Mehmet Ural
Köşe Yazarı
Mehmet Ural
 

Kepel ağacı (Stelechocarpus burahol)

Parfüm ağacı olarak ta bilinen Kepel ağacı (Stelechocarpus burahol) aşağıda okuyacağınız bazı özellikleri göz önüne alınınca "Her Eve Lazım" dedirtecek bir çoğumuza. En bilindik özelliği ile, terinizin menekşe gibi kokmasına neden olduğu için bilinir bu ağaç. Bilimsel çalışmalar Ağaçtan elde edilen özlerin veya meyve yemenin vücuttaki kükürt bileşiklerini değiştirdiğini doğruladı. Gut ve romatoid artriti tedavi eder. 2012 de yapılan bir çalışma bu rahatsızlıkları azalttığını gösterdi. Rahatsızlığa paralel ortaya çıkan koku, dışkı etkinleştirerek probiyotik bakteriler Bifidobacterium bifidum. Stelechocarpus burahol aynı zamanda bir antihiperürisemiktir ve geleneksel olarak gut tedavisinde kullanılmıştır. (Aşağıda kaynak var: İlgi duyanlar baksın) Meyve - çiğ, Sulu, tatlı ve kokulu. Lezzetinin bazı insanlar tarafından hindistan cevizine benzediği söylenirken, bazıları da bunun papaya gibi olduğunu söylüyor. Yuvarlak meyveler ağacın gövdelerinde yetişiyor. Bu aromatik meyveleri yedikten sonra kişinin tüm vücuduna gül kokusunun nüfuz ettiği iddia edilmektedir. Bazıları da, ter ve idrar da dahil olmak üzere tüm vücut salgılarının güçlü bir şekilde menekşe koktuğunu söylüyor. (Son paragrafta bilimsel araştırma notları var.) Meyve çapı 5-6 cm'dir. Meyve özü bir idrar söktürücüdür ve böbrek iltihabını önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Kadınlarda geçici kısırlığa neden olduğu söylenmektedir. Meyvenin portakallı, sulu posasının vücut salgılarına (idrar, terleme, nefes) menekşe kokusu verdiği söylenir demiştik. Bu nedenle uzun süre aristokrat hanımlara parfüm ve aile planlaması aracı olarak hizmet etti. Java'da kullanımı geleneksel olarak Jogja sultanının eşleriyle sınırlıydı. Meyvenin böbrek iltihabını önleme işlevine sahip olduğuna inanılıyor. Java prensesleri tarafından birliğin, zihinsel ve fiziksel bütünlüğün sembolü olduğu için sevilirdi. Bir deodorant işlevi gördüğü için, birçok sıradan insan, lanetleneceğine inandıklarından bu ağacı diktirmedi. Bu düşünce davranışı da, bu ağacı nadir yaptı. #KültürveMerak #Kepel #Stelechocarpus Bilimsel detaylar kısmı: Farmakolojik ve biyokimyasal araştırmalar yukarıda bahsedilen özelliklerinden ötürü Endonezya Bitkisel Kepel'i hedef aldı. Araştırma sonrasında; amonyak, trimetil-amin ve fenol olan dışkı kokularını azaltmak için bir deodorant maddesi olarak Farmakolojik tarama testi, Kepel meyvesinin (hamuru, çekirdeği ve kabuğu) amonyak (NH 3) ve metil-merkaptan (CH 3SH) gibi dışkıdan yayılabilen koku maddelerine karşı adsorban aktiviteleri ölçülerek yapılmıştır. Oral bir deodorant olarak yeteneğini doğrulamak için, sıçanlara oral olarak uygulanarak in vivo test yapıldı. Kepel'in meyve özü tozu en iyi emici madde olarak kabul edildi (sırasıyla NH3 ve CH 3SH için %62.96 ve %77.78 adsorbe edildi). 3. ve 7. gün ağızdan uygulama sonucunda tüm fekal odorantlarda önemli azalma görüldü (p<0.05). Koku veren adsorpsiyonun yanı sıra probiyotik Bifidobacter sp.'yi de aktive eder. nüfusunu artırarak. Sonuç olarak kepel, adsorban işlevi ve probiyotik aktivasyonu ile oral deodorant olarak potansiyel bir farmakolojik aktiviteye sahipti. Önceki çalışma, burahol meyvesinin in vitro ve in vivo olarak dışkıda metil merkaptan ve amonyağı ortadan kaldırabildiğini bildirmiştir. Bu araştırmalarda, Burahol gargara tedavisi, pozitif kontrol ile karşılaştırıldığında H2S seviyesini düşürmede önemli bir farklı aktivite göstermedi. Burahol meyvelerinin in vitro ve in vivo oral deodorant aktivitesi rapor edilmiştir. Meyvelerin in vitro olarak dışkıda metil merkaptan ve amonyak emdiği ve gastrointestinal sistem ve dışkıdan uçucu azotlu bileşiği emdiği rapor edilmiştir. Bulguları ve sonuçları elde edildi. Meyve, metil merkaptan, trimetilamin ve fenolik bileşiklerin polimerik bileşikler tarafından emilmesi yoluyla vücuttaki kötü kokuyu azaltabilir. Burahol meyveleri ayrıca dışkıda Bifidobacterium sp popülasyonunu artırdı. Bu çalışmanın sonuçları, ağızda kötü koku giderme için burahol meyvesinin geleneksel kullanımını doğruladı. Ayrıca içerdiği flavonoidler, antimikrobiyal aktiviteye sahip antioksidanlar olarak işlev görebilir. Kepel grubunda ksilitol grubuna göre organoleptik skor ve VSC konsantrasyonlarında azalma oldu. Bu bulgu, kepel meyvesi içeren pastillerin kullanımının, kepel meyvesinin şeker içeriği ve antioksidan aktivitesi ile ilişkili olan ağız kokusunu azaltmada daha güçlü olduğunu düşündürmektedir. Kepel meyvesinde bulunan ve antioksidan olarak çalışan fenolik veya flavonoid bileşikler, VSC konsantrasyonlarını düşürerek ağızdaki kötü kokuyu azaltabilir. Suya batırıldığında çiçekler tüm odaların kokusunu alabilir. Ağız deodorantı ve vücut kokusu giderici olarak kullanılan bir diğer popüler tür kepel fuit veya Stelechocarpus burahol'dur. Bütün bilimsel çalışmaları ve yayınlara buradan topluca ulaşıp talep edebilirsiniz. https://www.researchgate.net/.../270950912_Indonesian... Gut ve romatoid artrit konusunda Kaynak:  : Arief Rahman Hakim; Indah Purwantini; Purwantiningsih (2010). "Kepel [Stelechocarpus burahol (Bl.) Hook.f. & Th.]'in antihiperürisemik aktivitesi, ekstrakt ve ksantin oksidaz inhibitör çalışması bırakır" (PDF) . Uluslararası Eczacılık ve Farmasötik Bilimler Dergisi . 2 (2): 123–127.) Paylaşıma açık ve Zotero Kayıt Linki: https://www.facebook.com/groups/kulturvemerak/permalink/5233628153419317/Hazırlayan: Mehmet Ural #ferrocan ]]>
Ekleme Tarihi: 14 Nisan 2022 - Perşembe
Mehmet Ural

