şekilde, bunu yapmak psikolojik olarak zor olabilir – Nienaber-Rousseau, "çalışmalar, insanların ücretsiz bir yiyecek gibi sağlıklı bir yiyecek mevcut olduğunda bir yiyeceğin/yemeğin enerji içeriğini hafife alacağını gösteriyor - bu fenomen [bilinen] ' negatif kalori yanılsamasıdır '' . Dunford, "Ne yazık ki, negatif kalorili yiyecekler bir efsanedir ve kilo vermenin ve uzun vadede onu uzak tutmanın kolay bir yolu yoktur," diye özetliyor. . "Yiyecek ve içecek seçeneklerinizi kalıcı olarak daha sağlıklı olanlarla değiştirmek, tek başına kısa süreli diyet yapmaktan daha uzun süreli kilo kaybına yol açması daha olasıdır." . Evet işte bu konuda bir kaç farklı yayın içeriğinden derlediğimiz yazımız umarım birileri için bilgilendirici ve faydalı olur. Derleme ve çeviri: Mehmet Ural #ferrocan #KültürveMerak #Diyet #NegatifKalori #Beslenme #Sağlık . İçerik alıntısı konusunda lütfen kaynak gösteriniz. . Paylaşıma açık link. . https://www.facebook.com/groups/kulturvemerak/permalink/4900556556726480/ . . Bu yazı içeriği aşağıdaki iki temel yayın makalesinden yararlanılarak yazılmıştır. 1- https://metafact.io/factcheck_answers/3813 . 2- https://theconversation.com/can-food-have-negative-calories-nutritionist-debunks-the-idea-100986 ]]>
Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

05
Temmuz
07
Mayıs
06
Mayıs
06
Nisan
01
Nisan
25
Mart
14
Mart
28
Şubat
26
Şubat
23
Şubat
18
Şubat
23
Ocak
17
Ocak
16
Ocak
07
Ocak
23
Aralık