Kepel ağacı (Stelechocarpus burahol)

Parfüm ağacı olarak ta bilinen Kepel ağacı (Stelechocarpus burahol) aşağıda okuyacağınız bazı özellikleri göz önüne alınınca "Her Eve Lazım" dedirtecek bir çoğumuza.

En bilindik özelliği ile, terinizin menekşe gibi kokmasına neden olduğu için bilinir bu ağaç.

Bilimsel çalışmalar Ağaçtan elde edilen özlerin veya meyve yemenin vücuttaki kükürt bileşiklerini değiştirdiğini doğruladı.

Gut ve romatoid artriti tedavi eder. 2012 de yapılan bir çalışma bu rahatsızlıkları azalttığını gösterdi. Rahatsızlığa paralel ortaya çıkan koku, dışkı etkinleştirerek probiyotik bakteriler Bifidobacterium bifidum. Stelechocarpus burahol aynı zamanda bir antihiperürisemiktir ve geleneksel olarak gut tedavisinde kullanılmıştır. (Aşağıda kaynak var: İlgi duyanlar baksın)

Meyve - çiğ, Sulu, tatlı ve kokulu. Lezzetinin bazı insanlar tarafından hindistan cevizine benzediği söylenirken, bazıları da bunun papaya gibi olduğunu söylüyor. Yuvarlak meyveler ağacın gövdelerinde yetişiyor. Bu aromatik meyveleri yedikten sonra kişinin tüm vücuduna gül kokusunun nüfuz ettiği iddia edilmektedir. Bazıları da, ter ve idrar da dahil olmak üzere tüm vücut salgılarının güçlü bir şekilde menekşe koktuğunu söylüyor. (Son paragrafta bilimsel araştırma notları var.)

Meyve çapı 5-6 cm'dir. Meyve özü bir idrar söktürücüdür ve böbrek iltihabını önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Kadınlarda geçici kısırlığa neden olduğu söylenmektedir. Meyvenin portakallı, sulu posasının vücut salgılarına (idrar, terleme, nefes) menekşe kokusu verdiği söylenir demiştik. Bu nedenle uzun süre aristokrat hanımlara parfüm ve aile planlaması aracı olarak hizmet etti. Java'da kullanımı geleneksel olarak Jogja sultanının eşleriyle sınırlıydı. Meyvenin böbrek iltihabını önleme işlevine sahip olduğuna inanılıyor.

Java prensesleri tarafından birliğin, zihinsel ve fiziksel bütünlüğün sembolü olduğu için sevilirdi.

Bir deodorant işlevi gördüğü için, birçok sıradan insan, lanetleneceğine inandıklarından bu ağacı diktirmedi. Bu düşünce davranışı da, bu ağacı nadir yaptı.

#KültürveMerak #Kepel #Stelechocarpus

Bilimsel detaylar kısmı:

Farmakolojik ve biyokimyasal araştırmalar yukarıda bahsedilen özelliklerinden ötürü Endonezya Bitkisel Kepel'i hedef aldı.

Araştırma sonrasında; amonyak, trimetil-amin ve fenol olan dışkı kokularını azaltmak için bir deodorant maddesi olarak Farmakolojik tarama testi, Kepel meyvesinin (hamuru, çekirdeği ve kabuğu) amonyak (NH 3) ve metil-merkaptan (CH 3SH) gibi dışkıdan yayılabilen koku maddelerine karşı adsorban aktiviteleri ölçülerek yapılmıştır. Oral bir deodorant olarak yeteneğini doğrulamak için, sıçanlara oral olarak uygulanarak in vivo test yapıldı. Kepel'in meyve özü tozu en iyi emici madde olarak kabul edildi (sırasıyla NH3 ve CH 3SH için %62.96 ve %77.78 adsorbe edildi). 3. ve 7. gün ağızdan uygulama sonucunda tüm fekal odorantlarda önemli azalma görüldü (p<0.05). Koku veren adsorpsiyonun yanı sıra probiyotik Bifidobacter sp.'yi de aktive eder. nüfusunu artırarak. Sonuç olarak kepel, adsorban işlevi ve probiyotik aktivasyonu ile oral deodorant olarak potansiyel bir farmakolojik aktiviteye sahipti.

Önceki çalışma, burahol meyvesinin in vitro ve in vivo olarak dışkıda metil merkaptan ve amonyağı ortadan kaldırabildiğini bildirmiştir.

Bu araştırmalarda, Burahol gargara tedavisi, pozitif kontrol ile karşılaştırıldığında H2S seviyesini düşürmede önemli bir farklı aktivite göstermedi. Burahol meyvelerinin in vitro ve in vivo oral deodorant aktivitesi rapor edilmiştir. Meyvelerin in vitro olarak dışkıda metil merkaptan ve amonyak emdiği ve gastrointestinal sistem ve dışkıdan uçucu azotlu bileşiği emdiği rapor edilmiştir.

Bulguları ve sonuçları elde edildi.

Meyve, metil merkaptan, trimetilamin ve fenolik bileşiklerin polimerik bileşikler tarafından emilmesi yoluyla vücuttaki kötü kokuyu azaltabilir. Burahol meyveleri ayrıca dışkıda Bifidobacterium sp popülasyonunu artırdı. Bu çalışmanın sonuçları, ağızda kötü koku giderme için burahol meyvesinin geleneksel kullanımını doğruladı.

Ayrıca içerdiği flavonoidler, antimikrobiyal aktiviteye sahip antioksidanlar olarak işlev görebilir.

Kepel grubunda ksilitol grubuna göre organoleptik skor ve VSC konsantrasyonlarında azalma oldu. Bu bulgu, kepel meyvesi içeren pastillerin kullanımının, kepel meyvesinin şeker içeriği ve antioksidan aktivitesi ile ilişkili olan ağız kokusunu azaltmada daha güçlü olduğunu düşündürmektedir. Kepel meyvesinde bulunan ve antioksidan olarak çalışan fenolik veya flavonoid bileşikler, VSC konsantrasyonlarını düşürerek ağızdaki kötü kokuyu azaltabilir.

Suya batırıldığında çiçekler tüm odaların kokusunu alabilir. Ağız deodorantı ve vücut kokusu giderici olarak kullanılan bir diğer popüler tür kepel fuit veya Stelechocarpus burahol'dur.

Bütün bilimsel çalışmaları ve yayınlara buradan topluca ulaşıp talep edebilirsiniz.

https://www.researchgate.net/.../270950912_Indonesian...

Gut ve romatoid artrit konusunda Kaynak:  : Arief Rahman Hakim; Indah Purwantini; Purwantiningsih (2010). "Kepel [Stelechocarpus burahol (Bl.) Hook.f. & Th.]'in antihiperürisemik aktivitesi, ekstrakt ve ksantin oksidaz inhibitör çalışması bırakır" (PDF) . Uluslararası Eczacılık ve Farmasötik Bilimler Dergisi . 2 (2): 123–127.)

Paylaşıma açık ve Zotero Kayıt Linki:

https://www.facebook.com/groups/kulturvemerak/permalink/5233628153419317/Hazırlayan: Mehmet Ural #ferrocan

]]>
Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

05
Temmuz
07
Mayıs
06
Mayıs
06
Nisan
01
Nisan
25
Mart
14
Mart
28
Şubat
26
Şubat
23
Şubat
18
Şubat
23
Ocak
17
Ocak
16
Ocak
07
Ocak
23
Aralık